Мечтата на всяка домакиня
АврораББ - напреднал
Здравейте,
Предстои ми остъкляване на усвоена тераса. След безкрайно ровене и четене по темата, все още не мога да се спра на стъклопакет. Избрах Профилите , но със стъклопакета съм още в чуденка. Ще бъде троен , но в какво съчетание. Идеята е помещението да се превърне в тип зимна градинка , за това държа много на светлината, а също и да се запази топлината без непрекъснато да се използват ел уреди(т.е през целия ден или поне в по икономичен режим).
За това и се спрях на комбинацията бяло - бяло - К стъкло. , за да може зимата да има допълнително затопляне и отвън (изложението е юг , но има и високи сгради в близост , които намаляват директното греене в по-голямата част на деня)
Иска ми се да избегна класическата комбинация от 4сезона-бяло -Кстъкло - заради затъмнението и факта ,че няма да ползвам зимното греене . Но лятото пък ще бъде ад - поне ме заплашват с температури към 70 градуса (остъклението е доста), и това че климатика няма да се справи ако сложа тази комбинация (Б-Б-К)
В една фирма ми предложиха SGG PLANISTAR SUN стъкло, като заместител на 4-те сезона, но нищо не мога да открия в нета за него. С какво точно се отличава от горе описаното 4 сезона .И изобщо що за птица е това стъкло Ще съм благодарна много на отговори, защото срочно трябва да взема решението
plamen6703 - майстор
Прочети това тук за PLANISTAR SUN https://dograma-rindor.com/%D1%81%D1%82 ... istar-sun/ тук също има информация http://exprover.saint-gobain-glass.com/ ... nistar-sun Едни външни ролетни щори като добавка към дограмата няма да са излишни! :partyman:
Последна промяна от plamen6703 на съб авг 31, 2019 6:13 pm, променено общо 1 път.
EDI - майстор
Вземай си три бели и щори.Другото е ала, бала.
Hursa - майстор
АврораББ написа:
Предстои ми остъкляване на усвоена тераса.
Терасата е "присъединена" към помещение? Какво е то.
(пс Раздела е за кухни - т. е. кухня? :) )
miroki - майстор
Подкрепям за щори, но да са външни. И К стъкло заради зимата, за да бършете по-малко вода-кондез.
АврораББ - напреднал
съб авг 31, 2019 9:47 pmHursa написа:
АврораББ написа:
Предстои ми остъкляване на усвоена тераса.
Терасата е "присъединена" към помещение? Какво е то.
(пс Раздела е за кухни - т. е. кухня? :) )
Към трапезария. Т.е в нея ще се помещава трапезарията. Щори няма да има. Ще има климатик. Площта е около 13-14 кв
EDI - майстор
Пакета и дограмата ще са ти най-малкия проблем, ако нямаш поне 250 мм стени на усвояването и не си изолиран добре.
АврораББ - напреднал
Благодаря за отговорите, но все пак ми се иска да обсъдим по скоро покритията на стъклата. До колкото чета SGG PLANISTAR SUN е low-E т.е нискоемисионно , т.е е вид К стъкло. От друга страна го описват като мултифункционално и отблъскващо слънцето и покритието му е вътре към кухината. За това ми е чудно кое стъкло замества високоенергийното (4 сезона) , нискоемисионното (Кстъкло) или и двете . Или аз съм в някакво много жестоко заблуждение относно всичко това кое какво е :-D
plamen6703 - майстор
Не знам чувала ли си какво казва един руски политик по друг повод "Какую партию не делаем - все КПСС получается", същото отнесено към стъклата за стъклопакети е, че каквото и стъкло да избереш, накрая все едно и също ще получиш, но на различна цена :)
Тази дограма без външни ролетни щори ще ви измори горещина през лятото. Общо казано не си давай парите за глупости, поръчай обикновени стъклопакети и другата работа ще я свършат външните ролетни щори и климатика! :partyman:
Hursa - майстор
вт сеп 03, 2019 8:21 amАврораББ написа:
До колкото чета SGG PLANISTAR SUN е low-E т.е нискоемисионно , т.е е вид К стъкло. От друга страна го описват като мултифункционално и отблъскващо слънцето и покритието му е вътре към кухината. За това ми е чудно кое стъкло замества високоенергийното (4 сезона) , нискоемисионното (Кстъкло) или и двете .
Не съм специалист в областта - затова не ми се получава на напиша това, което искам да кажа -кратко и ясно. Темата е любопитна, но за съжаление фирмите силно спекулират, когато дават информация за продуктите, които предлагат. Може да се обсъди, защо когато се използва двоен стъклопакет със стъкло с нискоемисионно покритие – то такъв не може да “осигури 3 пъти повече топлоизолация от стандартен двоен стъклопакет”, както е написано в дадения линк (може да се провери и с използване на калкулатора на SGG). В най-добрия случай ефекта може да е близо двоен – но е “под”. Може да се обсъди и как ще повлияе на ефективността на стъклопакета, ако нискоемисионното покритието е на външната или на вътрешната повърхност на стъклопакета. Но аз не бих могъл да го напиша с “две думи”.
Покритията, които се нанасят върху повърхността на стъклата с цел да се подобрят топлоизолационните качества на стъклопакетите са все “нискоемисионни” (до колкото знам – могат да се нарекат така). Така, че независимо дали стъклото се “води” нискоемисионно (к-стъкло) или високоенергийно (4 сезона и колкото и да е парадоксално “нискоенергийно” – названията, които ползват силно зависят от “гледната точка”) – то може значително да съкрати топлоопреминаването през стъклопакета (съответно да намали топлозагубите зимата и да намали притока на топлина лятото). Стъклата наричани “4 сезона”, за разлика от наричаните “нискоемисионни”, значително повече ограничават проникването през стъклопакета на късовълновото (високочестотното) излъчване на слънцето (и не само). И това ги прави по “мултифункционални”. За стъклото, което питате – в линка, който е даден – пишат, че “блокира два пъти повече директна топлина от слънцето” (според мен по-правилно е да се напише “отразява до два пъти повече директно попадаща върху стъклото слънчева енергия”, но кой съм аз да оспорвам написаното от експерт – както са титулували пишещия ). Т. е. ако е вярно написаното, дори не напълно, то стъклото за което питате е “4 сезона”. (Всичко написано – е както го разбирам, може да греша.)
Затова, според мен, този модел стъкла не е подходящ за вграждане в стъклопакет, ако желаем помещението да се използва, като “зимна градина”. То значително ще намали проникването на директна слънчева светлина. Според мен, след като не желаете да слагате щори – може би трябва да използвате подвижна тента над прозореците лятото – която ще предпазва от попадане на слънчевата светлина директно върху прозореца. Това ще съкрати много по-значително проникването на късовълново излъчване от вън, по сравнение със стъкло “4 сезона” (– освен, ако срещу прозорците няма близко стояща сграда със светли стени или “остъклена” фасада). (Козирка също може. Но тя ще е стационарна и трябва да се разчете размера и така, че “ниското” зимно слънце да огрява “под козирката”, а “високото” лятно да бъде засенчено от нея. Такъв вариант - обикновено е свързан с компромиси.)Може да използвате троен стъклопакет с две нискоемисионни стъкла – малко ще ограничат проникването на слънчева радиация, но малко. Значително по-съществено ще ограничат “топлопреминаването” през стъклопакета.

Тема "Избор на стъклопакет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: