Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
DobrinPetrov - помощник
Здравейте, всички. При неработеща помпа на хидрофора, манометъра стои на 2 атм. При всяко ползване на вода се включва/изключва с паузи от една две секунди. Помпата е Вило. Бях в сервиз, не могат да пратят техник скоро. Обясниха ми да спра захранването и водата към него и да пусна вода да тече, след което да го надуя на 2 атм. Проблема е първо, че манометъра не пада под 1/2 атм. и второ винтила е като запечатан - не влиза въздух, а като натисна иглата не излиза въздух. Така ли трябва да бъде? С компресор ли се надува?
kozl - майстор
С компресор (може и с ръчнза автомобилна помпа, но с доста зор) се надува при изправен вентил. Трябва като закачаш накрайника за помпане в-у вентила иглата да бъде натисната, за да се отвори канала за вход/изход на въздух към РС (разширителние съд).
Има вентили, при които иглата е застанала в положение доста навътре и не може да бъде натисната при помпане или за проверка с манометър. Да не би да попадаш в този случай :?
На какво налягане изключва помпата? За сега си писал за налягане 2 атм при неработеща помпа, но какво е налягането при което изключва помпата и съответно при което включва?
Ако напомпаш съда по обясненията писани по-горе (при изпразнена от вода система) на 2 атм, то при същото налягане при неработеща помпа все едно нямаш РС.
Според мен РС трябва да е на напомпан на по-ниско налягане.
пон авг 12, 2019 8:36 amDobrinPetrov написа:
Проблема е първо, че манометъра не пада под 1/2 атм. и второ винтила е като запечатан - не влиза въздух, а като натисна иглата не излиза въздух. Така ли трябва да бъде? С компресор ли се надува?
Ако си изпразнил водата от тръбите и манометъра стои на половин атмосфера - значи манометъра е повреден - требе нов. После шъ помпиш РС, щото вероятно налягането не е това, което е :wink:
А ако верно натискаш иглата и нема никой, значи има вероятност да е спукана мембраната на РС и въздух не излиза. В този случай влизащия въздух ще помпи водопровода, а той е отворен, демек ще помпи в атмосферата. Ама това пък не се връзва с думата запечатан. По скоро в обяснението за по-ниска игличка.
Ще трябва да направиш още проверки за напопване, защо не влиза въздух и ако влезе къде отива.
При отворен водопровод и нулево показание на изправен манометър РС трябва да държи "напомпаното" налягане.
lov - майстор
Първо извади и смени игличката. Тя е същата като за автомобилен вентил. При махната игличка пусни помпата и гледай внимателно дали няма да почне да излиза вода. Ако е така, смяна на мембраната. Ако е наред спираш всякакви налягания в системата и оставяш някой кран отворен. Помпиш с помпата докато се надуе до 1,5-1,7. Но не гледаш на манометъра а мериш на вентила с манометър за гуми.
п.п. С компресор и с помпа все еднакво. За какъв зор разправя колегата не ми е ясно като има да удариш най много 20 помпи. Все едно на времето като нямаше компресори не сме помпали гумите на ръка. И там обема е много по голям и налягането също.
vinkelmen - специалист
Едва ли проблемът е в "игличката". Най-вероятно съдът е оставен без налягане, мембраната е опряла и залепнала за вентила от вътрешната страна. Така дори мембраната да е спукана, нито излиза вода от вентила, нито може да се напомпа. Следва да се демонтира фланеца на разширителния съд, да се издърпа мембраната, и ако видимо не е спукана, да се върне обратно, а съдът отново да се напомпа до нужното налягане. В случай, че след ден-два или по-малко, пак се появи същата аномалия (често включване и изключване), то при натискане на вентила ще излезе вода - сигурен знак, че мембраната, все пак е пробита. Подменя се с нова, съдът се помпа и voilà. Ако съдът е корозирал силно отвътре, по-добре направо да се закупи нов. И за следващия път да си знаеш - проверявай налягането на съда през 3-4 месеца за да си нямаш отново същите проблеми.
dragozow - майстор
Донеси го да ти го поправим, ако има нещо за смяна имаме всякакви части. Вероятно нещо с мембраната.

Тема "Помпата на хидрофора се включва с всяко точене на вода" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: