• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
D103314 - специалист
Туите може и сега /след 15 дни/ да ги засадиш. Тор се слага задължително, от този комбинирания NPK, дето кара 6 месеца. така ториш два пъти в годината. Един път седмично за първа година е малко. Моите ги поливам три пъти седмично по 5-8 литра на дръвче с капково. Първата зима увий короната със сезал/или нещо подобно/, така че стои прибрана. ако завали сняг ще ги разпярка, после минават месеци докато се вдигнат. Първата година ги пръсках няколко пъти и със зелен кристалон за цвят. Ако не можеш сега , сади началото на март - колкото е по-хладно и влажно, по-лесно се хващат. Ако имаш възможност, слагай капково и забравяш.
П.с. На първата снимка са първата им зима, като короните ги овързах със сезал, така, че да стоят прибрани. Сега са на 5 години, средно са високи по 3-3.50м. Имам две умрели от 180бр., за които се оказа, че кучето редовно е препикавало.

Прикачен файл

DSCF2823.jpg

Прикачен файл

DSCF3258.jpg

Прикачен файл

DSC_0722.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед сеп 08, 2019 2:42 pm__smirnoff__ написа:
...Ще пробвам и през 2-3 корена да изрежа до към 20-30 см, малко ме притеснява, че стъблата вече са му доста дебели, има по над 2см дебелина на някои от тях, но пък доколкото знам е здраво растение, и има вероятност да тръгне пак. Ще го пробвам и това.
Не съсипвай голямото растение :-) Насади помежду, нови, за сгъстяване и ги подрязвай ниско тях
шоп - майстор
нед сеп 08, 2019 2:42 pm__smirnoff__ написа:
Ще пробвам и през 2-3 корена да изрежа до към 20-30 см, малко ме притеснява, че стъблата вече са му доста дебели, има по над 2см дебелина
Режи смело. Аз рязах с верижен моторен трион лигиструм над 3 м висок.

Рязах на 10 см над кота 0
Изцяло поднових жилият плет. Сега е 50 см, гъст и зелен.
Благодаря много за мненията и съветите! Ще Ви послушам и ще действам. Туите мислех днес да ги взема, но се промениха плановете и сигурно ще ги оставя за пролетта. Трите изсъхнали ще ги махна, а четвъртата, която също е започнала да жълтее, ще я поливам начесто, дано се оправи. За зимния период ще ги завържа със сезал, къщата е в планината, и има сняг понякога доста. За лигуструма ще комбинирам, където е по-нагъсто, няколко от тях ще пробвам да ги изрежа по-ниско, няма да рискувам с много, ще подрежа няколко за проба. Ще махна изсъхналите храсти, и ще посадя нови измежду тях от изрезките, планирам да не подрязвам повече, да станат по-дълги изрезките за изрязване и засаждане. Разстояние има, не са много нагъсто засадени, мога да слагам между тях.
Торта, която имам, е точно NPK. Вчера се обадих да питам каква са ми дали. Март месец при засаждането съм слагал, това значи, че щом се слага на 6 месеца, момента е подходящ за ново торене. Ще им сложа по една лопатка довечера преди поливане.
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за градина - лигуструм, туи, трева" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: