Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Може да се определи опитно някаква ефективност, която ще е близо до действителната при условията на измерване. Трябва обаче да се направи постоянен поток по тръбите, елиминира се трипътния антикондензен и да се компенсира нарастващата стайна температура с повишаване на тази на водата чрез управлението. Най-добре без термоглави и с открехване на прозорец за постоянна стайна t°.
Експертът може да се направи да хваща топлината докато потече мазната, лепкава черна течност от кюнците. Така че ако спорите чий казан е по-добър, уточнете че имате предвид по-лесно почистване, или безпрахово, с по-голям пепелник, с по-добра изолация, с механизъм за отвеждане на пепелта и др.
8 мм от Попово правят твърди бучки в горивната скара за около 3 часа. С тях реалната ефективност е около 3 квч. Горил съм 6 мм с реални над 3.5 квч, пак от олЮ.
Анди, един казан може да е по добър без да е по ефективен, в момента, без да е по удобен за почистване и без да му е по голям (пепелника).
Зависи как го гледаш, колко време ши го гледаш и ко ти по изнася.
За по добър, на мене ми по приляга да е икономически по изгоден, ама туй също е разтегливо понятие. За колко време да е по изгоден? Дори и за сезон да е печеливш, някой от двамата, ами ако са спомина, дей решението на спора?
Няма го уа, Брат.
Йеш, пий, носи си новите дреи и старите обуфки и туйто!

Към момента, мисля че Грейко е по добрият котел.
Нищо, че съм сноб и че Бош се е доказал повече от 50 години.
Трябва ли да чакам още 50 за да докажа, че Грейко е по добър (към момента)?
Няма как да стане, щото след 50 ще си говорим за други работи.

Ма ади гледайти по "нашироко" де!
шоп - майстор
ср юли 17, 2019 8:25 pmandy_forresite написа:
С тях реалната ефективност е около 3 квч. Горил съм 6 мм с реални над 3.5 квч, пак от олЮ.
Положението никак не е розово.
Евтините агро пелети гонят 300лв тон ( дори 330)

Даваме парите за отопление авансово, трябва склад, храним мишките, даваме 4000-5000 лв за котел и горелка

1000-2000 за комин средна хубост, да не слагаме в сметката вентили, смесители, управления, ЮПСи, акумулатори, разходи за запалки, шнекове и проблеми от които косите могат да побелеят:-(

И какво получаваме? 10 ст за киловат и сме огняри и хамали.

От две години доста познати около мен минаха на ТП, а тези, които нямат изградени нискотемпературни системи от типа на водно подово и/или конвектори си сложиха ел. нагреватели в буфери или в радиаторите. Нощната енергия е 12,4824 ст киловат за ЧЕЗ за изминалия сезон. От 1.07.2019 е 12,8436ст
Една масивна къща с тегло 100 тона с външна изолация спокойно може да се грее и с акумулиращи печки на евтината тарифа без 5000-6000 лв инвестиция. :? :? :? Без авансово плащане и въпроса какви пелети купих и дали не се набутах. :idea: Без хамалогия, чисто и комфортно.


П.П. за мен по-логично е парите спестени от котел, горелка и комин да се инвестират в изолация и вентилация с рекуперация. Последото намалява сметките с до 30% :idea:
andy_forresite - майстор
Миналата година хванах 5,6 стотинки/kwh. Сега е 8,7 ст/квч. Наистина става скъпо. Ако преди 2 години цената беше такава, последната ми мисъл щеше да е дам 6000 лева за водно отопление с пелети [-X
Сметката с нагреватели в голям буфер на нощна да я четат газаджийте. Естествено изразих недоволството си от цените на агропелетите от тази година в темата мнение за производители на пелети мисля че беше.
Колкото до нискотемпературното отопление то не става за стари селски къщи с цена 20 000 лева в град, в който няма работа и като те уволнят или закрият предприятието, трябва да се местиш в друг град. Това е една от причините да се откажа от ТП и да предпочета котел с пелетна горелка. Другата е собствеността на имота и глупостта да похарча пари за изолации, мазилки, подово отопление, крайно покритие и тн. Мисля че никой не би загробил толкова пари при това положение, а аз не съм ги и имал. На улицата да ги бях намерил, нямаше да ги дам за това :)
filmatoplo - майстор
:) Утре си чакам убавеца ,вероятно сив. :wink:
tihomir123 - специалист
Предстои ми да добавя 40 кв.м. подово отопление към отопляемите до сега 120 кв.м. и съм на слънчогледови пелети подържам зимата 24,25°С със грейко 20 кв.Всичко е с външна изолация!Дали ще е добре да добавя буфер само за подовото?
пон юли 22, 2019 2:49 pmtihomir123 написа:
Да.
шоп - майстор
пон юли 22, 2019 2:49 pmtihomir123 написа:
Предстои ми да добавя 40 кв.м. подово отопление към отопляемите до сега 120 кв.м. и съм на слънчогледови пелети подържам зимата 24,25°С със грейко 20 кв.Всичко е с външна изолация!Дали ще е добре да добавя буфер само за подовото?
Като добавиш 40м2 подово към съществуващата система все едно добавяш 2м3 бетонен буфер към съществувашата система.
Системата ще работи още по-инертно. С един удар два заека.
markoscbr - специалист
Интересно,защо си мислите че след като си си купил слънчогледова люспа пелети в вас става мишкарник, нищо подобно ,да идват опитват и си тръгват ,искам да ви кажа че миналата зима се отоплявах на дървени пелети ми имаше повече скъсани торби от предната зима когато бях на люспа :yawinkle:
filmatoplo - майстор
Брата има горелката от 2013г няма ядове с мишките ,аз поне не съм видял скъсани чували .

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: