Всички въпроси за вилата.
професионал - специалист
TOK написа:
Защото в система "SI" няма мерна еденица "колички" :-D
А килограмите как ще ги премериш? :?
TOK - напреднал
За измерване на масата на даден предмет се използва уред, наричан кантар (или наричан още везна). Различните видове везни използват или пружина, която всъщност мери сила, или метод на сравнение с познати маси, при което се изисква гравитационно поле. Съществуват също така пневматични и хидравлични везни. Кантарите се използват в медицината, търговията и научните лаборатории и преди употреба трябва да се калибрират.
Фло - специалист
TOK написа:
За измерване на масата на даден предмет се използва уред, наричан кантар (или наричан още везна). Различните видове везни използват или пружина, която всъщност мери сила, или метод на сравнение с познати маси, при което се изисква гравитационно поле. Съществуват също така пневматични и хидравлични везни. Кантарите се използват в медицината, търговията и научните лаборатории и преди употреба трябва да се калибрират.
Това е добре колега,но не е достатъчно да мериш килограмите ,ако меренето не е свързано с обемното тегло/плътността/ или отношението на масата към обема.Защото диапазона при цимента е много голям ,от 1 кг.за литър до 1,5 кг за литър."По-лекият" цимент,този с по-ниското относително тегло е с по-високо качество.Поначало при изпитването за качество един от показателите за качествен цимент е 1грам цимент колко квадратни сантиметра площ покрива като прах.Очевидно е,че "по-тежкия"цимент има по-малък обем и съответно ще покрие по-малка площ,т.е. качеството зависи от относителното тегло.
nikolson - майстор
Някой може ли да даде име(на) на бетонов(и) възли в София. Евентуално линк. По възможност в райна между Ботевградско и на север към Нови Искър. :? Работата трябва да я свърша "дистанционно".
Има ли такова животно в голямото село?
Гримит, намират се на Чепинско Шосе. С тях си построих къщата, само веднъж ги посетих, след това всичко по телефон.
https://plus.google.com/104335500134574 ... l=bg&hl=en


БатПел - до Негован
http://www.batpel.com/index.php/proizwo ... -s-negovan
nautilus33 - майстор
За основи/фундаменти, 3:1:1(филц:пясък:цимент) добре ли е? Защото Б15 ми се вижда слабо, а по инфо от руските сайтове, това моето се равнява на нещо средно между М400 и М500 при тях.
hidrazin - майстор
Нищо не разбирам от бетони ама вчера ляхме (поне се опитахме) да леем с бетон В40.
Забравили да извикат и бетонпомпа. Докато дойде (половин час) и бетона вече не ставаше за нищо и изхвърлиха 15 кубика.
От днес вече нещата са успешни... :-D
:partyman:
npace - специалист
Я кажете как да сметнем съотношение между пясък и филц в зависимост от фракцията на филца?
Димитър Димов - специалист
:? ,хора к'во се стегате толкова-съотношение,филц,фракции и други дъра-бъра.Живея в къща строена 73-та г. с баластра от реката.Вече 40-сет и кусур години не е мръднала.Познайте в какво съотношение е бетона?
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет апр 01, 2016 12:46 amBLUEPUPIL написа:
Това е една широко разпространена и изпитана рецепта. За всеки случай я съпоставих със състава на бетонни смеси от реални стр. обекти в Б-я.(Например една от тези рецепти е ползвана за приготвяне на бетони за сградата на Ръководство Въздушно Движение в София) Има известни вариации, но те са в тесни граници и може да се приеме, че обемното съотношение между цимент: пясък: чакъл е 1:2:3. Трябва да кажем, че това съотношение отразява стремежа за намаляване количеството на пясъка и водата и оттук увеличаване якостта на бетона. И изисква зърнометричният състав на чакъла да е оптимален. Ако не сте сигурни, че чакъла отговоря на нужните изисквания, ще трябва да се увеличи пясъка за сметка на чакъла, за да не останат празнини в сместа. (И ще се наложи да се увеличи и цимента, защото при еднакви количества, пясъка има по-голяма повърхност от чакъла). Донякъде компромисно решение e да се прибави едър пясък и/или ситен чакъл с размери 3-8мм. И в двата случая ще се стигне до намаляване на якостта на бетона. Няма да казвам какъв клас бетон може да се получи с дадената рецепта, защото той е фукция от колич. вложена вода. И все пак, би могло да се твърди, че ако водата се ограничи и се бърка в домашни условия, може да се достигне бетон с клас В30.

Тема "Рецепта за бетон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: