Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Ако няма да слагате подово - до колкото и аз разбирам - ще спестите от дебелината, която иначе би трябвало да е замазка. Може би ще е добре да използвате "сандвичите" от различни топлоизолационни материали.
nikolov333 - майстор
Е аз доколкото разбирам къщата на naster е проектирана по специфични критерии и е на рандбалки със специално монтирана дограма, така че случая му е изключително частен.. Живея на първи етаж в блок строен 1965г с плътни тухли единички и подови панели с кухини в тях, над партерни мазета с 5 см фибран на пода и 7см замазка без подово с гранитогрес и все едно нямам изолация на пода през зимата, а температурната разлика от пода до тавана гони 6-7 градуса .. В офиса ми в мазето съм с 8см фибран и 5см замазка на ламинат с кокосова подложка 8мм и зимата си подлагам парче от 2см фибран под краката за да не мръзна, а си обувам задължително дебели чорапи, докато климатика си поддържа стабилни 25 градуса в стаята. Та те така с изолацията на пода и климатиците.. Вятър работа.. :-D :partyman:
radius - майстор
Аз все се каня да пробвам как е охлаждането с подово, но не остава време. Разбира се, съвсем слабо, да не рискувам конденз под ламината. Машината си има вход за датчик да се грижи, но с мерене само на темп. на пода без влажност, едва ли е много надеждно.
naster - майстор
чет авг 08, 2019 8:31 pmHursa написа:
Ако няма да слагате подово - до колкото и аз разбирам - ще спестите от дебелината, която иначе би трябвало да е замазка. Може би ще е добре да използвате "сандвичите" от различни топлоизолационни материали.
Не знам какво ще използвам... Снощи полагахме "пилета" на горния етаж. Като слезнем долу и измерим пак нивата (готовият под вече е фиксиран, защото имаме врати), ако "ел майсторо" каже, че ще може с армирана плаваща замазка в/у ХПС-а, без да се намали дебелината му, сигурно ще подходя ортодоксално. Пуснах сметка и разликата в топлозагубите са под 8% на 12м2,т.е. няма да съборят пасивната къща :)
andy_forresite - майстор
чет авг 08, 2019 11:56 pmnikolov333 написа:
...
Студеният под не е от климатика. Същото ще е с водни радиатори, водни конвектори, суха камина и ел. радиатори. На единствен или първи етаж на жилище ако ще да има и 20 санта XPS, сложат ли се плочки (теракот, гранитогрес) резултатът е студен под, щото няма какво да го подгрява. При дюшеме и естествен паркет е друго, но както е известно на всеки тук - те не стават за подово.
nikolov333 - майстор
А за пода в офиса не важи ли същото, като имаш предвид че е с ламинат и подложка и пак е студен.. :wink:
шоп - майстор
Ламината също се усеща студен като теракот или гранитогрес.

Топлите на усещаня покрития са дюшеме и естествен паркет.

Относно изолацията под подовото-всеки си има глава на раменете. Да мисли и смята.
Аз само ще дам следния пример. Подово със замазка 7 см загрята до 29 градуса. Отгоре стаен въздух 23-25 градуса, а отдолу земя, мазе, гаражи 5 до 14 градуса.
Въпреки, че топлината чрез конвекция или кондукция се разпространява нагоре, с кондукция огромна част ще се губи надолу заради голямото ДТ.
radius - майстор
Щом ще смятаме - ОК!
По сметки на АнтонБМ, при под, изпълнен с проводим материал, XPS-а 4см ни дава 7,5% загуби на топлина към земя, а при 6см загубите са 5,5%. При ламината да е малко по-зле, но е близо. Тук говорим за площта само на пода, т.е. тия 2% икономия са под 1 % от общата икономия( защото стените с техните прозорци имат по-голяма тежест в сметките).
Значи 50% нарастване на дебелината дава 1% икономия. Как ви звучи?!
Ето защо смятам, че 6 см е оптимално.
Още малко, макар че рискувам да се олея:
за моя хол 33кв.м. тия 2 см отгоре ми струват 118лв. За 118 лв. ще получа 660кВч от мрежата, което с КОП 2.5 средно би ми дало 1650квч. При загуби на хола 1500в ( и то при -12С) 1 % е 15вата. Делим 1650квч на 15вата и получаваме 110 000 часа. Делено на 24 и 360 прави 13 години избиване.
Всичко това беше разликата между 4 и 6см. А между 6 и 8 е още по-малка, камо ли 10см. Щото цените на матряла са пропорционални на дебелината, а ефекта не. Затова има оптимум, който не е на принципа на Мечо Пух!
шоп - майстор
пет авг 09, 2019 4:31 pmradius написа:

По сметки на АнтонБМ, при под, изпълнен с проводим материал, XPS-а 4см ни дава 7,5% загуби на топлина към земя, а при 6см загубите са 5,5%.
Не го знам Антон и не му знам сметките. Загуби на топлина не се измерват в % а в Kw/h

Изолацията в момента е на смешни пари, а енергоносителите всяка година поспъпват. така, че да се сметне за: колко години ше се избие е въпрос без отговор.

Но в случая важното е: избие

Ми ще се избие и ще започне да носи печалба. Къща и подово се правят за срок на ползване мин 50 години.
Дори и за 13 години да се избие, следващите 37 носи печалба.... ами ако не са 13 год ами 7,5 год, защото енергоносителите поскъпват?! :idea:

Като цяло не познавам човек инвестирал в топлоизолация, който след години да не съжалява, че не е добавил сантиметри.
Hursa - майстор
radius написа:
По сметки на АнтонБМ, при под, изпълнен с проводим материал, XPS-а 4см ни дава 7,5% загуби на топлина към земя, а при 6см загубите са 5,5%. При ламината да е малко по-зле, но е близо. Тук говорим за площта само на пода, т.е. тия 2% икономия са под 1 % от общата икономия( защото стените с техните прозорци имат по-голяма тежест в сметките).
Не може така произволно да смятате в проценти. Сметките на АнтонБМ сигурно са обвързани с конкретна конфигурация. Нима ще са еднакви процентните загуби, ако "земята" е скала или ако е специално изготвена "възглавница". Нима процентите ще са еднакви, ако къщата е просто зид от плътни тухли например или ако стените са добре топлоизолирани, същото важи и за загубите през тавана, прозорци и др. За всеки един случай - процентните топлинни загуби през пода в резултат на поставянето на 4 или съответно 6 см ХПС - ще бъдат различни.
пет авг 09, 2019 10:30 amnaster написа:
...
Не е съвсем подходящо тук да се продължи, предполагам. Все пак темата е за подово отопление.
пет авг 09, 2019 2:12 pmшоп написа:
Топлите на усещаня покрития са дюшеме и естествен паркет.
И най-вече - като са с дебел килим отгоре. Ламината не е такъв добър проводник. Но и не може да се смята за добър изолатор. Топлоемкостта му също не е така голяма - така, че с килим отгоре (и с топлоизолираща подложка отдолу) може да се сравни с естествен паркет - по усещане (разбира се зависи какво има под ламината/паркета - и двете не са много добър изолатор). (За да се усеща материала, като топъл (до колкото разбирам), трябва да е с относително ниска топлопроводимост и с относително малка топлоемкост - така топлината предадена от контакта с тялото ни - достатъчно бързо ще затопли местото (материала) в областта на контакта и тя (топлината) ще "остане" в близост до това място (ще се разсейва слабо).

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: