Най - вълнуващия въпрос зимно време.
1115 - специалист
След десетки години мечти и десет години четене по форуми, миналата година най-накрая дойде и моят ред да си построя къща.
Няма да изпадам в подробности, но заради бързането, липсата на време и трудностите с липсата на работна ръка и машини нищо не е както ми се щеше. Та по същество - след ВиК, електрото и стените, които ще бъдат измазани тази седмица, дойде ред на отоплението. Мечтая си поне то да стане като хората, но се съмнявам. Причината естествено е, че няма време. Проект също няма и ще импровизирам. Темите за водно подово са десетки, а страниците стотици. Изчел съм през годините много от тях и се обърках естествено. Всяка ситуация е различна и се подхожда различно. Имам идея в темата да заформя дискусия за конкретния случай и да пускам по-малко снимков материал. Предполагам на всички им е дотегнало от еднаквите теми трупани през годините и се моля да проявите разбиране. Част от критериите са компромис между цена и качество, тъй като минах в графа " на заплата".

Та по същество:
Къщата има 2 бани, тоалетна, 3 килера, 2 коридора, 4 спални, мокро помещение и хол,кухня и трапезария обединени в едно.
Има и вход на полуетаж, което обърква малко нещата със своята над 4 метра височина.

Подът е бетонен и сравнително равен, но след като приключат със стените ще го проверя това, макар да не знам още как да стане - дайте идеи? Много ми харесват EPS на пъпки за лесен монтаж на тръбите, но цените нещо са ми странни и ще мина на класически и най-евтин вариант. Възнамерявам на първия етаж да сложа фибран (най-евтино излиза, а и нямам на кой да тропам отдолу, освен ако ударния шум не се разпрострънява странично?), който ако пода е равен ще залепя с полиоретаново лепило. По всички стени ще залепя лента 10мм за да обира топлините разширения. Върху фибрана ще сложа найлон и метална мрежа. Тук идват част от въпросите - мрежата 4 или 5 мм да бъде? Аз предпочитам 4мм, но кажете си вашето мнение. Другото е размера на квадратите. Мисля подовото да е със стъпка 200мм, а в мокрото и баните с 150мм. Това гледам е стандартно, но мога и с 150мм да го направя навсякъде, още повече, че на първия етаж таваните ще са 2,8....2,85м. Идва и кривата част с лирите и вентилаторният конвектор. Та размера на баните е 3,8м2 едната, а другата 5м2 и ми се струва, че серпентините макар и със стъпка 150мм няма да се справят с отоплението. Хич не ми се ще, но да пусна ли отделен кръг с лира за помощ при по-студено време? Ако да - мога ли да го закача на колектора с разводката за пода? Така захранена лирата (от вода с температура= на подовата) ще помага или едва ли? Същото важи и за вентилаторният конвектор - не ми се прави допълнителен колектор с 1 извод за всяка лира на етаж.

При втория етаж ще е малко по-сложно. И там пода изглежда равен, но вместо фибрам нисля да сложа EPS. От една друга сходна тема видях този продукт Austrotherm EPS T650 +, който ми допадна, но никъде в нета не намерих цена за него и се опасявам да не е като плоскостите с пъпките? Някой може ли да каже ако знае цената?
Та пак както на етаж едно EPS_то се лепи, слага се лента по стените 1см, найлон и мрежа, а тръбата се вързва със свински, миши или некви опашки за мрежата.
След това всичко се залива с замазка + фибри + пластификатор.
По въпросът за тръбата мисля да е 17х2 на рехау или сходна на овентроп.
Забравих да питам - килерите са вътрешни и малки, мисля да не слагам отопление в тях?

Пропускам ли нещо?

П.п. - а какво се слага на тръбите, когато минават под врета и защо? топлино разширение?
Последна промяна от 1115 на пон авг 12, 2019 9:17 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Здрасти, сигурен съм в успеха в начинанието, тъй като през годините съм срещал адекватни твои въпроси и разсъждения по темата, включително и за изработката на ТП. Конкретно по въпросите - лири може да да сложиш на линиите на подовото, няма смисъл отделни линии, освен това така изпълняват и много други полезни функции. Колкото до конвектора - не знам каква функция ще изпълнява за отопление - дали основна или допълнителна към подовото в съответната стая. Ако е основен отоплител (не виждам причини за това) трябва да е добре сметнат, за да се справя с температури 30-35-40*С. Във всички случаи е по-добре да преоразмериш единствения конвектор, отколкото да правиш 2 температурни кръга, което пък ще се отрази зле на СОР-а на машината. Лепене на фибрана има смисъл само ако тънък, за да не го повдига тръбата. При 5 см фибран няма нужда от лепене, може само някой дюбел, ако се наложи. Плочата я проверяваш с лазерен нивел и ако има отклонения повече от 2-3 сантиметра е добре да се направи частично изравнителна замазка.
1115 - специалист
Ами мерси за отговора и за добрите думи, но остарях и не съм адекватен колкото преди за съжаление.
Умишлено не съм качил чертеж, че знаели се кой гледа.

Драскам една измислена скица.
1. Синьо - полуетаж с височина 4, 40
2. Червено - коридор етаж 2
3. Зелено - коридор етаж 1

Мисля да сложа подово със стъпка 150мм в коридора на етаж 1 (зелен) и в предверието (полуетажа в синьо), където има височина 4.4м и понеже предполагам, че няма да стига топлинна мощност ще помага конвектора, който ще е свързан към колектора на втория етаж. С кеф бих го избегнал, но се опасявам, че е нужен. Подово в коридора на етаж 2 мисля, че не е нужно, какво ще кажете?

Жалко, че АнтонВМ вече от 1 година не е влизал да бутне едно рамо. Много месеци се надявах на това, но уви. Дано покрай бума на строителството да е много зает, а не да е другаде проблема.

Прикачен файл

et.jpg
et.jpg (30.33 KиБ) Видяна 2310 пъти
radius - майстор
4 спални трудно се правят на заплата...
Стъпка 20 е много, според мен 15 ( което си мисля, че е по-разпространено). Минимум 10см външна изолация, ако искаш да ти стига подовото.
Лири в баните задължително, като след тях се връзва подовото на същия кръг. Разбира се, преоразмерени ( аз малко се престарах с едни с увеличена площ, можеше и обикновени).
Подово на коридора на ет.2 - да, в килерите- не ( ще ти гръмнат бурканите :lol: ).
За какво ти е найлон върху фибрана - напълно ненужен. Фибрана ЗДРАВО ДЮБЕЛИРАН към пода, но НЕ С ДЮБЕЛИ НА ВИДИРА !
Нямам опит с конвектор без отделна помпа. Все си мисля, че нищо няма да прави заради голямото си хидр. съпротивление, но само си мисля.
Антон по-скоро от години не е писал...дали е влизал, не знам.
1115 - специалист
Те нещата са само вътрешни вече. Външно съм готов още миналата година, но изчаках зимата и .....почти пропуснах лятото.
Външно е 10см изолацията. Имам малка електронна помпа Вило и мога да я пусна за конвектора, но все се надяам да мина без него. А защо лирите на кръга на подовото? Мисля, че няма да е проблем да са на собствен изход.
Преди години си купих колектори 6, 8 и 12 и все се надявам да стигнат изходите.
Найлона се слага доколкото знам за да е плаваща замазката, а не да залепне за фибрана.
Килерите са за дрехи :yawinkle:
radius - майстор
Колекторите с дебитомери ли са?
1115 - специалист
пон авг 12, 2019 9:16 amradius написа:
Колекторите с дебитомери ли са?
А да - забравих да го спомена.
И задвижки съм им приготвил даже.
preslav - майстор
пон авг 12, 2019 6:31 am1115 написа:
След десетки години мечти и десет години четене по форуми, миналата година най-накрая дойде и моят ред да си построя къща.
Върху фибрана ще сложа найлон и метална мрежа. Тук идват част от въпросите - мрежата 4 или 5 мм да бъде? Аз предпочитам 4мм, но кажете си вашето мнение. Другото е размера на квадратите.
По въпросът за тръбата мисля да е 17х2 на рехау или сходна на овентроп.
П.п. - а какво се слага на тръбите, когато минават под врета и защо? топлино разширение?
Първо нека да кажа ЧЕСТИТО!
Второ - мисля, че скарите играят роля само до заливането на замазката т.е. и 3 мм. биха били достатъчни, а размера на квадратите си подбираш според стъпката на тръбите (само за удобство).
Ако аз си правя подово ще е с Рехау - Овентроп не са ми познати и не съм ги виждал в действие.
Предполагам заради топлинното разширение ще трябва да "облечеш" тръбите минаващи под врата - има такива изолации за тръби, които се "нахлузват", меки са и биха убрали напреженията от "нагъстените" тръби под вратата.
шоп - майстор
Сложи си задължително подово в килерите. Може накрая да се окаже, че 500 вата мошност не ти достигат и трябва да минеш на допълнително отопление.

Аз слагам подово нявсякъде. Под гардероби, спални, дивани, дори и вградени кухни. Топлината малко или много се отдава в помещението.

Относно арматурната мрежа. Слагай каквато имаш под ръка. 3-4-5-6-8мм Няма значение. Тя е само монтажна за тръбите. Даже може и без нея и да минеш. Например със скобички тип харпун.
Аз последният път слагах мрежа ф8 200х200 квадрати. Просто имах такива мрежи имах в наличност и ги уползотворих. Според мен е разумно и върху тръбите да се нахвърлят мрежи за замазки ф2 1000х2000 с квадрати 50х50 ( има мрежи с дебелина на тела 1,8мм пак същата работа вършат)

Пластификатора поне според мен е задължителен, без него няма как да получите толкова мазна, пластична и гладка замазка.

Относно лепене или дюбелиране на фибрана: ако е равно не му трябва нищо.
При мен го редих върху пясък:-))))
Найлона колкото и да е спорен струва 20см/м2 и аз го сложих върху пясъка и под фибрана.

П.П. ако мислиш да полагаш замазката машинно на ЛС ще ти дам тел на фирма от която съм много доволен, както и пластификатор на прилична цена от който също съм доволен. Идват момчетата с пуцмастера и за 4-5 часа правят замазката, пердашат с хеликоптера и имаш стъкло!
Успехи!
1115 - специалист
Още се занимавам да "сондирам" цени и акъла не ми го побира какво скъпо и в повече има при готовите плочи с пъпки.
Оставам с впечатлението, че там се изхожда от максимата "щом ще слага водно подово има пари" .
Гледам, че дори обикновен лист EPS без нищо, само с пъпки е кръстен "Изолационен панел за водно подово отопление с бутони" и стува 12лв/м2!!!!!, а в ромстал EPS100 + растерно фолио е 400..500лв/кубика.
Есно е, че ако ти харесва како Сийке, но да не би да пропускам нещо - това ме притеснява.
Сега при мен се опитвам да намеря цена за Austrotherm EPS T650, но това е апокрифно нещо и се чудя налично ли е?
Естествено ще се обадя в фирмата по-късно и ще разбера.
Относно мрежата - ако функцията и е само да се привърже тръбата по нея е по-добре да не я слагам, че се притеснявам да не се протърка тръбата след години там в зоната на контакта в следствие на топлинните разширения па макар и залята откоре с замазка.
Евентуално четох някъде за метализирано фолио под тръбата, което отразявало инфрачервените лъчи нагоре, което ми звучи малко съмнителен ефект, тъй като нали отдолу е EPS изолацията. Какво мислите по въпроса?
Още повече, че то ще се оцапа от замазката и за какво отражение се говори ???

Тема "Отопление на къща с водно подово и конвектор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: