Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
АБВ потребител - специалист
нед юли 21, 2019 2:41 pmemsy написа:
чет юли 18, 2019 8:30 pmАБВ потребител написа:
. Единствено с увеличаването на работната честота на инвертора се постига по малки размери,но това води до намаляване на провара в заварката.Или с други думи,когато едно нещо се увеличава ,друго пък се намалява...
САмо да попитам : какво общо има честотата с провара?
Нещо не мога да разбера, нали след трафа има изравител и дросел след него честотата вече не играе, имаме относително постоянно -U- .
Моля обясни



Какво като има дросел и грец.Това няма значение. Тук е по- важно силата на тока по времето на импулса.Незнам как да го обясня да ме разбереш. Ако искаш с един чук примерно, да изкривиш парче желязо и започнеш да удряш съвсем слабо и много бързо,и след това започнеш по бавно но със по силни удари, при кой вариант ще се изкриви повече желязото според теб.Ето и пример. При един и същи ток и една и съща скорост на заваряване виж каква е разликата :) Наблюдавай внимателно вътрешноста на тръбата. :)

Последна промяна от АБВ потребител на нед юли 21, 2019 6:59 pm, променено общо 5 пъти.
АБВ потребител - специалист
По голям провар е когато,образно казано ,топлината от тока загрява метала на по голяма дълбочина. Така при един и същи ток и мощност, при по малка честота се постига по голяма температура и топене на метала,така да го кажа.Надявам се да вдяна за какво става въпрос. Мога да кача и още доста материали по тази тема,но няма да е сега ,защото някой производители на тези играчки ще наострят уши :-D
Затова инверторните електрожени никога няма да режат на силен ток метала както го правят трансформаторите на 50хц честота.Това са фактите,другото го знаеш.
emsy - специалист
Но това което показваш и обясняваш е за АС заварки на алуминий и подобни метали.
Т.е. там имаме променлив ток.
А аз питам за нормалния инверторен е-жен, който работи в DC режим, изправено напрежение.
Там няма честота, поне не както в АС режим :)
Та за това ми е питането
АБВ потребител - специалист
Как да няма честота,това че изходния дросел се разрежда между импулсите и уплатнява тока, не значи че няма отделни импулси.Ако няма честота как ще трансформираш енергия през траф, бе човече. :) Сложи скопа на изхода без дросел и виж. Няма значение дали е алуминий или стомана ,принципа е един . Същото важи и за токовете.Същия ефект се наблюдава при индукционните пещи за нагряване на метали. При ниски честоти на тока ,метала се нагрява в по голяма дълбочина. А при високи само на повърхноста. Така че размера на електрожена е правопропоционален на провара в метала при един и същи ток на заваряване. Така и продължителноста на работа с него също влияе пряко на размера на апарата. Много са нещата които се предвиждат преди да се направи такава машина,разбира се и след това да работи добре,а не от време на време да гърмят транзистори и диоди :) и да падат бушони.
emsy - специалист
нед юли 21, 2019 9:56 pmАБВ потребител написа:
...
изходния дросел се разрежда между импулсите и уплатнява тока, не значи че няма отделни импулси.Ако няма честота как ще трансформираш енергия през траф, бе човече. :) Сложи скопа на изхода без дросел и виж.
Именно де :)
има честота ( променлив ток) преди и след силовия траф.
После има изправител и дросел, а целта на дросела е да намали пулсациите на напрежението, нали така ?
https://meetal.ru/assets/ff9c-shema-rab ... ertora.jpg
АБВ потребител - специалист
Ами при еднотактните преубразуватели, да не би да има променлив ток :) Видеото по горе казва всичко :) Променливия ток переодично изменя посоката си, така , но при еднотактните п-ли , тока тече само в една посока и за да се трансформира се прекъсва переодично от силовите транзистори с определена честота.Помисли над видеото горе. Това мога да кажа. :)
АБВ потребител - специалист
Съжалявам ,но незнам как по друг начин да го обясня :) Тук има спецове по електроника,ако някой желае може да напише няколко реда. :wink:
emsy - специалист
:)
Нещо усещам че стреляме в различни посоки ( че даже и в различно време).
Ти ми обясняваш за частта преди силовия траф, там е както го обясяваш.
Аз пък говоря за напрежението м/у електрода и детайла.

Както и да е де, много излишно се впускаме в "подробности" .
АБВ потребител - специалист
Колега най -добре ако имаш възможност пробвай :) Ето и малко тестове правени от професори в тази област, не от мен,виж какво казват. :)

Резюме : Цел на изследването е да покаже влиянието на честотата на импулсния ток в интервала 1-100 хц върху геометрията, микроструктурата и механичните свойства на съединение, заварено по метод ВИГ в среда от Ar. Установено е, че с честотата нарастват напрежението на дъгата и линейната й енергия, а размерите на шева, якостта на опън и пластичността на съединението се понижават. Количеството на остатъчния ферит в метала на шева остава постоянно 4-5 %. Решаваща роля за размерите на шева играе не топлинната мощност на дъгата, а количеството топлина, внесено по време на един импулс.
АБВ потребител - специалист
STEPER, Колега какво стана, нави ли го този траф най сетне, :) Сигурно вече правиш проби . :)

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: