Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
oberst - специалист
чет авг 15, 2019 1:05 pmnikolson написа:
Разбирам те, но във форума няма да получиш консултация по правен въпрос. "Големите" адвокати водят "големи" дела. Едно е да консултираш сделка за 1-10-100млн. друго е за 10 хиляди. Тези кантори взимат хонорари по 150-200 евро на час, плюс процент от материалния интерес.
Не търся консултация по правен въпрос - все пак тук не е примерно lex.bg. Навлязох в подробности, ако на някой му е интересно или полезно сега или в бъдеще какви неща се случват с ЕРПтата и какви частни случаи като моя изскачат.

Въпросът ми, за разлика от отговора, е прост и е много повече "енергетически", отколкото правен - в тази наредба на КЕВР освен разните коефициенти, във формулите основни параметри са стойността на трафопоста и очакваното потребление от него. Намерихме "Протокол за установяване завършването и за заплащането на натурални видове СМР" от 99-та, според който работата и оборудването са излязли към 15 000 лв. От една страна има амортизация, от друга страна 15 хиляди тогава и сега не са едно и също, а от трета страна ЕВН казаха, че на тази линия втори трафопост в околността няма да допуснат, докато не се изчерпи капацитетът на този и който иска да върже нещо повече от къща - това е мястото (пък ако капацитетът някога се изчерпи, по-скоро ще се подменя самият трансформатор, вместо някъде тепърва да се прави нов проект по това трасе).

Ако някой от опит има ориентир как се движи реалната пазарна стойност на изграден, свързан, изправен и работещ мачтов трафопост 160 kW, понижаващ от 20 kV ще заложа това във формулата. На него е било вързано оборудване с мощност около 80-90 kW. Ако се приеме, че е работило еди колко си часа дневно, това горе-долу би излязло толкова по такива средни цени на енергията. Смятам на око и ан гро, преценям че претенцията за обезщетение ми излиза толкова и казвам на адвоката да завежда делото. Плащам държавна такса 4% върху материалния интерес и вече онези ако се заядат, че сумата била завишена се тръгва по вещи лица. Обаче ако по предварителни сметки излезе, че общото потребление за периода е 1000 лева, стойността на съоръжението е 3000 и като се сложат коефициентите накрая уважимото от съда обезщетение заприлича на 500 лева, въпросът изобщо няма да стане юридически, защото няма да се занивам.

Относно "големите" адвокати, консултанти, специалисти и прочее, поне на родна почва разминаването между претенции и реалности твърде често е драстично...
moimoimoi - майстор
принципно ако се водиш по правилото че една инвестиция трябва да се изплати за 10 години,смяташ колко е горе долу цената на твоя мачтов трансформатор и смяташ.
намерих една обява в базар.бг за мачтов трансформатор като твоя за 12000 лева, допълнително имаш и труд,а може направо да си го смяташ 15000 инвестиция,т.е. 1500 за година,за месец 125 лева.ако искаш просто да спечелиш делото може и по малко да пишеш
plamen6703 - майстор
чет авг 15, 2019 1:46 pmoberst написа:
Ако някой от опит има ориентир как се движи реалната пазарна стойност на изграден, свързан, изправен и работещ мачтов трафопост 160 kW, понижаващ от 20 kV ще заложа това във формулата.
Заложи като цена едни 5000 лв., макар да са много пари, но нека това да ти е тавана за трафопоста, за другото ще трябва смукане на пръста или хвърляне на боб.
Пак ти казвам, живота е много кратък да отделя човек време за занимания с глупости. Хората гледат как да не им стъпва крака в съда, ти искаш дела да водиш за нещо, което не си заслужава дори да мислиш повече за него :) ! :partyman:
oberst - специалист
Добре, горните две мнения рисуват около стотина лева месечно - натъкмявам общата сума да не е много кръгла и да има вид, че е резултат на изчисления и я давам на адвоката да завежда дело.

В заключение, леко лирическо отклонение - човек да стои далече от съда е като да стои далече от примерно лицевите опори и тичането. И двете привидно са загуба на време, обаче така се калява и поддържа форма. Освен това, въпросът е принципен, защото по тези земи от доста време частната собственост много-много не се зачита и ако собственикът сам не се опъне, няма кой да се застъпи вместо него. В крайна сметка, този иск ще го присъединя към друг за пропуснати ползи, а там сумата е по-друга.
radius - майстор
Да ама лицевите опори и тичането добавят сила, а нервите обратно - не се каляват, а напротив - изпиляват се.
nikel - специалист
Щом човека се е заинатил и няма друга работа - да се блъска.Ще вземе пари за едно море и толкова /ако вземе /.
Но ще е доволен че е победил монополист.Да е жив и здрав.Спокойствието цена няма.
oberst - специалист
съб авг 17, 2019 10:50 pmnikel написа:
Щом човека се е заинатил и няма друга работа - да се блъска.Ще вземе пари за едно море и толкова /ако вземе /.
Но ще е доволен че е победил монополист.Да е жив и здрав.Спокойствието цена няма.
Така е - всички сме безделници и се занимаваме с глупости, а вие само с възвишени каузи се занимавате и най-вече работите върху себе си. Освен това, споменах, че това е присъединен иск, а основният ще е за доста по-сериозна сума. Колко излиза "едно море" нямам представа, освен горивото до там, ако ме разбираш.

Аз монополиста вече го победих - имам решение от ДКЕВР в моя полза, с което му се нарежда в двуседмичен срок да ми прехвърли партидата и да разкара всякакви други маймуми от клона, т.е. от трафопоста. Монополистът нямал бил практика да обжалва решения на комисията и изпълнихе всичко.

То за вас сума нещо цена нямат - кефът, спокойствието и т.н.
naster - майстор
Това за “работите върху себе си” беше доста слабо изказване. По-скоро изакване. Хората тук толкова много работят в/у себе си, че се появяват стотина бизнесмени всяка седмица със сходни чуденки: описание като за баба Ванга, а се очаква отговор като за дисертация... Хич не сте прав!
sts - специалист
И в тази тема се пишат глупости.
1.Цена на придобиване на МТП 160 кVA - 15 000.00 лв.
2.Проектиране - архитектура,конструкции,електро,геодезия и надзор - 3 650.00 лв.
3.Разходи по съгласуване с ЕРП и община - 700.00 лв.
4.Цена за присъединяване към електроразпределителната мрежа /Наредба 6 чл.21/ - вижте сайта на IVN.
Всичко това сумирано е стойноста на обекта.
oberst - специалист
нед авг 18, 2019 8:06 amnaster написа:
Това за “работите върху себе си” беше доста слабо изказване. По-скоро изакване. Хората тук толкова много работят в/у себе си, че се появяват стотина бизнесмени всяка седмица със сходни чуденки: описание като за баба Ванга, а се очаква отговор като за дисертация... Хич не сте прав!
Американски форум: питаш и ти отговарят.
Руски форум: питаш и те питат.
Български форум: питаш и ти обясняват колко си тъп.

Описанието беше достатъчно просто, а не за ясновидци и последният колега е отговорил с 3 реда на всичко. Друг обаче инсинуира, че съм инат, безделник, дребнавец и т.н. Ти също не си разбрал какво съм имал предвид с язвителната реплика - понеже повечето са много ларж и "от тях да мине", времето разходено за нещо различно от работа върху себе си е загубено.

Както и да е, вече имам яснота и отговор на въпроса. Топката съм я пратил в полето на юристите.

Тема "Определяне цена за наем на трафопост" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: