Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон авг 26, 2019 10:31 amESPACE написа:
Абсолютно съм съгласен, просто исках да уточня че кондензните не работят с най-добро КПД при макс. мощност, както повечето хора си мислят.
Аз не бих се ангажирал с подобно обобщаващо твърдение. Може да е вярно, но не във всички случаи. Зависи от топлообменника. В някои случаи се ползва един и същ топлообменник за различни по големина котли. Например при Бош е един исъщ топлообменник за 14кВт, за 24 и за 28кВт, има разлика в горивната камера и настройките. Та когато този топлообменник работи на 28кВт е нормално да има по-лошо усвояване и по-ниско КПД, но това е в редки случаи и за кратко - при работа за БГВ с напълно отворен кран. И обратно - когато този топлообменник е монтиран на 14кВт котел, дори котелът да работи на пълна мощност, то усвояването ще е перфектно и съответно КПД ще е на макс. Говоря за конкретна марка, но така е при всички.
ESPACE - майстор
пон авг 26, 2019 11:30 amLazarGanev написа:
И обратно - когато този топлообменник е монтиран на 14кВт котел, дори котелът да работи на пълна мощност, то усвояването ще е перфектно и съответно КПД ще е на макс.
Няма причина това да е вярно! КПД пак ще е най високо при минимална мощност. Дали на този или друг от моделната гама това ще е при 2-3kW.
liusien - специалист
Малиииии, каква полемика се е развихрила тук!!! :shock: Стари хора са ме учили, че там, където лъвовете си го мерят, да не се набутвам, че накрая аз ще го отнеса, но нека да ви напиша какво свърших днес. Ходих във фирма Бгтерм в Студентски град. Имаше три момчета, които като разбраха, че искам да закупя газов котел, скочиха и тримата и започнаха да ме навиват да закупя газов котел БОШ 7000....... Бях със жена ми и тя чак се стресна от агресивността на тези юнаци! За да ме излъжат да го купя, започнаха да свалят цената, защото "имало промоция" на този модел, но не разбрах що за "промоция" беше, защото бяха готови да ми го дадат и на цена под 2 300.00 лева!!! :shock: Все пак, разбрахме се, че ще пием кафе с нея, а след това ще се върнем за покупката. Между другото, жената взе по една листовка за БОШ 2300 и БОШ 7000. Докато пихме кафето, прочетох какво пише за двата модела и ми направи впечатление (както и на жена ми), че "по-новият" котел БОШ 7000 има клас на енергийна ефективност " А " а другият модел, който ми препоръча Лазар и техника, който идва в къщи, БОШ 2300 има клас на енергийна ефективност " А+ "!!! Тази ефективност се изразява в работата на котела през зимата, когато работи в режим на отопление и с помощта на термометър! Решихме да вземем БОШ 2300 и той вече е в къщи! Днес разкачих всички връзки на старият котел и утре само ще го сваля и ще видя как да закача новият котел!... Започнах да демонтирам комина, но се видях в чудо!!! :x Преди години, когато го монтирах, съм го уплътнявал с пяна, а след това и със замазка!... Сега, ако трябва да махна старата тръба на комина, ще направя огромна дупка в стената и накрая ще ме изгонят да спя навън!!! :-D Свалих вътрешната тръба, която е за изгорелите газове и я огледах - тя е чиста също като новата, няма никакъв проблем! Оказа се, че е същата като диаметър с новия комин!... Мисля да опитам да не разбивам стената, а да използвам стария комин... Вече връзките на водата и газта ще са след това...
fbr - майстор
А младежите казаха ли че наклона на комина на кондензния трябва да е обратен. Не че не става, ама като искаш да е по книга.
liusien - специалист
Да, казаха ми, а също го четох и в нета... Още преди години комина беше с наклон, мисля, че беше 5 градуса, или на един метър от изходящия кюнец, външния му край е по-висок с 5 сантиметра - за да връща конденза обратно в котела...
ESPACE - майстор
пон авг 26, 2019 11:00 pmfbr написа:
А младежите казаха ли че наклона на комина на кондензния трябва да е обратен. Не че не става, ама като искаш да е по книга.
Той и стария му котел беше кондензен. Обаче това със запазване на стария комин ми звучи почти невероятно. Размерите са същите но отстоянието от стената едва ли. Отделно трябва да е изключително прецизен с окачването на новия, за да пасне на монтиран комин. Намери дълъг и тънък нож, отрежи пяната и махни стария. И безаварийно да си ползваш новия поне 10г.
пон авг 26, 2019 10:50 pmliusien написа:
... Между другото, жената взе по една листовка за БОШ 2300 и БОШ 7000. Докато пихме кафето, прочетох какво пише за двата модела и ми направи впечатление (както и на жена ми), че "по-новият" котел БОШ 7000 има клас на енергийна ефективност " А " а другият модел, който ми препоръча Лазар и техника, който идва в къщи, БОШ 2300 има клас на енергийна ефективност " А+ "!!! Тази ефективност се изразява в работата на котела през зимата, когато работи в режим на отопление и с помощта на термометър! ...
Абе ейййй, а не ма стресирай! Как тъй аз да съм прекаран само с А, за моя 2500?
Питах Робърт и ми каза......ееее, поне твоя не е А+, но дано е по правилния избор от 7000! Това като шегичка де.
Щом си решил да е двуконтурен, тъй да е и със здраве!

Зачетох се нещо за тоя 7000....сякаш е по висок клас.
liusien - специалист
вт авг 27, 2019 1:10 pmТрифон П.Трифонов написа:

Зачетох се нещо за тоя 7000....сякаш е по висок клас.
Имало някоя и друга екстра в повече - дистанционно управление през телефона и подобни глезотии, а лицевият панел е лъскав...
вт авг 27, 2019 9:34 pmliusien написа:
вт авг 27, 2019 1:10 pmТрифон П.Трифонов написа:

Зачетох се нещо за тоя 7000....сякаш е по висок клас.
Имало някоя и друга екстра в повече - дистанционно управление през телефона и подобни глезотии, а лицевият панел е лъскав...
Не че е проблем, при отоплението с газ, що не чете повече?
Нали на голяма отстъпка и чак по евтин го даваха от 2300?
Свършило то, ма да знайш- с жена на такъв пазар не ходя. Нея я интересува да е топло. Ако питаш мойта, малко преди пожар да е.
Със здраве, на топло и неограничено БГВ !
pojarnikara - специалист
С котел имергаз съм и термостат tybox137. Интересува ме дали мога да сменя термостата с bboil за мога да управлявам котела онлайн и да си следя температурата. Изобщо този tybox превъзхожда ли с нещо bboil?

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: