• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
пон авг 19, 2019 11:49 pmnaster написа:
пон авг 19, 2019 6:02 pmDessie написа:
@naster - ако по проект имам зададена 10-ка изолация, а сложа 20-ка не нарушавам ли позволената застроена площ? Да не ми се карат разни инспектори после?
Имате ли издадено РС? Бих тълкувал, не много, ако не нарушавате строителните граници, определени във визата. Де юре, застроената площ е същата, въпреки че не знам дали това не се води съществено изменение на проекта. На практика, всеки, който изолира къщата си с 10см изолация по тази логика трябва да го доузаконява. Но това са волни съчинения, моля да бъдат приети като такива.

Нямам РС, но по-голямата част от проектите са заверени в съгласувателния лист. Очаквам до три седмици да заверят геодезия и архитектура. За геодезията чакам вписване на сервитут в Имотния регистър, архитектурата щяли да я гледат последно..
resistbody - майстор
А стига толкова ли са заядливи при вас... 5см да се плашиш... ама като си спомня, как на единствения ми монтаж във София ме накарах да монтирам агрегат без да докосва тротоара за да не плащал тротоарно право... той пак си е на същото място но не стъпва.. баси
Аз съм за по-евтини тухли(от изброените 25нф/лайт и т.н.) с дебела изолация... колко фенера ще монтираш ? че дюбела бил 3лв голяма работа..
Dessie - специалист
@resistbody - ами не знам дали са чак толкова заядливи, но питам....веднага се сещам за “мацката”, която трябваше да подпише за озеленяването как заяви “Аз този проект няма да го разпиша, не сте спазили % озеленяване. Веднага махнете тия пътеки!”..... извадих от 100 кладенеца вода, че това всъщност са паркинг елементи, че по нейната логика алеите в парка трябва да се премахнат, заедно четохме ЗУТ, ма не - ами махнах ги от проекта, после какво ще ги правя си остава май за мен.....
Руди - майстор
пон авг 19, 2019 6:02 pmDessie написа:
...ако по проект имам зададена 10-ка изолация, а сложа 20-ка не нарушавам ли позволената застроена площ? Да не ми се карат разни инспектори после?
Въпросът дали изолацията влиза в застроената площ е спорен, има доста полемики като адвокати и архитекти защитават и двете тези, особено във връзка с масовото саниране на блоковете. Тук-там в наредба 7 се използва словосъчетанието "конструктивни очертания на външните стени", което изключва изолациите, но на много места "конструктивни" е пропуснато, в ЗУТ го няма.

На практика често се случва в архитектурния проект геометрията на стените и на сградите да се котират без изолациите, като самата изолация е на отделен детайл или само като надпис. Изчисляването на застроената площ става без изолациите. В същото време е добре да не се нарушават границите на застрояване и отстоянията от съседите дори с включени изолации, за да се избегнат конфликти. Примерно, ако сградата отстои точно на 3 м от съседа с 10 см изолация, по-дебелата изолация би нарушила правилата. Същото важи и ако е проектирана на улична регулация.
Dessie - специалист
@Руди - точно в примера ти попадам....

Добре де, как да избера тия пусти тухли - от няколко дни чета всевъзможна информация в нета, заливат ме полистиролбетони, газобетони, керамика на ниски и високи цени.... как да избера оптимум съотношение между цена и качество?
gandonov - специалист
@Dessie - разгледах чертежите и ми направи впечетление, че гаражът е широк 3,75м, а гаражната ти врата е само 2,60м (светло разтояние на отвора).
Сложи 2 колчета на разстояние 2,50м и паркирай между тях. Ще видиш, че се паркира на магия с голяма вероятност да отнесеш някое странично огледало.
... А това действие ще става по няколко пъти на ден.

Та предложението ми е леко да разшириш гаражната врата. Ще оцениш удобството на по-лесното паркиране. :-)
Dessie - специалист
@gandonov - приемам забележката, ще се редактира по възможност. Изрично исках широк гараж и архитекта го е начертал, ама явно не е съобразил вратата. В интерес на истината в момента влизам през светъл отвор 210 см, при ширина на колата с огледала 220 см, прибирам ги, но дискомфорта е съществен...


Едит: май трябва да помоля админите да сменят заглавието на темата, че много разводнихме темата за тухлите и ако някой чете след време, ще се изгуби...
npace - специалист
@gandonov, а и всички дето знаят нещо по въпроса - А този "сандвич" с изолацията по средата как се държи откъм паропропускливост? Нали трябва материалите да се подреждат не само според коефициент на топлинно съпротивление, а също и по паропроницаемост? Какъв материал би бил по-подходящ за изолация и за тухли (не намирам коефициенти за Поротерм и "обикновени", но предполагам, че имат малка разлика)?

@Dessie Разбира се че има значение цената на парцела - на хубав парцел му отиват хубави тухли. :-D Това за четирите лева го приемете като финансов комплимент - 4 лв повече на квадрат само за материалите съвсем не е малка разлика. :-D
gandonov - специалист
вт авг 20, 2019 10:05 amDessie написа:
... Добре де, как да избера тия пусти тухли - от няколко дни чета всевъзможна информация в нета, заливат ме полистиролбетони, газобетони, керамика на ниски и високи цени...
За себе си навремето избрах Porotherm 25N+F и 10 см външна изолация, но ако сега бих го правил бих обмислил следните варианти:
  • Porotherm 12 + 10 изолация + Porotherm 12
  • Porotherm 38 W.i Plan
  • Porotherm 38
Бих ги разглеждал точно в този ред.
Аз лично въобще не бих обмислял варианти с газобетон, стандартни тухли 4-ки и т.н.

Това е личното ми мнение. Дано съм бил от полза. :-)
Dessie - специалист
@прасе - и аз не разбирам логиката на двойния зид запълнен с вата/епс/хпс/ или каквото и да е, но най-вероятно е защото още съм тотално незнаеща по темата. Четох, че в чужбина масово къщите навремето са строени с двоен зид без нищо вътре, само въздух, сега уж за енергийна ефективност го пълнят с полистирол, разни пяни и др. Колко е ефективно -не знам. Ценово май излиза по-скъпо. Още имам да чета по темата....

@gandonov - благодаря за мнението! Малко ми излизат извън бюджета Поротерм 38 Wi Plan, което е съществено, от друга страна излизат с доста висок коефициент на топлинно съпротивление. В същото време Поротерм Комфорт с 10-ка изолация ще даде по добър, но на каква цена?

Покрай топлинното съпротивление май изпускам и други важни неща по отношение на зида, трябва да прочета и за паропропускливостта. Да не се окаже накрая, че ще построя идеално запечатана и мухлясваща къща...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Мнения за тухли Поротерм Комфорт" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: