Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dedal - специалист
Мога да ви кача снимки. За жалост човека който ми прави електрониката, не иска да се занимава и не я продава, направи ми я като авер. Но предполагам ще има нещо от сорта по магазините. Мога да дам и тел за въглища. 11 лева 25 килограма. Ако някой иска да пише. А на зима мога и клип как работи, на колко го държа и ще ви сложа един термометър да видите колко е в стаите и навън.
Christo - майстор
нед сеп 08, 2019 12:19 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед сеп 08, 2019 12:01 pmChristo написа:
https://bul.aycateknik.com/temperatura- ... lja-i-drov
Ицо, в страни от темата, но;
-Ползваш ли въглища, какви, как, в какъв котел?
Образование, ако не е лична тайна?
Извинявам се, че неволно съм създал фалшиво впечатление. Много отдавна(преди трийсетина години) обсъждах котел на въглища. Тогава беше съвсем друг животът. Почти никакви котли за домашни цели, произведени фабрично, проучвахме с един колега как да си направим сами котли. Работехме в завод за стругове и имахме достъп до почти всякакви машини. Проблем беше конструкцията. Аз съм радио инженер. Работех по разработката на стругове с програмно управление. Колегата беше с гимназиално образование, но все едно беше завършил с отличие и механо, и електро техникум едновременно. Как да конструираш котел, без да си виждал нещо подобно и да е добър от първия път? Намерихме книжки за котли от Чехия 1938-40 година. Фото клетки, електромотори, червячни редуктори, пътуващи скари и т.н. ФАНТАСТИКА! И о чудо! Бездимно горене! Загубихме около година в четене и се провалихме, защото нямаше откъде да купим нужните неща. Пък и в Топливо, два пъти еднакви въглища не доставяха. В книжките пишеше, че е супер да се гори антрацит. И котелът е добре да е чугунен, значи отиваме на леене... Имах достъп до евтини дърва и си направих такъв котел. Над двадесет години се топлих с него. От днешна гледна точка, парното ми беше на ниско ниво: без никаква автоматика, без вентили, на естествена циркулация, имах само манометър и термометър. Като знам колко време съм прекарал в котелното, ми дожалява за мен самия, но минало-свършено! Събрах пари и си купих пелетен Херц, буфер, бойлер, вентили и всичко останало. Херц имат двайсетина схеми. Номерирани са, изпълняваш схемата точно, казваш на котела в коя схема е включен и той си знае работата. За мен е безупречен. Чистя го веднъж на 3-4 седмици и основно в края на сезона. Сега има, разбира се, и още по-хубави.Кусур му е, че ако няма ток, нямам и парно. Все се каня да си купя един генератор 2-3 киловата, и все не го правя.
Поздрави и успех!
нед сеп 08, 2019 3:53 pmChristo написа:
...Поздрави и успех!
И на тебе!
Вероятно впечатлението не е фалшиво.
В началото на годината си купих инверторно генераторче.
Бях чел Шопа, поразпитах го, даже генераторчето беше в някаква промоция.
Може да ми кара парното достатъчно дълго време, а ако няма ток повече от денонощие, значи са ни превзели. Имам и UPS, но той по скоро обира "премигванията" и пази електрониката. Повече ми е за инкубатора, отколкото за отоплението.
Мисля, че 2-3 киловата е много, освен ако имаш в предвид и за друго да го ползваш.
Christo - майстор
Като си купих котела, взех и един UPS 2kW, защото в ръководството пишеше, че котелът консумирал някъде около 7-800W сумарно. Запалката и тя не е последен писък на модата, и тя почти 600, с една дума на UPS котелът не тръгва, тъй че сметката с ватовете нещо не излиза. Котелът не спира като ютия, прави нещо като шът даун като компютър: спира подаването на пелети, но доизгаря тези, които са в огнището, разхлажда зоната на горене, докато падне под 100 градуса и чак тогава спира. Туй цялото нещо трае 15 минути. Ако го спреш от контакта, направо прегрява. Той софтуерно е ограничен за топлата вода на 80 градуса, без ток отива над 100. Играя си с огъня, но сега преди да го подкарам, ще купя генератор най-накрая.
dedal - специалист
Аз съм с обикновен виадрус за 250 лева втора ръка, електрониката ми, домашна изработка, но добра израбитка (управлява два бойлера, парно и слънчеви колектори, е колектори още нямам но тя може)
Ще се фокусирам на котела.
Електрониката има и малка програмка по сериен с компа си я настройваш (отклонение в температурата и времена за работа на помпите, както и дебит в авариен режим и допълване на системата с вода ако падне налягането под Х)
На самия основен панел има едно копче с което сменяш (парно, бойлер 1, бойлер 2, слънчев колектор)
и една врътка за температура, както и копче за спиране на вентилатор да не ти духа пепел в лицето когато отвориш. Всички помпи минават през електрониката.
На котела има на вратата за пепелника една дупка с тръба от прахосмукачка и вентилатор (странно на 120 V). Вентилатора е в кутия от тези за кабели изрязана в задната част и има едно бутало. Когато вентилатора тръгне буталото отваря задния изрязан капак за да смучи въздух, когато спре буталото се прибира и запечатва кутията.
От котелното един кабел (телефонен 4 жилен) излиза и се качва в коридора, там е панела за инфо. Показва всяка температура и пищи при падане под 2 градуса да сложиш гориво.
Отделно управлява и клапан за прегряване, ако засече, че няма ток (трябва UPS) затваря всичко и пуска на котела по малко студена вода за да задържи под 70.
На аварийния клапан недостатъка е: плюе вода в банята.
Електрониката на UPS държи около 16 часа, но всички помпи се изключват и системата остава на естествена циркулация.
Последна промяна от dedal на нед сеп 08, 2019 10:21 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
нед сеп 08, 2019 10:03 pmdedal написа:

На котела има соло на вратата една дупка със тръба и вентилатор (странно на 120 V)
Може ли снимки?
Защото не разбрах какво е това "На котела има соло на вратата" ?
LazarGanev - "Велик майстор"
нед сеп 08, 2019 10:03 pmdedal написа:
Отделно управлява и клапан за прегряване, ако засече, че няма ток (трябва UPS) затваря всичко и пуска на котела по малко студена вода за да задържи под 70.
Това нещо може да се прави на стоманен котел, но за чугунен е противопоказно, че може да изгориш с 250лв за нов котел :cool:
шоп - майстор
На чугунен котел системата против прегряване е друга. Слага се аварийна серпентина на изхода на топлата вода. Така няма никаква опасност от термичен шок и спукване на ребро.

Оригинално виадрусите Херкулес са с такава серпентина. Друг е въпроса, че малко майстори я монтират, защото не им се занимава.
За нея обаче си трябва пак циркулация: естествена или принудителна + водопроводна вода и канал.
Здравейте за тази зима си преустроих виадуса да гори антрацит, понеже няма как без електроника му взех вентилатор и терморегулатор. Трябваше също да направя и нова вратичка за пепелник тъй като не ми се искаше да прецаквам оригиналната направих му нова вратичка като на нея заварих кух правоъгълник който прави чупка от вън на 90 градуса а вътре влиза прав с лека чупка нагоре към с карата на него заварих планка за стойка на вентилатора понеже е по добре да е надоло за да не събира прах и боклуци. Мисля че се получи добре днес свързах електрониката и го изпробвах всичко е ок. Сега чакам с нетърпение да застуди за да го видя в действие взех един тон за пробно.
Прикачен файл:
Screenshot_20200925_235737.jpg
пет сеп 25, 2020 11:59 pmArkeina написа:
Здравейте за тази зима си преустроих виадуса да гори антрацит, понеже няма как без електроника му взех вентилатор и терморегулатор. Трябваше също да направя и нова вратичка за пепелник тъй като не ми се искаше да прецаквам оригиналната направих му нова вратичка като на нея заварих кух правоъгълник който прави чупка от вън на 90 градуса а вътре влиза прав с лека чупка нагоре към с карата на него заварих планка за стойка на вентилатора понеже е по добре да е надоло за да не събира прах и боклуци. Мисля че се получи добре днес свързах електрониката и го изпробвах всичко е ок. Сега чакам с нетърпение да застуди за да го видя в действие взех един тон за пробно. Screenshot_20200925_235737.jpg
Здравей колега. Пиши като запалиш как се държи котела. Миналата зима минах на антрацит. Не мога да кажа че не съм доволен но нещо в настройките ми куца.

Тема "Антрацитни въглища - стоманен котел." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: