Мечтата на всяка домакиня
Lutchezar - майстор
Само за статистиката, 2 години съм с обърнат наопаки стъклопакет с К стъкло, нарочно го направих и все не остава време да го върна. На пряка слънчева светлина и двата са с една и съща температура.
Когато няма слънчева светлина, също и в най големия студ през зимата разликата в повърхностната температура на вътрешната страна не надвишава един градус в рамките на цялата повърхност на стъклото. Тъмната ПВЦ дограма е с 4 градуса по-топла в резултат на слънчевата светлина.
През зимата разликата в температурите на стени и вътрешна повърхност на стъклото е около 5 градуса. Обърнатото К е пак с до един градус по-студено.

Добавено: и на двете стъкла кондензът когато го има е символичен и разликата е неразличима с просто око.
Hursa - майстор
Но е обърнат стъклопакета. Т. е. нискоемисионното покритие, вместо на външната повърхност на вътрешното стъкло е на вътрешната повърхност на външното. Тогава разликата в ефективността е много малка.
Ако се обърне самото нискоемисионно стъкло в стъклопакета - тогава разликата ще бъде много по осезаема.
Например при троен стъклопакет с две нискоемисионни стъкла - по често се монтира така, че едното покритие е на външната повърхност на най-вътрешното стъкло, а другото е на вътрешната повърхност на най-външното. При двоен стъклопакет със стъкло 4 сезона - нискоемисионното покритие е монтирано също на вътрешната повърхност на външното стъкло.
Lutchezar - майстор
Съгласен съм, но според мен разликата едва ли ще е много голяма. Може и да греша, просто само върху този стъклоред имам наблюдения. И очевадното е ча макар и малка, разлика има.
Бяло-бял стъклопакет в същото помещение е по-студен през зимата с около до 2 градуса и с осезаемо повече конденз.
АврораББ - напреднал
Все пак къде са покритията в комбинацията 4С-Б-К , ако ги номерираме отвън навътре 1_2....3_4.....5_6 покритията не са ли в 2 на 4сезонното и в 6 на Кстъклото
Hursa - майстор
2 и 5. Ако се сложи на повърхност 6 - твърде възможно е да получите конденз по стъклопакета зимата. А и ефективността на стъклопакета ще се намали. "Целта" е да се влоши топлопреноса между стъклата в стъклопакета - лъчистия топлопренос.
(Допълнително - тези нанесени покрития, често не са механично много устойчиви и при бърсане, още повече с препарати, постепенно ще ги повредите. До колкото знам - има специални слънцезащитни покрития които се нанасят на повърхност 1 - но те са с допълнително нанесени устойчиви на външните условия защитни покрития. Но тогава - "за пълно щастие" - нискоемисионни покрития трябва да има и на повърхности 3 и 5.)
Lutchezar - майстор
Мисля че поне 2 пъти съм виждал 2-катна дограма със стъклопакет. Но беше много отдавна. Това изпълнение дава освен много добра изолация и възможност за щори между двете дограми.
Но е 2 пъти по-скъпо.
АврораББ - напреднал
Hursa, за съжаление едва ли ще ме питат на коя страна какво искам , ще си дойдат стъклопакетите така както стандартно си ги правят ( с надежда да не ме лъжат ) . Вече се спрях на комбинация , а сега идва и следващата сложност. Съображенията за сигурност . До колкото изчетох К стъкло(най - вътрешното) може да бъде ламинирано и закалено . Кое бихте ме посъветвали да избера - ламинираното ме притеснява заради прекалено вече голямата тежест , въпреки че изглежда по-безопасно от закаленото . Или да не се вживявам и обикновено 4 мм ще е достатъчно безопасно. Повтарям че стъклата са тип френски прозорец
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
4-сезона не бих сложил на юг повече.
На запад по-може.
Спира топленето яко и в студеното когато ми трябва. Лично не съм усетил кое му е 4-тирисезонното.
Лятото е 3 мес., зимата към 7-8м.
Най-големият ми разход за охлаждане цяло лято е 15лв.
Разхода за отопление е поне 7-10 пъти повече.
Hursa - майстор
съб сеп 07, 2019 4:57 pmАврораББ написа:
До колкото изчетох К стъкло(най - вътрешното) може да бъде ламинирано и закалено .
Предполагам, под безопасност имате предвид - безопасност при счупване, а не обезопасяване от проникване. Мисля, че ламинираното стъкло не е много по тежко от неламинираното. Но нека запознатите да споделят. Ако е закалено и ламинирано - вероятно е най-добре. Закаленото се чупи много по-трудно. Но пък чукне ли се с нещо остро става на "гранули". Ламинирането е добре, че не дава на тази дреб да се пръсне и да ви засипе. Но ако е голямо по размер, не знам, дали ламиниращия слой ще удържи тежеста. Много по надеждно е триплекса, но то вече е доста по тежко, защото са две слепени стъкла с "ламиниращ" слой. И ако се пукне едното, другото стъкло държи. И този слепващ слой е по-дебел - до колкото знам. (Той е и значително по устойчив на взлом.)
miliad - майстор
В конкретния случай от гледна точка на безопасност се слага ламинирано стъкло.
А става по тежък пакета защото най-тънкото стъкло е 3.3.1 т.е. 6мм.
За справка - всички варианти на парапети в които има включено стъкло.

Тема "Избор на стъклопакет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: