• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
miroki - майстор
Колега, Мулти 2 я дават до 10 метра.
hidrazin - майстор
Дано отчитате факта че помпи от типа на ПЪрдоло мулти 1,2,3 + гЪрдена 5500/3 + още подобни са ДРЪЖКОПОМПИ.
Те не са предвидени постоянна, стационарна, продължителна .... работа.
Те и за тва са с дръжки - да си ги местиш дето ти трябва.
И да ги използваш ИНЦИДЕНТНО...
Купувайте на собствен риск и после да няма мрънкане в стил "Що така бе Миме???"
Аре лека...
:partyman:
vinkelmen - специалист
вт юли 09, 2019 6:21 pmmiroki написа:
Колега, Мулти 2 я дават до 10 метра.
Колега, нищо не съм казал за потапяне под вода на TOP MULTI 2, но си прав - MULTI 2 и 3 са до десет метра с подходяща дължина на кабела :) Първият линк е към MULTI 1 на сайта на Помпен свят, където за дълбочина на потапяне е записано 12 метра, което не отговаря на истината.
Относно становището на hidrazin, че щом една помпа е с дръжка, значи не е подходяща за стационарна и продължителна работа - по-голяма глупост не съм чувал наскоро. Всъщност повечето потопяеми помпи имат дръжка, (ако конструкцията го позволява), включително модели с фланцево присъединяване, които се монтират на опорно коляно и направляващи колони и са с тегло 115-120 кг. Доста трудно се пренасят, ако няма къде да ги хванеш. Обикновено има дръжка, когато нагнетателния отвор не е разположен централно отгоре на помпата, а е изнесен извън оста ѝ или е долу, в противен случай просто би пречила. Двигателите на серия TOP MULTI са S1, ерго те са проектирани да работят при пълно натоварване - 24 часа на ден, 365 дни в годината. При положение, че хидравличните характеристики и експлоатационните ограничения на TOP MULTI 2 удовлетворяват нуждите, няма никаква причина MuTeB_ да се тревожи за направения избор - помпата е отлична.
Естествено, ако трябва по-голяма дълбочина на потапяне, дебит, напор, захранващ кабел и пр. - има други модели, но и цените са далеч над лимита от 400 лв.
miroki - майстор
Да, неговият кладенец се пълнел понякога до 12 тия метър. А помпата е до 10. Това имах предвид.
vinkelmen - специалист
Конкретно за този модел зная, че ограничението в дълбочината на потапяне се дължи на дължината на захранващия кабел, който е с щепсел Шуко. Преди няколко години си приказвахме с един от търговските мениджъри на Pedrollo, именно на тази тема и обясняваше, че нямат право, при такова положение да обявят по-голяма дълбочина за потапяне под вода, отколкото е въпросният кабел с щепсел. Но за съжаление, ако се пререже с цел удължаване, евентуална претенция за гаранция, няма да се уважи.
miroki - майстор
То и в моя кладенец кабела се включва на клеморед. Няма контакт да слагам там. Така, че щепсела задължително се маха.
Няма да е само дължината на кабела определяща, мулти 1 е с 10 метра кабел, но 3 потапяне. Явно се притесняват да не проникне вода при 2 атмосфери. (1 атм. + 1 водна, при 10 метра).
шоп - майстор
ср юли 10, 2019 3:06 pmvinkelmen написа:
нямат право, при такова положение да обявят по-голяма дълбочина за потапяне под вода, отколкото е въпросният кабел с щепсел.
Именно по тази причина харесвам потопяеми и сондажни помпи с кабел 70 см:-))))) Наставения кабел може да е 100м.


Няма поне за мен логично обяснение, каква връзка има дълбочината на потапяне с работните характеристики...

....помпата има външно и вътрешно изравнени статични и динамични натоварваня. Според мен важна е височината на изпомпвате. От водното огледало до отвора на свободно изтичане на помпата...

Но аз не се смятам за спец. Учил съм водоснабдяване на ниво техникум и ПАБ. Може логиката да е друга....
vinkelmen - специалист
ср юли 10, 2019 3:18 pmmiroki написа:
... Няма да е само дължината на кабела определяща, мулти 1 е с 10 метра кабел, но 3 потапяне...
Моделите TOP MULTI 1 и 2 нямат много общо, нищо че са от една фамилия. Ако обърнеш внимание, ще видиш, че и механичното уплътнение е съвсем различно. Мулти 1 в разрез прилича повече на дренажна, на която вместо вортекс раб. колело са боднали две центробежни с дифузери.
miroki - майстор
Аз се насочих май окончателно към тази. Въпреки, че цената не е спрямо темата.
https://www.onlinemashini.bg/potopqema- ... 2-m-/33826
MuTeB_ - специалист
Аз съм много доволен за момента, въпреки че вали и закачих 3 импулсни разпръсквача от най простите за проба, и си работят съвсем спокойно. Помпата е пусната на 9 метра в момента тоест около 3 метра потопена във вода, и така ще я оставя. Ако източва кладенеца до това ниво, ще го мисля. Все пак та я само за тревата и китките, като спомагателна. В сондажа има друго педроло 4 инча на 32 метра. Единствено това, че кабела е къс не ми харесва, а ако го срежа и удължа ще си загубя 2 години гаранция.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Потопяема помпа за кладенец.Избор до 400лв" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: