Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
solo5 - майстор
така е, може би ако направиш окачен таван и сложиш вата отгоре
но де да знам :?
Master_Kenobi - V.I.P.
pagoda, забрави за стиропори, гипскатони и секви скари с окачени тавани. Това, което е нужно на тоя таван, за да влезе в нормите, е мин. 6 см. фибран (XPS) от вътрешната страна.

Как ще го закрепиш на тенекето е друг въпрос:
Може да ползваш нераздуващата се полиуретанова пяна за лепене на топлоизолация (потърси из форума, има я, ама сега не ми се търси, че е никое време), може да лепиш с монтажни лепила, подходящи за фибран (т. нар. монтажен силикон) или дори с подходящ обикновен силикон за метал. Може да се подсигуриш с поддържащи винтове тук-там, които като излязат отгоре, над тенекето да ги заливаш и изолираш с битум. Може и те да държат поддържащи фибрана дървени летви от долната страна...
Последните две идеи ми се струват прекалени, ама избора си е твой! :)

Важното е отворите на "каналите", образували се от това, че ламарината е релефна, да ги запълниш с полиуретанова пяна.

Хубаво ще е върху фибрана на тавана да има покритие. Избери си според естетиката и бюджета ти. Може да е просто водоразтворима боя - латекс (евентуално да фугираш преди това между отделните листове с нещо), може и да е мазилка с мрежа. Ти избираш.
Може и куп други други щуротии (гипскартон, МДФ, ОСБ...) да нальопаш на фибрана от долната страна, ама кому е нужно?! Само ще се чудиш как да ги укрепиш, без да има особена полза от тях.

При такова изпълнение съм сигурен, че няма да имаш грижи с топлоизолизането и конденза. Виж, за дъжда отвън "отговаря" тенекето. Ти си го знаеш в какво състояние е.
Усепех! :)
pagoda - помощник
Здравейте, идеята на Master_Kenobi ми хареса. Сомо се чудя как ще вкарам полиуретановата пяня в релефа на ламарината при положение ,че съм залепил фибрана . Примерно с дупки през определено разтояние, но тогава няма да съм сигурен какво количество вкарвам от пяната.В единия случай няма да е достатъчно, а другия може да изблъска и отлепи фибрана от ламарината.
Вие как мислите? Дайте идеи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ne beshe kazal che ima fibran!
Master_Kenobi - V.I.P.
pagoda написа:
... Сомо се чудя как ще вкарам полиуретановата пяня в релефа на ламарината при положение ,че съм залепил фибрана .
Нещо не се разбираме... Или аз тебе или ти мен.
Има ли фибран в момента, или говориш за момента, в който вече ще си наредил фибрана?

Предполагам, че е второто все пак и се чудиш как впръснеш пяната по цялата дължина на канала, образуван от релефа на ламарината. Така ли?
Нямах предвид по цялата дължина. Мисля, че не е нужно, пък и соленичко ще ти излезе.
Имах предвид само да "затапиш" каналите от двете страни с пяна. С "тапа", колкото по-дебела можеш. Не виждам смисъл на пълниш целия канал с пяна.
8180 - майстор
Master_Kenobi написа:
Важното е отворите на "каналите", образували се от това, че ламарината е релефна, да ги запълниш с полиуретанова пяна.
Това е боръкващото изречение - и аз го разбрах като питащия.
С уговорката, че не съм го правил, ще се включа малко:

1. Нямам обяснение за конденза, предполагам за тези дни става дума.
Какво - идваме сутрин, влизаме затваряме, започваме работа и потича или...?
2. Не ми е ясна идеята и целта на "затапването"!? с пяна.
3. Аз пък си мисля, не само да не се затапват, а ако може да се отворят и отгоре, на билото по някакъв начин - с идеята да се вентилира под тенекията. Очаквам положителен ефект и през лятото.
4. Това вече съм го виждал - стиропор, прилепен към подобна ламарина с някаква черна маса (вероятно някакъв силикон). Заради различното топлинно разширение през лятото доста плоскости бяха изпопадали.!? През зимата прокапваше между плоскостите, което очаквам с Фибран да е по-слабо или да не се наблюдава.
5. Ако има възможност, може да се помисли за организацията на плосък изолиран таван, а подпокривното да се остави на природата.
Master_Kenobi - V.I.P.
8180 написа:
Master_Kenobi написа:
Важното е отворите на "каналите", образували се от това, че ламарината е релефна, да ги запълниш с полиуретанова пяна.
Това е боръкващото изречение - и аз го разбрах като питащия.
Не знам какво ви е объркало, момчета. Отчетливо съм написал ОТВОРИТЕ. Отворите на подобен "канал" са два - в единия и другия край.
.......
.......
2. Няма идея - просто хигиенни и естетични съображения. Като се замисля, не сме виждали снимки на ситуацията, но ако тия "канали" се отварят в помещението, наистина пяната може и да е ненужна. Но ако се отварят в околната среда, по-добре с нея.
3. На мен пък тая идея не ми е ясна. Нито бачкането и разходите по нея. За чий да вентилираме?!
4. Явно черната маса не е била силикон или е била неподходящ силикон. От топлинното разширение едва ли се е получил тоя ефект, защото точно силикона "обира" всички разлики от температурни разширения.
В случая е важно да държи върху метал и фибран.

pagoda, закрепването на фибрана към тенекето наистина ще е проблем и трябва да избереш подходящото свъзващо вещество, а също и как да задържиш фибрана, докато същото изсъхне или набере достатъчна якост. Някои лепящи вещества претендират да са "бързосвързащи" и "моментни", но внимавай дане са прекалено твърди като стегнат и да имаш грижите, за които 8180 спомена.

Всъщност, само предполагам какъв е релефът на ламарината. Дано не е вълнообразен...

А може и да се спреш на варианта с поддържащи летви, които се крепят на витнтове/болтове в ламарината. Не е толкова лош вариант, както вчера се изказах... :(
Дали ще са рапиди завити отдолу или болт с гайка пуснат отгоре надолу си е твой избор.
При такова изпълнение ще имаш 100% гаранция, че изолацията няма да падне. Пък може и да се окаже най-лесен и евтин за правене.
Неудобството е, че трябва да заливаш с някакъв битум отворите в тенекето отгоре.
pagoda - помощник
Все още нищо не съм лепил, сега разбирам какво има впредвит Master_Kenobi и вече съм по-спокоен в изпълнението на тази задача.
Ламарината е с правоъгълна вълна и мисля, че с точното лепило няма да имам проблем със задържането на фибрана. Ще измисля начин за временно задържане на фибрана, защото не ми се дупчат ламарините. Това са предпоставки за следвременни ръжди.
Благодаря за мненията и съветите. Ако обаче се досетите за нещо друго, драснете го :)))
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
"Ламарината е с правоъгълна вълна "
Каква е дълбочината на вълната?

Тема "конденз на покрив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: