Мечтата на всяка домакиня
vilpk - напреднал
Здравейте,

Тъй като съм в процес на смяна на кухненски плотове, имам следната чуденка. Фурната ми е на първо ниво над цокъла и едно малко рафтче. Над нея е кухненския плот (и керамичните котлони). Зад фурната отдолу няма гръб (но над плота има) т.е. директно стената е зад нея. Забелязах, че като махах стария плот ръбовете му бяха почнали да цъфват на мястото отзад, което се пада зад (и над) фурната. Въпроса ми е ако намажа (не много дебел слой) от Бизонската течна гума по задния ръб на кухн. плот дали ще е проблем и дали ще помогне за хидроизолацията ? Гледам, че фурната ми има едно малко "прозорче" 10 х 10 см отзад и предполагам, че оттам някакъв вентилатор изкарва въздух (и то горещ т.е. пара) - дали пък няма да е проблем за гумата - да се стопи... :? Предполагам, че има и по културни начини за цялостна изолация, защото и стената отзад се беше понапукала - предполагам от въпросната горещина и пара - вариант ли е да се залепи алуминиво фолио пък за нея ...?
Благодаря предварително
gandonov - специалист
Фурните на гърба имат вентилатор, който при работа бълва гореща пара.
По-важният момент е да осигуриш вентилация зад гърба на фурната!
т.е. фурната не трябва да е затворена в шкафа! Добре е тази пара да отива някъде.
Трябва да има приток на свеж въздух и изход за горещия.
Най-добре е да направиш връзка към комина или към въздуховода на аспиратора.
И да направиш дупка някъде в долната част на шкафа, от която да влиза свеж хладен въздух.

А отвосно хидроизолацията в шкафа: - Каквото и да добавиш все ще е от полза.
Все пак не съм запознат с въпросната течна гума и не мога да кажа мнение дали е подходяща.
Имай предвид, че парата е доста гореща и температурата зад фурната е значителна. Не знам как се държи гумата при загряване.
Аз лично по-скоро съм за алуминиево фолио. :-)
Lutchezar - майстор
Мисля че ви е леко погрешна изходната концепция. Идеята на фурната е да върти горещия въздух само вътре. Не го изкарва от никъде. Различните модели конструктивно имат отвори за входящ студен въздух, но няма активен въздушен топлообмен с външната среда. Не напразно обикновено фурната е капсулована във вата. В редки случаи отдолу няма вата, но осигурява подгряване във долното отделение.
vilpk - напреднал
пон юли 29, 2019 6:11 pmLutchezar написа:
Мисля че ви е леко погрешна изходната концепция. Идеята на фурната е да върти горещия въздух само вътре. Не го изкарва от никъде.
Ами сега светнах с фенерче във това 'прозорче' отзад, което споменах в предния ми пост и не видях вентилатор - вижда се нещо като платка и жици. Евентуално плота да е подут от разлив от керамичния котлон ..хм :? но това пък не обяснява цъфналата мазилка отзад. Иначе шкафа са го правили добре според мен - дъното на фурновия шкафче и дъното на целия шкаф (над цокъла) са изрязани и двете навътре с 7-8 сантиметра, доколкото знам това се прави за да има откъде да дърпа студен въздух, който да е за пасивното охлаждане на фурната. Въпроса със течната гума остава... тя е в течен вид, но после втърдява и си става като гумиран слой. Ползвал съм я да кърпя издънени сифони, за покривен теч и си върши работа, но се чудя колко може да стане температурата на гърба на кухн. плот и дали би бил проблем за нея (за гумата де :yawinkle: ).. спецификациите на производителя нищо не казват..
Lutchezar - майстор
В документацията на фурната има всички минимални разстояния отдолу, отгоре и отзад са най-важните. Възможно е горното охлаждане да става с решетка от предната страна, понякога закрита от предния капак, но не и запушена. А за всички видове лепила има и максимална температура. Това трябва да го има и на гумата някъде, на упаковката обикновено.

Допълнение:
Логично е и котлоните и фурната да създават зона, много по-топла от околните. За да предпазите плота и гърба, метализирано фолио, но то може да е токопроводящо /може да се заземи/занули в някой контакт/ или да се проверяват всички връзки и корпусите на уредите да са заземени/занулени.
Друга мярка е пасивна вентилация.
Трети вариант е плотове и гръб от камък.

Тема "Хидроизолация зад вградена фурна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: