• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте, искам да Ви попитам и да ми дадете съвет колко дебела изолация трябва да си направя за апартамент ЕПК, 6 етаж, изложение север изток, като на север от вътрешната страна има изолация 15 см мултипор плочи, а на изток 10см мултипор плочи, жилището се намира в северна българия, има усвоена тераса на север, с 20см, газобетонни блокчета, зад която е изолацията 15см мултипор. Дайте съвет каква изолация да направя , горните апартаменти са с 10см, стериопор, дошния е с 5 см стериопор.
Второ питане за Вашето мнение при такава изолация и примерно 10см отвън стериопор как е по удачно да се отоплява човек , с климатик или конвектор, стоите са спалня и детска стая?
Благодаря.Ви предварително и моля за коректни мнения, не са пишат глупости.
feikot - специалист
Всичко по-малко от 5 см е безмислено. 10 см външна изолация при налична 15см вътрешна е предостатъчно.
Hursa - майстор
Вероятно ще сложите стиропор отвън - той е по-ефективен по сравнение с мултипора, но не с много (до колкото може да се вярва на данните дадени за него). При 10 см вътрешна изолация с мултипор - поставяйки 10 см външна изолация стиропор ще намалите загубите (през единица площ на външните стени) - до наполовина (но ако вярваме на данните за мултипора - ефекта ще е по-малък - до около 40%. Съответно - там където мултипора е 15 см - ефекта от 10 см външна изолация с ЕСП ще е по-малък - до около 30%. За по точни резултати трябва да се сметне или да се ползва калкулатора (например на Марисан, но там го няма мултипора).
Използвали сте материал с висока паропропускливост за вътрешна топлоизолация - което не е препоръчително. Използвайки външна изолация в допълнение към вътрешната - в случая може да се избегне евентуален конденз в стената. (Ако не, то може съществено да се намали количеството на получаващия се конденз.)
Едва ли ще изглежда добре, ако направите външна изолация повече от 10 см при положение, че над вас са поставили изолация 10 см (а под вас 5). (А и трябва да се внимава при „стиковката” на вашата топлоизолация с горната, ако вашата е с по-голяма „дебелина”. Ако топлоизолацията е само за да оформите отвън стените - то вероятно може и с 5 см - каквато е под вашия апартамент.)
Последна промяна от Hursa на нед авг 04, 2019 12:26 pm, променено общо 1 път.
naster - майстор
Тази тема не е ли дублирана? Тя външната изолация не определя с какво да се топлите, а с каква мощност, според топлозагубите на цялото жилище, а не само на външните стени. А между климатици и конвектори разликата в ефективността е 3-4 пъти, но е въпрос на вкус по отношение на комфорта. Като цяло сте на прав път да тръгнете от пасивни към активни мерки.
шоп - майстор
нед авг 04, 2019 12:17 pmnaster написа:
Тази тема не е ли дублирана?
viewtopic.php?f=10&t=62476

Още 10 нови теми да се отворят и резултата ще е пак 10 см :-)))))))))))
Благодаря за коментарите Ви, наистина е дублирана темата, понеже съм нов в това да пиша тук,,за което се извинявам. За изолацията , когато купувах жилището исках понеже е и на север да добре санирано и от вън и от вътре, а в кухнята и детска(които са на север/изток имаше мухал, четох , умувах и от изчетеното реших да направя вътрешна изолация с мулти пор на,север 15 см, и на изток 10см,. След една зима счетох ,, че следва още да инвестирам в изолация отвън и тя ще е 10см, след днес и по принцип от изчетеното. Надявам се с това да съм доста по близо с до пасивно жилище. Пропуснах да добавя стената са „изправяни” с 2 см фибран във всички стаи. Единствено тавана не е пипан защото ми се обясняваше, че трябва да „диша” пък тя топлината най МНОГО от там бяга, ше видим и това се оправя с един бърз ремонт във всяка стая.Благодаря Ви за помоща, относно отопление мисля да взема конвектори , да видим :) как ще е от към сметката с тази изолация
ben84 - специалист
нед авг 04, 2019 5:51 pmvmkrastev написа:
относно отопление мисля да взема конвектори , да видим :) как ще е от към сметката с тази изолация
Само не се лъжете със скъпи конвектори!
Конвектор с мощност 2000W струващ 500 лева топли точно толкова, колкото конвектор 2000W с цена 100 лева.
Нито повече, нито по-малко.
:partyman:
Lutchezar - майстор
нед авг 04, 2019 5:51 pmvmkrastev написа:
....
Пропуснах да добавя стената са „изправяни” с 2 см фибран във всички стаи. Единствено тавана не е пипан....
Това го добавете в другата тема, там е активността, а най-добре и модератор да ги обедини в една.
нед авг 04, 2019 6:25 pmben84 написа:
нед авг 04, 2019 5:51 pmvmkrastev написа:
относно отопление мисля да взема конвектори , да видим :) как ще е от към сметката с тази изолация
Само не се лъжете със скъпи конвектори!
Конвектор с мощност 2000W струващ 500 лева топли точно толкова, колкото конвектор 2000W с цена 100 лева.
Нито повече, нито по-малко.


Зная, термостат да има харесал съм си на елдом инвест детска 13кв. 1,3киловата, спалня 12 квадрата 1киловат
Hursa - майстор
vmkrastev написа:
Надявам се с това да съм доста по близо с до пасивно жилище. Пропуснах да добавя стената са „изправяни” с 2 см фибран във всички стаи. Единствено тавана не е пипан защото ми се обясняваше, че трябва да „диша” пък тя топлината най МНОГО от там бяга, ше видим и това се оправя с един бърз ремонт във всяка стая.
Пасивно жилище от апартамент? Твърде оптимистично. Пасивното жилище е комплексно решение, не е само дебелина на изолацията по стените. Тези 2 см фибран - и върху мултипора ли са залепени? Над вашия таван не са ли други апартаменти? Топлината ще бяга, само ако отгоре поддържат по ниска температура отколкото вие. И няма да „диша” през стените, но ще „диша” през плочата към съседите отгоре?
С тези 10 см изолация от вън - най-голямата „печалба” ще е повишаването температурата на вътрешните стени, евентуално тавана и пода - в зоните прилежащи към вътрешната изолация по външните стени (и „непрекъснатостта” на външната изолация). Силно падане на сметките за отопление не очаквайте в резултат на тези 10 см стиропор. В апартаментите, ако всички в сградата се отопляват приблизително еднакво - най-големите загуби може да са през прозорците (зависи къде се намира в сградата). А при усвоената тераса - над и под вашата - също ли са усвоени?
  • 1
  • 2

Тема "Колко см външна изолация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: