Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koveslav - майстор
Може и да е пренавиван електрожена на колегата,но не бъдете чак 100% сигурни в това.В по-новите производства,особено в края на 80-те и след това често съм виждал "гола" първичната намотка през решетките и на нови машини.А и измерванията достатъчно добре показват състоянието на трафа му в момента.Да-на моите снимки е моята саксия производство 79-то лето,тогава ги правеха така.
Ся не разбрах най-важното-що с такава явна наслада разваляте кефа на съфорумниците,а не се пробвате да им помогнете с нещо,като питат?
И друго-а по-добре не се захласвайте чак толкова много в хвалбите на разните евтини инверторчета.Достатъчно много от тях не стават,не е въпроса просто да е инвертор.
Питащия колега прави съвсем разумен старт-като се научи да работи със стандартен електрожен,сам ще има достатъчно опит да усети как работи това,което ще му предлагат за напред.И сам ще усеща "дребните" разлики,особено пък в мощността,когато амперите са само на книга и на надпис.
ПП Те ви прясна снимка от нета на чисто нова саксия от по-новото производство.Намотките се виждат.

Прикачен файл

zavara4no-1394975036-d_pic.jpg
gogo7777 - майстор
Ковеслав, шапка ти свалям, че се мъчиш да обясняваш на питащите кое, как, защо....Следя темите за заваряване и виждам, че ти вдяваш и израстваш в занаята (преди години беше на друг бряг :roll: ). Това ме радва. Аз изгубих интерес да пиша неща, които знам, а да ме провокират на дребно :) .
Има един форум, в който всичко написано относно заваряването е сбъркано и преписано от някъде си, а го четат хората (дори и ти). Превърнат е в дюкян. Пази тоя от всезнайковци и тролове. Аз съм се предал и пиша вече ей така...
Примери и жокери - тръбнонапълна тел, асемблирана техника, селф-мелф, синергетика без смисъл, Лидл, ефтинийка, скъпотийка, газови смеси с кислород, коргон, 18/10, рутил-целулозни електроди, сушене на целулозни електроди в Раховец, професори и преподаватели във ВУЗ, КЗУ (контролни заваръчни устройства) със своите изкуфели старомодни "шлагери"...
..баси мога да напиша още две страници с глупости витаещи в теоретичното интернет пространство. :cool:
koveslav - майстор
Всъщност нищо не се мъча да обяснявам.И тогава и сега,винаги много съм се дразнил от това,че веднага пробват да качат питащия на пързалката.
Junak - майстор
Български форум е все пак... :)
DMN - майстор
Защита от прегряване има ли този електрожен?
kuger - майстор
Единствената защита е предпазителя в таблото.
koveslav - майстор
пон юли 15, 2019 9:31 amDMN написа:
Защита от прегряване има ли този електрожен?
Няма защити,но ПВ-то му до 125А e предостатъчно за всякакви домашни задачи.Чара му е в истинските и стандартни параметри и поведение на заваръчната дъга и в достатъчно високото напрежение на свободен ход,за да работи с широка гама електроди.Освен със стандартните рутилови електроди работи перфектно и с чугунени,рутилово-базични,рутилово-целулозни и т.н. всякакви електроди подходящи за работа с променлив ток.С него можеш да си направиш всичко вкъщи със значително по-добри резултати в сравнение с много от евтините инверторчета.Например провара,който прави саксията при 100А се равнява много често на това което правят(ако въобще успеят) те чак при 130-140 китайски ампера,на който му е интересно може да провери и сравни резултатите.Саксията вадеше 10-ки години хляба на повечето железари,като единствения истински електрожен,който ставаше за пренасяне.Па и в работилниците. 18-19 кила е без кабеляка,не е чак толкова страшен.
ПП Ей,Гого,прав си :partyman: :D
gogo7777 - майстор
И още....рутиловите електроди "стартират" по-бързо на променливотоков електрожен.
Zlateff - специалист
Да са живи и здрави всички, които се включиха в диалога и най-вече koleslav и kuger.Аз от саксийката си няма да се откажа, вчера пак си мерих ампеража с клещите - е отговаря на реалния написан на кутията.Какво повече да искам?А и само като чуя звука на трансформатор (магнитострикцията) - полудявам! :-D :partyman: :partyman:
kuger - майстор
Благодаря, огледай си машинката, поправи де що можеш и се радвай на сигурна и стабилна техника.
Имам инвертор, но тая Кракра ще решават наследниците за нея, аз май няма да я продам. Много, не много, всичко ми е правено с нея, ще бъде като старо животно, оставено да живее на свобода.

Тема "Електродъгово заваряване с КРАКРА Е ОУ 1" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: