Мечтата на всяка домакиня
Jacomo - специалист
Ем е кухня, ем е трапезария, ем е зимна градина.
Ем да пече зимата, ем да не пече лятото, ем да няма щори, ем да не ограничава светлината.
Ем е юг, ем има сгради, които засенчват.

Тоя твоя стъклопакет трябва да свети, да топли, да охлажда, да пуска музика и да прави кафе сутрин.
Еми нема такъв стъклопакет, дето да свърши всичката тая работа.

Колко слънце има зимата, че ще се надяваш на него да се грееш? Слагай Б-Б-Б или 4С-Б-Б да не ти е жега лятото, пък зимата ще се топлиш. Я има слънце, я не.
  АврораББ - напреднал
Доуточнявам , прозорците са тип френски , което налага поставянето на външен парапет - решетка алуминиев пред отваряемите части, поради което външни щори няма как да се сложат. Получават се два прозореца 270 на 240 и 260на 240 см.в една равнина Последно се спрях на вариант за комбинирано - като около 40% процента да е ББК ,а крайните стъклопакети да са 4С-Б-К. Това малко ме притеснява дали няма да се получи различно нагряване в различните стъклопакети в една обща външна рамка и да доведе до спукване . Външния изглед не ме притеснява(факта че ще изглеждат различно)

Ъ..да внимава каква музика пуска и освен кафе да забърка и малка закуска поне 8-[
Lutchezar - майстор
Ако ще е "зимна градина" , май зад "4 сезона" цветя не виреят, зад "к" не съм запознат по въпроса.

И при френски прозорци на тераса със стъклен парапет пред отваряемите стъкла съм виждал и комарник хармоника скрит в конструкцията, и имаше опция за външни щори. Въпрос на задание и изпълнение.
miroki - майстор

Код: Избери всички

Колко слънце има зимата, че ще се надяваш на него да се грееш? 
За съжаление отоплителния сезон е 6 месеца. Та не е въпрос само за зимата.
...
ср сеп 04, 2019 1:38 pmLutchezar написа:
Ако ще е "зимна градина" , май зад "4 сезона" цветя не виреят, зад "к" не съм запознат по въпроса.
При К стъкло няма проблеми. Смених преди 2 години обикновеното с К и няма промяна при цветята.
...
Ако имаше опция огледалния слой да се слага само лятото щеше да е супер.
Lutchezar - майстор
Гледах едно огледално зеленикаво фолио. Но се оказа че се лепи от вътрешната страна!
От което следва че все пак пакетът се нагрява повече в сравнение с външен огледален слой...
miroki - майстор
Преди години терасата беше остъклена със огледални стъкла. Но не помня как се държеше, тогава беше винкел.
Трябва да ги тествам имам запазени няколко.
4 сезона ми прилича, като огледално К стъкло.
Но, то за това за сега има щори за отвън.
Hursa - майстор
ср сеп 04, 2019 7:24 pmLutchezar написа:
Гледах едно огледално зеленикаво фолио. Но се оказа че се лепи от вътрешната страна!
От което следва че все пак пакетът се нагрява повече в сравнение с външен огледален слой...
Може би е фолио за да не могат съседите да виждат през прозореца. Не знам какви качества има, но може да се окаже нежелателно такова фолио да се ползва през зимата.
Lutchezar - майстор
Ако е от вътрешната страна, фолио то е допълнителен тънък изолационен слой, и ако пред него има К стъкло, малко би намалило топло загубите от вътре навън, но няма да позволява затопляне от директна слънчева светлина.
Лично при мен през зимата слънцето е ниско и не грее директно там /западно изложение/, за където го мислех. Но може би ще затъмни допълнително...
АврораББ - напреднал
Затъмнението как да е, ще се решава със специални лампи в нужните цветове , по скоро 4 сезонното ме притеснява , че спира и топлината която идва отвън. До сега с обикновено единично стъкло зимата през деня си правеше топлинка с която спокойно без отопление се разхождаш без яке , докато навън си е студ. Целта ми е да спестя изкуственото отопление в тези няколко часа на деня
Hursa - майстор
Не е много коректно да се каже – че “4 сезонното спира топлината, която идва от вън” за през зимата. Топлината се “пренася” от по-топлата среда към по-студената (макар, че строго погледнато и това не е коректно). А зимата навън е по-студено. Стъклата, както 4 сезона, така и к-стъклата, монтирани в стъклопакета - допълнително ограничават топлопреноса през него – в случая (зимата) от вътре навън. Стъклата “4 сезона” – допълнително, много по-значимо ограничават слънчевото излъчване – което постъпва през стъклопакета, поглъща се от вътрешните повърхности в помещението и в резултат им повишава температурата.
(Погледнато широко – и излъчването на слънцето, и преноса на лъчиста енергия в помещението, и конвективния пренос – са пренос на топлинна енергия (вътрешна енергия на телата). Но докато излъчването на слънцето се пренася основно от високочестотно лъчение – тъй като е излъчване на тяло, чиято повърхност е нагрята до около 5000 градуса. Излъчването на телата в бита ни е предимно в много по-нискочестотната област. А конвективния топлопренос - в случая е пренос на маси въздух с различна температура.)
През единично тънко стъкло, постъпва повече слънчева енергия от колкото през двойно. А през тройно – съответно по-малко от колкото през двойно. Затова, ако бе просто остъклена тераса или зимна градина – вероятно щеше да е по-добре да поставите двоен стъклопакет. Дори само от две бели стъкла.
Lutchezar написа:
Ако е от вътрешната страна, фолио то е допълнителен тънък изолационен слой, и ако пред него има К стъкло, малко би намалило топло загубите от вътре навън, но няма да позволява затопляне от директна слънчева светлина.
Ако поставите отразяващо и нискочестотното топлинно излъчване фолио на вътрешната повърхност на стъклопакета (както и ако обърнете “к”- стъклото с нискоемисионното/отразително покритие, така че да е на вътрешната повърхност) – то твърде вероятно ще получите конденз по стъклопакета зимата.
Обикновено през стъклопакета, дори много добре топлоизолиращия – се пренася много повече топлина (топлозагуби) от колкото през дори слабо топлоизолирана стена. Затова, обикновено,вътрешната повърхност на стъклопакета зимата е чувствително по хладна от вътрешната повърхност на външните стени, таван, под.
От друга страна – топлината вътре в помещението се пренася основно чрез лъчение и конвективно. Ако поставим отразяващо излъчването (на телата в помещението) покритие върху вътрешна повърхност на стъклата (както и върху всяка друга повърхност) – то ще намалим чувствително топлината, която постъпва върху тази повърхност (тъй като ще увеличим отразяващата способност на тази повърхност и ще снижим поглъщащата и способност). А това означава, че ще свалим допълнително температурата на тази повърхност. (Частично ще се компенсира от допълнителното повишение на конвекцията, около по студената повърхност на стъклопакета, но така ще се повиши цялостната циркулация на въздуха в помещението. А тя, също, не е желателна.)
Действително такова отразяващо покритие, поставено на вътрешната повърхност на стъклопакета ще намали топлопреминаването (макар и в по-малка степен, отколкото, ако същата се постави на вътрешна за стъклопакета повърхност). Но едва ли ще си заслужава, ако в резултат на това – започне да се образува конденз. (А иначе, фолиото е дебело десети от милиметъра, така че "топлоизолира” нищожно.)

Тема "Избор на стъклопакет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: