Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
velas - специалист
Полагай всевъзможни кабели със звездообразно свързване. Утре ще ти потрябва нещо и ще се тюхкаш защо не си го положил навреме...
Всички коаксиални кабели на южна тераса в кутия. Може да направиш и втори кръг да излиза в коридора, ако се изгради вътрешна инсталация. Същото направи и с FTP-тата и каквото там се сетиш.
nautilus33 - майстор
Темата е старичка, но ми предстой същото нещо. Предполагам окабеляването сега е друго, заради модернизирането на ТВ доставчиците или се бъркам? Та, става дума за двуетажна къща. Ще пускам гофрета, но се чудя как да влиза кабелът в къщата. Т.е. само един ли ще е(предполагам доставчикът ще е или А1 или Виваком) и някаква специанла кутия и/или суич ли трябва и какви розетки трябва да се вземат за ТВ, тъй като ще има 5 или 6 телевизора. Гледам има междинни и крайни розетки, но как се връзват? Общо взето ми трябва схема на свързване, но не знам как да я направя. С прокарването на трасетата ще се справя и сам.
torbalan - Дървен философ
ср сеп 04, 2019 6:21 pmnautilus33 написа:
...Та, става дума за двуетажна къща. Ще пускам гофрета, но се чудя как да влиза кабелът в къщата....
Като правих моята къща оставих две тръби Ф110 от средата на къщата до една шахта на двора. Малко по-късно пуснах и Ф50 от едно дърво до същата шахта. Та когато сменям доставчика или има проблем (сменяли са веднъж кабела) - всичко върви по тези тръби и излиза насред къщата. От там си има разклонения за където ми трябава.

Преди година някъде смениха медния кабел с оптичен. Уговорихме се след работа да ме чакат, че да опънат кабеляка. Като се прибрах - вече бяха свършили. Техниците познават къщата, а големия син им беше отворил вратата... :)
nautilus33 - майстор
Вариантът е добър, но при мен няма как да стане май. Освен да изкопая дупка в кухнята, защото там няма подова настилка и там да се опитам да го направя по този начин, само че с много по-малка тръба, защото основите са от камък, и не знам как ще ги пробивам, или пък откъм мазето, макар че ще трябва доста копане да падне, тъй като мазето е откъм задната страна на къщата. Самите разклонения как се изпълняват? Т.е от кутия тръгва отделен кабел за всеки телевизор ли или по друг начин?

ПП не духа ли от тези тръби?
hidrazin - майстор
Съвсем грубо - повечето днешни доставчици на ТВ я доставят както и Интернет.
По един и същи оптичен (по-доброто) или интернетски кабел.
Ако някой все още е на коаксиален то няма да е за дълго.
Принципа е следния - от улицата идва кабел (оптика или мед) който влиза в рутер.
Вече от рутера тръгват кабели (от тези за Интернет) към телевизора (телевизорите), компютъра...
При всеки телевизор се слага "приемник" който да ти преобразува сигнала в такъв удобен за телевизора.
По принцип се плаща основния пакет а за всеки допълнителен телевизор малка допълнителна такса.
За тези 5-6 телевизора ще се изръсиш бая ако искаш всички да са О.К.
Други вариант е да си мъкнеш някой "приемник" до телевизор дето рядко използваш.
:partyman:
nautilus33 - майстор
Един или два ще са с приемник. Останалите без, т.е. ще хващам кабелни канали, но не целия пакет.
Значи трябва да преценя къде ще е рутера и от там да пускам гофрета до мястото на всеки телевизор, а не едно гофре от рутера към първия, най-близък телевизор, и от него към следващите?
Lutchezar - майстор
Приемниците на мобилните оператори са с вход мрежов кабел и изход HDMI. Рутерът им е с две гнезда програмирани за телевизия, сигналите са леко различни, при повече приемници се слага нормален мрежов суич, но ТВ мрежата не пренася интернет, обратното също.
Та при тази ситуация нормални некодирани канали няма откъде да се появят. Остават ти 5-6 ефирни цифрови.

Алтернативно интернет торент телевизия.
nikolov333 - майстор
Бъдещето е в оптиката и интернет.. Намери си доставчик, който доставя интернет и кабелна по оптика.. А1 и Виваком нямат оптични мрежи навсякъде. Проучи местните доставчици предлагат ли оптика.. При тях в много случаи допълнителните пакети за спортните и филмови ТВ прог.са платени, но нямат такси за допълнителни телевизори. У нас влиза оптика и сигнала се дели на тв и нет и нема опасност от токови удари по жиците на доставчика. имам 120 свободни цифрови канала без ограничения на бр.ТВ и нет с скорост 100/500мб качване/сваляне за 40 кинта на месец, понеже ми трябва за офиса да съм онлайн 24/7..

Прикачен файл

Screenshot_2019-09-04-21-23-17-599_com.dragonflow.android.orbi.png
chano3891 - специалист
Окабеляването е същото, само по голяма събирателна кутия за да има място за оптичния конвертор (ако е с оптика) и сплитер. И лан кабел от кутията за кабелна до тази за лан. В зависимост от начина на полагане на входния кабел или гофре до отвън на стълб (за предпочитане) или въздушно.
nautilus33 - майстор
Колко голяма кутия ми трябва, за да преценя къде да я сложа? Нещо от сорта на 40х50см предполагам ще е достатъчно? И пак да попитам- от тази събирателна кутия тръгват кабелите за всеки телевизор по отделно, т.е. ако имам 6 телевизора, ще ми трябва сплитер с 6 изхода?

ПП някакви препоръки към ТВ розетки? Пък ако един ден пуснат оптика, по гофретата ще изтегля новия кабел и ще сменя розетките с оптични.

Тема "полагане на кабели за интернет и телевизия" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: