Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
oberst - специалист
Падам се малко собственик на трафопост, който ЕРПто категорична твърдеше, че не бил мой. И техен не бил, ама и мой не бил, та щял да се ползва както било "досега". Как било досега, нямало да ми кажат. След серия разправии се оказа, че все пак е мой, хеле пък с ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ №5/2015 ОТ 18.05.2017 Г. НА ВКС. Дотук добре, само че те този трафопост са го ползвали, за да захранват разни навлеци, въпреки че не е бил техен, а мой, пък на мен не само не са ми плащали наем, а и сума проблеми ми създадоха и време ми загубиха. Затова сега им готвя едно дело за щети, пропуснати ползи и т.н., обаче аз като ищец трябва да си определя правилно иска, защото върху него се плаща държавната такса, пък после съдът като не ми го уважи в претендирания размер, а на база някаква експертиза, разликата в таксата не се връща. Затова трябва да определя общо взето правилно наема и я чета тази Методика на ДКЕВР с нейните емпирични формули и само повече се обърквам.

Във формулата за определяне на разходите за обслужване по т.3.1 има някакъв коефициент, по който се умножава балансовата стойност на съоръжението, а аз такава нямам, следователно трябва да вървя на някаква пазарна стойност и лицензиран оценител. Не съм длъжен да предоставям оценката на този етап, а ако ЕРПто оспорва и съдът поиска, ще го вкарам към разноските по делото, но е важно сумата да е правдоподобна.

Във формулата за определяне цената за предоставения достъп влиза горният разход и сумата на прогнозните годишни потребления на закачените навлеци, само че това е със задна дата и аз естествено няма как да знам какво е дърпано от там. Единствено знам, че партидата е била за 90 kW, обаче колко са консумирали само те и ЕРПто знаят.

Намерих документи за монтажа на това чудо от едно време и се води ТМ 160/20, барабар с мачта, табла, кабели и прочее.

Въпросите са два - само трафопостът ли се наема или се наема цялото съоръжение покрай него и в крайна сметка как се определя наемът, при условие, че половината параметри в скапаните им формули няма как да ги знам?
plamen6703 - майстор
Въпросите са много повече от два. Трафопост е сградата в едно със съоръженията в нея.
Прочети този материал https://irinakonstantinova.com/2014/03/ ... postovete/ и ако отново нищо не разбереш, ще трябва да направиш най-правилното в такива случаи, да потърсиш вещо лице, същото вещо лице ще те насочи и към компетентен адвокат,който ще трябва да защити интересите ти пред съда!
Успех в съда! :partyman:
oberst - специалист
ср авг 14, 2019 12:57 pmplamen6703 написа:
Въпросите са много повече от два. Трафопост е сградата в едно със съоръженията в нея.
Прочети този материал https://irinakonstantinova.com/2014/03/ ... postovete/ и ако отново нищо не разбереш, ще трябва да направиш най-правилното в такива случаи, да потърсиш вещо лице, същото вещо лице ще те насочи и към компетентен адвокат,който ще трябва да защити интересите ти пред съда!
Успех в съда! :partyman:
Мерси за линка - чел съм го преди време, наред със сума други докато още имахме разправии относно собствеността и бях забравил, че отговаря на първия ми въпрос, т.е. всичко, барабар с мачтата е това, за което сега спорим. Собствеността е еднозначно моя и ЕРПто това го призна - прехвърлиха ми партидата, а аз сключих договор за оперативно управление и т.н. Въпросът е, че от момента, в който аз съм получил акта за собственост до оканчателното приключване на спора в моя полза, те от него захранваха друг потребител, а мен отказваха да ме включат на този трафопост, ами искаха да ме захранят от другаде, като си платя всичко по откриването на нова партида. В крайна сметка, така стана по-добре, защото ако ме бяха включили и мен без да е изчистен въпросът за собствеността, после попадахме в хипотеза на повече от един потребител и щеше да стане доста по-трудно всичко. Те реално трябваше да ми прехвърлят съществуващата партида, да разкарат единствения предишен потребител и всичко да се реши културно и бързо, вместо от мое съоръжение да захранват друг, щото било "заварено положение", пък аз да си плащам като за нов обект тепърва, което е колкото абсурдно, толкова и нагло. Позицията им беше, че трафопостът не е техен, но не е и мой, та те нищо няма да променят, докато не им предоставя нотариален акт изрично за него или друг документ за собственост. Сто пъти им казах, че документът за собственост на имота включва и всички несамостоятелни обекти в него - не било така и трябвало да бъде изрично упоменат в него като самостоятелен обект, а той не е такъв. Накрая кандисаха, даже имаха наглостта да ми фактурират потреблението от последния месец преди формално вече партидата да е на мое име и т.н. Изобщо, цигания страшна.

Говорил съм с адвокат, но той не може да се ангажира с определянето на наема. Аз също като прочетох въпросната наредба нищо не мога да направя, защото половината параметри в тъпите формули няма как да ги знам - тази глупост е направена в типичен стил, като се предполага, че всичко е наред и ЕРПто нищо не крие и съдейства за определянето на наемната цена. Те от мен изпокриха всички документи, които имаха по отношение на този трафопост, та сега ли ще съдействат с информация за потребления и т.н., когато ще се явят ответник по делото. Тази наредба изобщо не е мислена да се ползва за минал период.

Питах всички, за които се сетих кой може да помогне в определянето на цената като експертиза и никой не се сети досега. Ако имате предвид някое вещо лице да определи такава цена, която съдът ще уважи, а онези няма да оспорват, ще съм благодарен за препоръка. Иначе, вариантът е да гледам тавана и на око да измисля някаква цена, ще си платя съдебната такса върху материалния интерес, пък ако ЕРПто се заинатят и я оспорят, тогава тепърва ще се назначава експертиза и загубилата страна ще покрие масрафа.
plamen6703 - майстор
ср авг 14, 2019 1:20 pmoberst написа:
Те от мен изпокриха всички документи, които имаха по отношение на този трафопост, та сега ли ще съдействат с информация за потребления и т.н., когато ще се явят ответник по делото. Тази наредба изобщо не е мислено да се ползва за минал период.

Питах всички, за които се сетих кой може да помогне в определянето на цената като експертиза и никой не се сети досега. Ако имате предвид някое вещо лице да определи такава цена, която съдът ще уважи, а онези няма да оспорват, ще съм благодарен за препоръка. Иначе, вариантът е да гледам тавана и на око да измисля някаква цена, ще си платя съдебната такса върху нея, пък ако ЕРПто се заинатят и я оспорят, тогава тепърва ще се назначава експертиза и загубилата страна ще покрие масрафа.
Трябва да намериш читав адвокат, който разбира за какво става дума и знае как да ти защити интересите.
Напълно в реда на нещата е ЕРП-то да не ти дава достъп до документи за потребление на трафопоста и каквато и да е друга информация, все пак се предполага, че ще бъдат страна по дело в съда. Ти на тяхно място също нямаше да даваш документи.
От съда ще трябва да поискате съдебно удостоверение и в него да посочите каква информация искате от "ЕРП"-то и за какво ви е необходима. Съда като прецени, че тази информация ви е необходима за да реализирате правата си по делото, ще издаде съдебно удостоверение и ще получите нужната информация.
Няма такова вещо лице, за което да знаеш предварително, че съда ще приеме експертизата,а ответника няма да жали.
Понеже аз съм в позицията на "навлек" преди 7-8 години купих голямо хале в инд.зона и там сме десетина "навлеци" с редовни партиди за ток и вода, бяхме захранени от спорен частен трафопост и имахме огромни ядове със собственика на трафопоста, който буквално ни рекетираше да плащаме на него ел.енергия.
Не можаха да се споразумеят с ЕРП-то за наем на трафопоста, отказа да му бъде изкупен трафопоста от ЕРП-то... резултата е нов трафопост изграден от ЕРП-то, старият така стои и само на вид е трафопост.
По неофициална информация /приказки от типа "ЕЖК"/, на собственика на трафопоста обезщетението за пет години назад е около 100к лв. поне 4-5 години водеха дела. :partyman:
oberst - специалист
Аз под "навлек" визирам конкретните накачулени там, които бяха наясно, че ползват неправомерно, но си траеха и чакаха да видят дали няма да се размине цялата работа от самосебеси. ЕРПто ако ме бяха включили на този трафопост, изобщо нямаше да се стига да разправии, а на него има място за всички. Отивам аз както си му е редът да сменя титуляра на партидите след смяна на собствеността и онези ми бутат предварителен договор със "Съществуваща мощност - 0.00 kW". Вътре някакви проекти за изграждане и въвеждане в експлоатация на електрически съоръжения тепърва и влачене на кабели от незнам си къде, подкрепени със сериозни суми за моя сметка. Питах ги как така, като си имам трафопост и партида в имота и оттам се започна гореописаната ситуация. Аз исках просто да ми се прехвърли партидата за тока, така както за водата - елементарни неща. Оказа се, че партидата била на трета страна - баш навлек, който няма никакво основание да ползва партида в чужд имот без кьорав договор не за наем, а за каквото и да било. Ей, такава каша. Този вашият случай е друг и имам познати в подобна неприятност, обаче там собственикът на трафопоста не е виновен, защото нещо става по цялото трасе и по няколко пъти на ден спира токът още преди трансформатора.

На мен идеята ми е ако успея да натъкмя някаква правдоподобна цена, която ЕРПто да не оспорва, защото и експертиза ще я потвърди, та само ще се набутат в още разходи за нея, той като ще им се пише на тяхна сметка, в случай че загубят делото. Не съм мислил първо да завеждам дело без предявен материален интерес и да искам онези да ми предоставят информация какво е консумирано в периода между влизането ми във владение на имота и датата на прехвърлянето на партидата на мое име и разкарването на останалите, а аз тепърва да формулирам претенцията, въз основа на фактури и каквото там предоставят.

Относно адвокатите - дотук по други дела имам противоречиви впечатления като цяло, а специалист по разправии с ЕРПта не се сещам, та ако ще търся в гугъла е доста на късмет какъв ще уцеля.
Последна промяна от oberst на ср авг 14, 2019 2:59 pm, променено общо 2 пъти.
plamen6703 - майстор
Не знам откъде си, но само като насока мога да те посъветвам да търсиш някои от бившите юрисконсулти от времето, преди да се появят трите монопола /ЕРП/, повечето от тях сега са адвокати и може да са ти от помощ в дело срещу ЕРП-то! :partyman:
oberst - специалист
ср авг 14, 2019 2:48 pmplamen6703 написа:
Не знам откъде си, но само като насока мога да те посъветвам да търсиш някои от бившите юрисконсулти от времето, преди да се появят трите монопола /ЕРП/, повечето от тях сега са адвокати и може да са ти от помощ в дело срещу ЕРП-то! :partyman:
ЕРПто е EVN, аз съм от София, а делата се гледат от съда по седалище на ответника... Ако хвана софийски адвокат се започват командировките до Пловдив, ако хвана тамошен, не ги знам каква ще я свършат. Тук по други дела съм ползвал адвокати от уж реномирани кантори и изобщо не съм впечатлен от нивото.

Този вашият с тези 100 000 за 5 години и 10 потребителя като гледам прави средно по 2000 на потребител годишно. Предвид, че при мен нито срокът, нито потребителите са толкова, то работата върви основно към морално удовлетворение...
plamen6703 - майстор
Ако не водиш дело си мисля, че ще спечелиш повече, отколкото ако си отровиш живота със спорни дела с неизвестен край, но това е мое строго субективно мнение на човек не познаващ в детайли случая ти! :partyman:
oberst - специалист
ср авг 14, 2019 5:20 pmplamen6703 написа:
Ако не водиш дело си мисля, че ще спечелиш повече, отколкото ако си отровиш живота със спорни дела с неизвестен край, но това е мое строго субективно мнение на човек не познаващ в детайли случая ти! :partyman:
Е, този извод става все по-очевиден. Обаче има два елемента - те играха мръсно, бяха наясно, че не са прави, но разчитаха, че може аз да изляза смотаняк, да загубя интерес да се разправям или междувременно да ме блъсне камион и да им се махна от главата. Не бяха очаквали, че ще ги захапя като баракуда и докато нещата не се решат в моя полза, няма да ги пусна. В интерес на истината, защото говорим за адвокати, където и да се консултирах навремето, всички ми казаха, че това със собствеността на трафопоста е бита кауза и да не се занимавам - няма да ми прехвърлят партидата и няма да признаят, че фактически си е мой. Вместо да ги слушам се "занимах" лично и понеже казусът се оказа строго специфичен и ЕВН не са си го решили навремето, щото са мундари, си взех трафопоста, партидата и всичко, без да платя и 5 лева. Търчането и разправиите не ги оценям в левова равностойност, но те ми дадоха доста практически и теоретичен опит. Принципно, битуващото мнение е, че при спорове с ЕРПта, успеваемостта е много ниска, защото съдилища, комисии и прочее по ред причини взимат решения в тяхна полза, а не в полза на дребосъците като нас. При условие, че претендираният материален интерес не е колкото една почерпка и на база всичко натрупано до момента, шансът да загубя делото е малък, въпросът е ако го спечеля да не излезе някаква пирова победа. Примерно, дилетантски да се полакомя за 100 000 материален интерес, да платя 4% държавна такса върху него, а накрая да ми уважат размер, който няма да я покрие. Разликата между претендирания и уважения материален интерес не се включва в разходите, присъдени на загубилата страна, а остават за сметка на ищеца. Затова и се опитвам сам да си сметна за какъв наем става дума, защото тръгна ли по оценители и вещи лица, само разходи и обикаляне ме чакат, за да се окаже накрая, че изобщо не си струва разправията, освен едно съдебно решение в моя полза, чиято стойност е основно морално удовлетворение и опит.
nikolson - майстор
Ако водиш делото като физическо лице е едно, ако го водиш като юридическо е друго. Според мен делата трябва да са две, особено ако го водиш като физическо лице. Претендираната сума за какъв периоод е?

Тема "Определяне цена за наем на трафопост" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: