• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
dyodi - специалист
Каква е тази работа: днес прочетох, че препоръчителната височина за монтиране на вътрешното тяло на климатик Дайкин за стенен монтаж е 1,8 м: „install at the recommended height (1.8m)” (FTXTP25-35K, ATXTP25-35K_3PEN482320-6B_Installation manual_English)! :? :?: Това ме радва, защото досега е голям проблем да се катеря на 2,20 м да почиствам филтъра на стенния климатик, но силно ме изненадва. Разрових се още малко в литературата и намерих една таблица за типичните височини на монтаж на вътрешните тела на климатиците Дайкин, в която за подов климатик/Floor-standing е дадена височина на монтаж „<1.8 m”, за стенен климатик/Wall-mounted „1.8≤x<2.2 m”, а за таванен/Ceiling-mounted - „≥2.2 m”! Слагам удивителни знаци, защото съм изненадана. Остава да убедя монтажниците да монтират новите климатици поне на 2 м, защото те силно настояват стенното тяло да е по-нависоко. Силно ми препоръчват и "твърда връзка", а не контакт; става въпрос за климатици 12-ки Comfora.
Моля, споделете какво знаете по въпроса и какво препоръчвате като минимална височина, защото скоро ще ми монтират стенни климатици Дайкин. Черно на бяло в инструкция е написано, че препоръчителната височина е 1,8 м. Ако избера по-малка височина от 2,20, май трябва да съобразя и нивото на излизането на кабела за "твърда" връзка (сега правим ел. инсталацията).
Svetoslavoff1 - майстор
Щом пише от 1,8 до 2,2 избери си каквато ти е удобно, но ако монтажниците нещо ала-бала, говори с шефа им, да не се получи развален телефон и да не се стигне до неуважаване на евентуална рекламация или повреда. Все пак иде реч за нова машина.
За отопление е по-добре да е ниско, а за охлаждане да е високо вътрешното тяло. Аз съм си сложил стенно тяло под прозореца, но го използвам само за отопление, но моето е стара машина и не търся гаранции.
dyodi - специалист
Svetoslavoff1, благодаря за съвета.
a_stoev - майстор
трябват поне 20 см над тялото. Това изискване понякога влиза в конфликт с нуждата от извеждане на конденз и наклона на тръбите. 180cm са го писали да но блъскат с глави японците :D.
dyodi - специалист
вт юли 23, 2019 5:25 pma_stoev написа:
трябват поне 20 см над тялото...
a_stoev, благодаря за коментара. Мисля да поискам да се монтира на 210 см при 260 см височина на стаята, няма да се отклонява скандално от очакванията. Би ми харесало и на 200 см, за по-лесен достъп при почистване. Ще направим ел. инсталацията преди тръбните разводки, затова се чудя и дали в първите 4-5 см или 10 см от долния ръб да излезе кабелът за "твърдата" връзка". Имам време до утре сутринта да реша дали да оставим кабели за твърда връзка или контакти на 2,20 см височина, утре е големият ден, в който ще се кърти за нова ел. инсталация и сега съм в почти сценична треска как ще се появя пред елмонтьора с чертежите и изискванията къде да са контактите и др. :x Ей сега става силно полезна теорията за решенията с разните критерии. Кога ще съжалявам повече - ако оставя кабели за твърда връзка или контакти за климатиците? :?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
По-важно е над тялото да има разстояние, отколкото размера до пода.
Дори да е достса по-ниско, ще коригирате от температурата.
Гледайте да не духа директно във вас само.
Георги М - помощник
Теб още ли не са те изтрили от форума? Не може една дума да напише, съвети на хората ще дава?
radius - майстор
Хладилната техника работят с новата мярка по iso - 1 терзия
Boyan - специалист
вт юли 23, 2019 11:46 pmradius написа:
Хладилната техника работят с новата мярка по iso - 1 терзия
Аха :-D
Терзия, терзия и нещо :-D
И пишат на маймуница .
dyodi - специалист
вт юли 23, 2019 8:09 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
По-важно е над тялото да има разстояние, отколкото размера до пода...
Благодаря за съветите на Вас и на всички останали, които се включиха по темата. Успях да се ориентирам в същественото.
  • 1
  • 2

Тема "Препоръчителна височина за монтаж на вътрешното тяло на климатик Дайкин" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: