• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mgbagera - специалист
Да, има магазини. Най често пазарувам от Elimex но на сайта им не откривам точни резистори или все още не знам как да ги търся.
Както и да е :) сега се връщам отново на първото зарядно с 494 :-D Изкормих всичко или поне по голямата част от 3,3в и 5в. След тази касапница напрежението се вдигна до 13,5-13,8в.
Махнах дроселите, кондензаторите и 90% от ценерите но напрежението не се вдига повече. Уш сравнявам по другото зарядно и не ще.


Днес за разнообразие реших да се пробвам и на 3-то захранване с КА7500 като в последствие разбрах че си е аналог на 494. Еми и тук всичко мина по мед и масло. Махнах резистора между 1-ви и +12в сложих потенциометър и махнах ценера от 12 волтовата линия. Тръгна от първия път без проблеми :)
jordanvass - майстор
mgbagera написа:
Махнах ... 90% от ценерите...
Колко ценера има това захранване? 50? 100? :-D

Ей, не седна да го поразучиш това 494 как работи. Ти правиш експерименти на тъмно, идея нямаш какво всъщност се случва. Така дори и да тръгне захранването, ти няма нищо да разбереш и научиш. Така не става. Иска четене и мислене. Ще се опитам да ти разясня принципа на работа на 494, дано схванеш.
В схемата има няколко модула. Почвам с входа. Има два канала - два компаратора, усилватели на грешката. Всеки от тях е с по два входа - плюс и минус вход, на 1, 2 и 16, 15 крачета са. (на практика това са си операционни усилватели) Винаги напреженията на + и - входа на всеки компаратор трябва да са еднакви. Обикновено на единия се подава някакво стабилно опорно напрежение през делител, а на другия вход се подава напрежение от изхода. 494 променя изходното напрежение така, че двете напрежения на + и - входа на компаратора да се изравнят. Така се получава регулирането. Аналогично с втория компаратор се прави по подобен начин и втора регулировка по друга величина - например по ток. Ако ти е нужна.
Краче 4 е много важно. То задава едно мъртво време - време, през което е забранено да се отпушват крайните транзистори, за да не стане късо през тях. Сега да не изпадам в детайли, но при високи честоти фронтовете много се изкривяват и изместват и за да не се случи така, че в един момент за кратко да ти се отпушат едновременно и двата крайни транзистора, се въвежда тая забрана. С промяна на напрежението на краче 4 се увеличава или намалява това мъртво време. Обикновено се свързва през резистор към маса, но може и да се променя и по този начин да правиш допълнително регулиране или някакво ограничение, защита. Не го пипай, като за начало. Регулирай само с двата компаратора на входа. И още едно важно краче - 14. На него схемата сама си изработва много стабилно опорно напрежение. То се използва за сравняване с изхода на входовете на компараторите. Ако осмислиш как работят входните компаратори, няма да се чудиш кое краче къде трябва да се свърже и сам ще си проектираш схемите.
Без преработка на изходния траф трябва да можеш да достигнеш поне 15-16V на изхода за 12V. Ако не ги стигаш, значи нещо си объркал.
mgbagera - специалист
Благодаря за разяснението @jordanvass

След дългата почивка, днес пак се захванах с проблемното захранване дето не мърдаше повече от 13,8v. По принцип всяко едно захранване го включвам през крушка 40w/220v.
На всяко друго захранване крушката светва и изгасва след зареждането на входящите кондензатори. Това захранване обаче още щом го взех и пуснах за първи, път ми направи впечатление че крушката постоянно премигва и не изгасва :? Помислих че има някакъв проблем с захранването и затова крушката постоянно мига (а и имаше видими следи от доста груб ремонт). Натоварих го с 2 автомобилни крушки (общо 110w) и зарядното продължаваше да си работи без проблем. Пренебрегнах мигането на крушката и се захванах с повишаването на напрежението до 14,4в.

Днес обаче реших да го пусна без крушката за тест. Така както си беше на 13,8в го пуснах без крушка и за моя голяма изненада се оказа че напрежението вече е над 20в.
Мултицета показа за части от секундата 20v+ след което изходния кондензатор изпуши моментално.


Някои има ли идея защо през крушката напрежението се вдига до максимум 13,8v а без нея е над 20v?
jordanvass - майстор
jordanvass написа:
В тая връзка - да не забравиш да замениш електролитите на 12 волтовата верига с такива за по-високо напрежение!
Беше предупреден. :lol:
Крушката ти гълта част от входното напрежение. Тя се слага само за защита докато настройваш, но през нея не може да работи нормално захранването, особено ако има някакъв товар. Пробвай с по-мощна крушка, ако все още имаш нужда от защита, но така или иначе в един момент ще трябва да я махнеш и да караш без нея.
mgbagera - специалист
jordanvass написа:
jordanvass написа:
В тая връзка - да не забравиш да замениш електролитите на 12 волтовата верига с такива за по-високо напрежение!
Беше предупреден. :lol:
Тя се слага само за защита докато настройваш.
За електролитите знам че трябва да се сменят и ще го направя след като го "завърша" :mrgreen: А иначе как да го настроя след като без крушката дава значително големи отклонения.
На другите захранвания като ги настроя на 14,4-14,5в и махна крушката те си остават на същото напрежение. Нещо ми се струва че има някакъв друг проблем за да ми прави този номер :?
Здравейте,
завършил съм ТЕ и в последствие безжични комуникации и системи и имам малък сервиз от години като за мое 'оправдание' ще кажа че не се занимавам само с ремонт на компютърни части а с профилактики на настолни и мобилни компютри инсталации тестване на компютърни компоненти и други други

Самия ремонт се опитвам да науча вече няколко години и съм отворил и сработил немалко устройства. Имам оборудване достатъчно.

Този увод направих просто за да знаете че има смисъл в това да помогнете, а не те първа да се чудя как се тества един диод./ не че е лошо човек да започне от нула и да му се подаде ръка :) /

Сега конкретно - модулно захранване /мое си, купено за да се уча/ Dark Power Pro 550 Watts

Standby 5.07 V

От двата радиатора проверих :
3 транизистора 22nm60n + диода
2 транзистора същите

по входа:
термистора
бушона
греца

Каква да бъде следващата стъпка?

благодаря !
velas - специалист
Първо се проверяват електролитните кондензатори... :wink:
plamen6703 - майстор
Какъв е проблема с компютърното захранване? Като си е твое купено за да се учиш да не излезе, че ремонтираш изправен захранващ блок :)
Първо се започва с научаване на блоковата схема на захранващият блок, след това се прави оглед, след това са вече измерванията. Как установи, че тия транзистори са здрави, как ги измерваш и какви са функциите на тези транзистори в схемата на блока, как измери термистора? Електролитните кондензатори не се проверяват, а се сменят с нови :) ! :partyman:
чет авг 01, 2019 5:19 pmplamen6703 написа:
Какъв е проблема с компютърното захранване? Като си е твое купено за да се учиш да не излезе, че ремонтираш изправен захранващ блок :)
Първо се започва с научаване на блоковата схема на захранващият блок, след това се прави оглед, след това са вече измерванията. Как установи, че тия транзистори са здрави, как ги измерваш и какви са функциите на тези транзистори в схемата на блока, как измери термистора? Електролитните кондензатори не се проверяват, а се сменят с нови :) ! :partyman:
Беше си пуснато неработещо в OLX и по спомен с вързан тестер има само STB. Ще го пусна пак след 2 минути.
Относно огледа не видях нищо проблемно визуално - нито транзистор опушен нито издути кондензатори нито резистор.
Тези транзистори тествах с мултицет/разпоени разбира се/ и след заряд с батерия на G-S ми дават 4 нули в двете посоки на D-S и след късо дават голямо съпротивление. Каква е функцията на тези транзистори в блока не мога да кажа.Термистора разпоих и му измерих съпротивлението и беше 3 ома. Питах в all about circuit и ако правилно съм разбрал това показвало на първо четене че е здрав.

редакция относно схемата на захранването на платката е отметнато BQT p10-550w
hidrazin - майстор
чет авг 01, 2019 5:33 pmdisturbed123 написа:
Каква е функцията на тези транзистори в блока не мога да кажа.
На кои транзистори?
Ако става дума за изброените 5 броя STF22NM60N то какъв краен резултат очакваш от начинанието???
:partyman:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Ремонт на компютърно захранване" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: