Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сто пъти съм писал, че аналогията с ДВГ е крайно неподходяща! ДВГ е най-икономичен при средни обороти, когато е най-голям въртящия момент, а горелката е най-икономична при номинална мощност (близка до максималната), защото изчисленията са правени за тази мощност - големина и форма на горивната камера, количество на горивото, количество и начин на подаване на въздуха за оптимално горене. С половин доза горенето е по-лошо. Както прането на половин доза в пералнята не е по-добре отколкото пълна пералня. Горелката можеш да я сравняваш с газовата турбина, с реактивния двигател, с атомния реактор! Щом имаш съмнения, защо не си платиш един проект при добър ОВК проектант, да ти сметне топлозагубите? Като имаш предвид, че тези сметки важат при -11*С за Варна и -15*С за София! През останалите 95% от времето са нужни много по-малки мощности, което означава, че при външна температура около нулата, горелката ще работи много по-зле! То е най-лесно за всеки търговец да каже 30кВт за твоята площ - хем не се занимава да смята, хем ти продава по-скъп котел. :)
Антон С. - специалист
Затова чета. И се старая да чуя и науча. За да не давам пари за проекти, в които не е сигурно, дали проектанта няма да се презастрахова... Нямам нищо против да дойде специалист и да направи коректен проект. Лично аз правех басейни за риби в Холандия преди 10 години и когато клиентът имаше нужда от 100 куба басейн ( проектирах го според броя на рибите и размерите им), предлагах 10на процента горницата в обема. Ама чак 100%.
Ако кажа, че нямам съмнения, ще излъжа. Въпросът е основателни ли са. ТИ ( Л.Г.) ми отговори. Andy също" Всъщност Л. Ганев имаше предвид 180 квадратни метра РЗП.
С постоянно отопление 16 kw камина ще са достатъчни. Предимство на 25-цата е по-бързо загряване след като запали. 
По принцип която и да вземеш ще се получи. Нямаш причини за притеснение. ".
Помпата не знам с какви характеристики е." Не съм пренебрегнал ничие мнение, най-вече вашето. Ама дайте ми малко повече инфо бре хора... 16ката не я ли даваха за 250 куба? Или бъркам някъде?
Антон С. - специалист
вт авг 20, 2019 1:44 amandy_forresite написа:
По-едрото бижу е като старото. Разликата е +8 см в дълбочина (достатъчно за още някоя димогарна тръба) и предполагам е с по-мощна горелка. Сигурно може да се направи да папка и малко под 1 кг на час. На максимум ще си взима по 5 кг/ч. Ти може да вземеш нея, защото 30, 30, 24 киловата за необходима мощност и сега чуденка дали 16 няма да стигнат... Прибираш голямото бижу и го правиш на макс да достига до 20 киловата. Мисля това е разумния модел за теб. Винаги може да си го направиш с максимална мощност 25 и също така 16, 15, 14... 10 kw ако щеш.
Горните предложения може да са били насочващи да купиш точно опр продукт (който случайно те продават или взимат %) плюс застраховка. Ако не те топли, ще им подпалиш жицата, а ако се претоплиш... тогава ще го спреш, ще си отвориш прозорец, но няма да си недоволен както с недостатъчна топлина. За твоя информация да знаеш, че 16 kw за 24 ч ОГЪН могат да ометат 45 кила бонбони.
А след това мнение, какво да мисля? Хайде, помагайте, че се забърках...
Последна промяна от Антон С. на пон сеп 02, 2019 2:45 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон сеп 02, 2019 2:04 amАнтон С. написа:
16ката не я ли даваха за 250 куба? Или бъркам някъде?
Такова твърдение е абсолютно неангажиращо, дори бих казал безотговорно! 16кВт може да са достатъчни за 250м2 (квадрата, не кубика) изолирано жилище, а може да не са достатъчни за 100м2 неизолирана вилна постройка с лоша дограма
16кВт камина може да изгори на денощие не 45кг, , а 100кг пелети, за месец това прави 3 тона или 1200лв! Това ти се струва недостатъчно и искаш да вземеш по-голямата камина, която може да гори на месец по 1800лв пелети? Ами заповядай, парите са твои! :cool:
Антон С. - специалист
Достатъчно? Даже са ми в повече, и то много в повече.Говорим за камина все пак... Не за пещ.... На какво основание ще изгори 3 тона за месец? Нали обсъждаме правилното ( достатъчно ) горене за определената площ. То, че може - може. И аз мога да изпия триесее кила ракия на месец, ама после черенен дроб здал фронта, жлъчката хич я няма, а бе драма... Я гори колкото ти е капацитета, да ти е мирна главата... Иска ми се и а аз и камината да горим по 50 гр на час, ама не ми се вярва :) Не държа да взимам 25ца и ще се доверя на инсталотора и на Вас разбира се. Надявам се да не е малка. Достатъчно коментирахме случаят , за да продължавам. Някой готов ли е да се обзаложи, дали ще топли 3 етажна къща, 200 м2 РЗП? Залогът е, купувам Бижуто (16ката) и ако не топли (оценката се прави лично с оглед и пиене на ракия), го заменяме за 25ца с доплащане ( така като гледам, има няма стотина лева разлика)?
Антон С. - специалист
Andy, дай мнение моля. 16 или 25?
brassSob - специалист
нед сеп 01, 2019 11:58 pmАнтон С. написа:
Шах и мат с пешката Дистрибуторът инсталатор за района направи оглед на къщата и каза, че 25ца ще ми е голяма.... Премерих всичко - 172 м2 (425м3) с перспектива да стане 195 м2. 16ка ми била напълно достатъчна... Brass, попитах и за варианта, който ти ми предложи, но отговора беше, че няма как да се поръча 25ца с 16 kvh горелка. :rolleyes:
Може.
Антон С. - специалист
[/quote]

Може.
[/quote]

Не оспорвам думите ти. Далеч съм от мисълта, че просто си чешеш пръстите за да минава времето. Споменах на инсталатора, че това е препоръка от инсталатор на Грейко за друг район, но това не промени нещата. Отговорът му беше категоричен - не може.
andy_forresite - майстор
Мен не ме слагай при инсталатора, който е бил на организираните от Грейко инженеринг обучителни семинари и е огледал на живо къщата, до brassbob и Lazar Ganev.
Моето мнение е 16 kw, защото вкопаният 1 ет. ще губи по-малко топлина зимата. Имаш 3 етажа - икономия от мащаба (топлото отива от 1-ви към 2-ри и от 2-ри към 3-ти етаж - невисоки топлозагуби). Имаш топлоизолация и добра дограма. Външните врати също са важни.

Така, какво ще получиш с 25 kw. При силен студ с 25-ца ще е по-топло (и по-скъпо), но през останалото време, което е 95% от зимния сезон, няма да гори толкова добре, колкото 16-ката. Ще загрее по-бързо от студен старт. По-голям воден обем.
Минус - неефективно горене, чести старт/стоп цикли - висок разход.

А плюсовете на 16 kw са оптимално горене през 95% от времето в експлоатация. Какво повече може да иска човек.
Имай предвид че 14 kw са към водата и 2 kw са от излъчване на камината в стаята, в която е. При 25-цата този показател е 3 kw.

Според мен няма логика в тялото с топлообменника на 25-ца да се сложи горелка от 16-ка. 16-ката има ниска t° на димните газове. Няма накъде да се намаляват повече от това.
Антон С. - специалист
Много благодаря за мнението Andy! При положение, че всички (вкл. и инсталатора за района) ме съветвате да е 16ката, то няма какво да се чудя повече. Благодаря на всички за помощта!

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: