• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ben84 - специалист
пон юли 08, 2019 10:01 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Има противоречия, които не знам как да тълкувам.
Тълкувай ги така:
пон юли 08, 2019 8:56 pmTiratroN написа:
Ама аз нямам за идея да обяснявам смисъла на схемата. Това не е предмет на тази тема.
:-D
krasi92 - майстор
Те непрекъсваемите захранваня не са ли точно на тоя принцип.
lov - майстор
Имах желание и мерак да помогна но след този отговор се отказвам. След като една камара народ са му обяснявали че само с едно реле с нормално отворени и затворени контакти нещата стават а той ги е отсвирил. По просто от това няма. Сега и аз ли да му повтарям същото кат не вдява..
kozl - майстор
Е6аси логическата задача тип гатанка :rolleyes:
Като изключим стила от задачата "в далечината фара гасне - изгасне и кой първи го е видял"...... :?
Вероятно това е логическа схема, която следи 2 напрежения 12V и 5V.
Напрежението 5V трябва/не трябва да изключва, а изключването след като отпадне напрежение 12V. :shock:
По-вероятно това напрежение е бариера против включване, когато е налично 12V, а също се явява старт за включване на схемата при възстановено напрежение 12V.
И така от сложнота плетеница на логическата задача от типа гасне изгасне :-D , аз превключих следното обобщение:
1. Старт ON при наличие на 12V и отпадане на 5V.
2. OFF само при отпадане на 12V.
Мое би да е така, но обяснено само с 2 изречения :?
Обаче как се казва и от къде се купува :?
Тва не знам.
Andri01 - майстор
"Не знам каква искам,не знам ЗА какво го искам,НО го искам веднага!" Не е първия нито последния,който е така,за съжаление. :(
TiratroN - специалист
пон юли 08, 2019 9:47 pmtysonlkr написа:

Казва се реле с нормално затворен контакт :arrow: без сигнал контакта е затворен, при подаване на сигнал релето се задейства и отваря :goodman:

Така действа всяко реле. До сега всички се опитаха да ти го кажат, но ти търсиш някаква по сложна схема.
Още в началото съм го казал - трябва релето да сработва при липса на сигнал и да не работи при наличие на сигнал. Как така не го разбрахте ти и още някои други . Поради естеството на схемата, не ми върши работа реле работещо при подаване на сигнал. Защо трябва да ви давам цяла схема и диаграма, след като това не е важно. Аз схемата съм си я измислил, логиките също, нужно ми е име на това реле.
Релето се захранва с едно напрежение, но сигнала е друго напрежение. Налага се да работи до момента в който отпадне захранващото му напрежение. Иначе няма как да се разбере, че е време да се пуска отново зарядния ток.
Моя грешка още от началото да опитвам да обяснявам схемата. Трябваше просто да питам за име и край.

А ако някой все пак горещо желае такава схема, ще му я дам. Но трябва да има микротик устройство със USB заради 5-те волта и някакво зарядно за акумулатори , което спира разряда при достигане на долен праг . Моето спира на 10 волта фабрично. Микротика със скрипт , на определено време (2 месеца примерно) спира напрежението на USB изхода , което е сигнал за релето да стартира. С единия си контакт , то разкача 220 Волта зарядното и схемата започва консумация от акумулаторите. С другия контакт , релето си задържа 12 волта. След малко 5 волта отново се подават (при стартиране на микротика след липса на ток, тези пет волта тръгват автоматично), но релето не спира, защото си държи тока през контакта. Когато зарядното отчете 10 волта на акумулаторите, прекъсва разряда и 12 волта към релето не отиват. Релето спира да работи и контакта затваря веригата , 220 волта тръгват, акумулаторите започват отново заряд, релето остава спряно.
И микротика записва лог, за да знам колко време са издържали акумулаторите.
lov - майстор
Те всичките са го разбрали само ти не. 12V си ги подаваш на нормално затворените контакти на релето и през тях си заминават на там за където трябват.Релето си пропуска твоите 12V въпреки че не е сработило и няма сигнал на неговия вход. / предполагамо по мъглявото обяснение заминават за заряд но е без значение може и разряд/ С другите си контакти може да ти включва или изключва и 220 волта за зарядното въпрос на избор каква логика дириш.
Като подадеш 5 волта на бобинката на релето нормално затворените контакти прекъсват веригата и се спира подаването на 12V за където ти трябва до момента в който не ти отпадне това напрежение 5V.
С добавянето на второ реле но вече с бобинка на 12V може да се реализира и самозадържането на 5 волтовото реле така че то да остане сработило въпреки управляващия му сигнал е отпадал. И схемата ще възстанови първоначалното си състояние до момента в който отпаднат и 12-те ти волта за кратко време. За целта в дори този най сложен вариант са нужни две релета едно с бобинка на 5V и другото на 12V и един диод при необходимост но по принцип не пречи да се ползва. По проста от тази релейна схема няма.

п.п. Що ми се струва, че ти се бъркат понятията работно напрежение на реле с комутируемо напрежение на реле. Както и какво се случва при сработване на едно реле с неговите нормално затворени и отворени контакти. май също не знаеш че едно реле може да има множество контакти а не само един или два и да си комутира безброй вериги. От лична практика съм попадал до 24 контакта система на реле.
Последна промяна от lov на ср юли 10, 2019 10:27 am, променено общо 2 пъти.
fbr - майстор
И какъв е проблема, че не става с допълнително реле с нормално затворен контакт. Като няма напрежение, контакта е затворен, и подава напрежение на другото реле, което искаш да е включено когато няма 5 волта. Като се появят 5-те волта, допълнителното реле прекъсва захранването на мечтаното реле, което ще е изключено при наличие на напрежение.
Последна промяна от fbr на ср юли 10, 2019 1:07 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
KISS !! Защо да е просто,като може и по сложния начин?! :? :partyman:
lov - майстор
На днешната младеж само компютри, процесори и контролери им се въртят в главите. Едва ли знае че прави и някаква глупост с този режим на акумулаторите ма прочел нейде си и айде микротикове скриптове.И ако няма нещо такова ауу.. ужас и е настанало второ пришествие. Па тя топлата вода открита много отдавна. И кат им кажеш приказката пък и се сърдят и правят на учени.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Реле с обратно действие" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: