• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dyodi - специалист
Здравейте!
Монтираха ми тръбите за климатици в изкъртени канали, а самите климатици ще се монтират, след като се замажат тръбите, шпаклова се и се боядиса. В едната стая при изтеглянето на тръбния сноп през стената се нарани на много места бялата бандажна лента, като на едно място се наруши и черната изолация на медна тръба. Обясниха ми, че е от камъчетата по канала в стената отвътре, а аз мисля, че е от стърчаща арматура, която срещнаха по пътя при пробиването на канала. Както и да е, като им обърнах внимание за увреждането, обвиха отвън снопа тръби на увреденото място още веднъж с бяла бандажна лента, с която бяха обвити тръбите и преди това. Моля за мнения това достатъчно ли е, за да се компенсира увреждането на изолацията на медната тръба. Може да има и други увредени компоненти, но аз видях само това - лъсна медната тръба на около половин сантиметър без изолация. Да се притеснявам ли или ще си работи добре климатикът, въпреки този инцидент. Не съм наясно с качествата на бялата бандажна лента, затова питам. Още не сме замазали тръбите.
kozl - майстор
Притеснявай се за нещо друго.
След години бялата лента се скапва вероятно от слънцегреенето, а тя пази черната изолация, която не предпазва медните тръби, а целта и е да предпазва от загуби на енергия. Та виждал съм работещи климатици останали почити без бяла изолация, а черната полуизронена.
Аз в-у бялата изолация някъде обвих с алуминиево фолио. Специалистите видоха и рекоха:
Искаш да стане вечно и да ни отнемеш от работата, обаче да знаеш, че птиците налитат на лъскавото и ще изкълват фолиото. Е за сега още не са се явили такива птици.
VLADO66 - майстор
Алуминиевото фолио го ядат гаргите яко.
Andri01 - майстор
На СК ,на покрива върху фолиото съм сложил алуминиева ламарина-0,3мм. Иначе няма отърване от чайките. Същото е и при тръбите на климатиците. До където могат да се докопат хвъркатите ,разбира се. Т.Е. да могат да кацнат,за да кълват.
naster - майстор
Преди години пътувахме в Хърватска с госпожата. В Дубровник ми направи впечатление, че видимите тръби на климатиците бяха вкарани в маркуч, подобен на прахосмукачка.
dyodi - специалист
Благодаря за мненията. Не знаех, че съществува проблемът с износването на изолациите на външната част на тръбите, досега не ми се беше случвало. Увредената част, впоследствие опакована отново с бяла лента, ще остане под мазилката, тя беше изтеглена навътре от стената. Съгласно съветите Ви, ще помисля за съхраняването на изолациите на тръбите извън помещението.
шоп - майстор
За външен защитен слой използвам алуминиеви въздуховоди ф50
Разтегля се до 3м и е хубаво да се наниже предварително, но и с цепене става.
radius - майстор
Един отдушник си бях извел на покрива на блока. с ф120 въздуховод. Направо лошо ми стана като го видях след месец - половината го нямаше, накъсан на малки парченца от гларусите. Това хоризонталната част над борда на покрива. Вертикалната няма как да я кълват в полет и си е здрава, а за хоризонталната взех 2 ъглови кюнеца и не са ги закачали повече :mrgreen:
kozl - майстор
ср юли 31, 2019 8:47 amVLADO66 написа:
Алуминиевото фолио го ядат гаргите яко.
Ами ще требе по дебело че да си строшат клюновете :?
tarlyo - специалист
Да вдигна старата тема с едно питане. Колко мм е вътрешния отвор на изолацията на тръбите на домашен климатик?
  • 1
  • 2

Тема "Нарушена изолация на медна тръба за климатик" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: