• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко за този вид строителство.
Lutchezar - майстор
Случва се и още как. Ще пусна тема по-късно.
Прикачен файл:
IMG_20190806_085327.jpg
Boxo - напреднал
Hursa написа:
Трябва да се проучи, да ги разгледате „на живо” и да прецените (разбира се и да се прецени до колко са надеждни, като здравина, като механична устойчивост в сравнение с избраните ПВЦ профили). Може би по-топлоизолационните си качества е близък, а дори може и да превъзхожда ПВЦ профилите без „вграден” топлоизолационен материал.
Точно за това пуснах тази тема, за да може някой, който има алуминиева дограма да сподели дали е доволен и дали наистина си заслужава да дадеш повечко пари за нея.
Boxo - напреднал
пон авг 05, 2019 8:57 amVLADO66 написа:
И качествения обков също има значение.Не знам на Etem колко са дебели профилите като материал, но бера ядове с една дограма на Alumil.За да докарат цена близка до PVC-то, профилите са тънки и леки като хартия.Врати увисват, дръжки се отскубват, стоперите на вратите където ги има потъват във вратите.В къщи имам Rehau златен дъб от 2005 година и въобще не е избелял никъде, нито се е налагало да правя реглаж някъде.
Това с дебелината на профилите на алуминиевите профили е от значение за здравината. Не можа да открия технически каталог на профилите на Alumil, но сравнявах профилите на Altest 70 WDS и Etem E75, като Eteм е с 15% по тежък. И тука идва въпроса дали най-високия клас PVC профили не са по-добър избор, от да кажем "среден" клас алуминиева дограма?
Boxo - напреднал
пон авг 05, 2019 4:41 pmmiliad написа:
След промяната на еко нормите при профилите, качеството се влоши.
Може да звучи странно но именно вкарването на рециклиран материал подобрява нещата.
Владо не на КВЕ, а на концерна Profine. Няколко марки са.
Марките са няколко, отскоро направиха профилите еднакви, но дали изполваните материали и за производството им са еднакви за Trocal, KBE и Kommerling?
nelina_london - специалист
Само допреди 2 месеца бях изправена пред същата дилема за избор на дограма.В проектът ми е заложена дограма с UW <1.1.Да подчертая,че къщата е проектирана като нискоетергийна.
Ще посоча следните цени за 61 м2 прозоречна площ.
Рехау Синего -18 600лв
Рехау Генео -24 600лв
Етем Е75 с всички изолационни вложки -25.500
Кьомерлинг 88 -от 18 500лв до 22 000лв
Века82 МД -18 000лв
Саламандър Блу Еволюшън -28 000лв
Брюгман 5 камерна -24 000лв.

Спрях се на Синего.Ако разликата с Етем Е75 бе до 3000лв,щях да предпочета алуминия.
На въпросът ти дали алуминиевата дограма има място при нискоенергийните къщи-да,има.
Ако имаш големи прозорци с малко шпроси, разликата от 1 Uf при Синего до 1,26 при Етем Е75 е пренебрежителна в крайното Uw,но виж при малките прозорчета(както ще видиш в таблицата) на баните,Uw се изравнява с Uf.

Прикачен файл:
20190807_121843.jpg

Това пък е таблицата на Етем Е75 от техническите брошури

Прикачен файл:
20190807_121800.jpg

На Генео няма да публикувам,коефициентът е една идея по-лош от Синего,учудващо,предполагам заради армировките. Топлият дистанционер намалява с 0,1 крайното Uw. Стъклопакета е на Сейнт Гобен,идентичен с този,който бе публикувал naster.
Голяма дилема бе входната врата.Колкото и да харесвам Хьорман визуално, цената на вратата със страничен остъклен модул бе 3 пъти по-висока от тази на Етем Е75 за врати с плосък праг,а именно 4800лв спрямо 1650лв.
Нищо не е монтирано все още,за да споделя лични впечатления,но се надявам постът ми да е бил смислен.
naster - майстор
А монтажчето как ще е последно :) Радвам се, че напредвате - а цената е топ. И моята жена нещо се цупи на пвц вратата, не знам какво не и харесва. :) И май ще избираме нова, "старата" ще е на гаража...
nelina_london - специалист
ср авг 07, 2019 3:29 pmnaster написа:
А монтажчето как ще е последно :) Радвам се, че напредвате - а цената е топ.
Напредваме,силно казано :)
Ако приключим покрива до края на месеца ще станат точно шест месеца груб строеж :-D
Монтажът остава на външен ръб на зидарията,подложка от итонг и кантиран отвор с фибран.Отвън Илбрук лепенки,от вътрешният край самораздувна лента Илбрук(нашата е само 2 см широка и недостатъчна,за да минем монтажа само с нея)
Апо лайстните ММ каза отвън-така се правели в Англия.Там съм lost.
Аа.. жените сме много често ирационални като се запънем за външния вид.И аз се борих, и то с моето си решение за входна алуминиева врата,но реших ,че ще боядисаме всичко около нея в същия цвят-антрацит.Така ще замаскираме визуалната рамка в рамка и ще сложим дълга тръбна дръжка :wink:
Boxo - напреднал
Интересно ми е алуминиевата дограма с прекъснат термо мост, как се монтират? Коя част на дограмата се дупчи за да се анкирира към стената, ако монтажа не се извършва с котви?
naster - майстор
То не се ли разпробива още на машината, независимо от типа на монтаж?
VLADO66 - майстор
Не се разпробива в цеха, защото се дюбелира между две тухли.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Дограма - Алуминиева, PVC или Композит?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: