• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
Valio_Sf - помощник
ср сеп 11, 2019 5:31 pmplamen6703 написа:
Не знам какви са ти схемите, но на схемите на телевизорите има всичко, иска се човек да може да чете схеми за да може да го намери. Преди да отвориш да четеш книга нали първо трябва да знаеш буквите, че да можеш да четеш. Същото е със схемите, за да откриеш каквото ти трябва на схемата първо трябва да се научиш да четеш схеми!
Ти можеш ли да четеш схеми?
Дано сега наистина /съмнявам се/ да си ме разбрал :) ! :partyman:
Да мога да чета схеми.Учил съм електротехника.Видях го това за ИС 600 на същата схема,на която е и ТХЛ-то и въпросния транзистор,който пече.Ние сложихме същия транзистор BU808DFH/I и наистина радиатора много пече.Та въпросът е откъде се товари така ?! Има някакъв проблем,който трябва да се открие.Нашия малък телевизор е "Teletech",подобен е на този "Watson",на него сме му сменяли кондензаторчета и се оправяше,понеже имаше изкривяване на образа.Такова чудо не е било.
И понеже баща ми не се занимава с интернет и ме помоли да попитам,какви трябва са токовете на вторичната верига на ТХЛ-то,каква е консумацията.Това е.Тоест да може да се измери с уред и да се види.
plamen6703 - майстор
чет сеп 12, 2019 12:30 amValio_Sf написа:
Да мога да чета схеми.Учил съм електротехника.Видях го това за ИС 600 на същата схема,на която е и ТХЛ-то и въпросния транзистор,който пече.Ние сложихме същия транзистор BU808DFH/I и наистина радиатора много пече.
За "ТХЛ" къде си учил, който всъщност е ТХО, а транзистора ти бях писал още в началото, че може да е същият чисто нов и пак да пече понеже е нов, но с "орязани" параметри и не може да работи в такъв режим. Почни от смяна на транзистора с нов подходящ и може да не ти се наложи да правиш нищо повече по телевизора, а ако не го направиш, ще има с какво да се занимаваш и да задаваш още въпроси!
vlax - майстор
чет сеп 12, 2019 7:25 amplamen6703 написа:
Почни от смяна на транзистора с нов подходящ и може да не ти се наложи да правиш нищо повече по телевизора,
+1
И най-добре да го купи от някой TV сервиз.
:partyman:
kozl - майстор
Преди доста години имахме телевизор Мизия (лампов черно бял). През няколко седмици се скапваше и идеше техник "от базата".
Един ден като ме гледаше - любознателно момченце и ми показа кондензатора, който често дефектираше. Каза струва стотинки, купете и си го сменяйте сами. Като видя колко е "заинтересован" баща ми, направи ми инструктаж по ТБТ, а на баща ми заръча да ми купи поялник. И така се почна с направи сам в електротехниката.
Поялника се забави във времето, но кондензатори баща ми купи в изобилие. Понеже нямах поялник отрязох краката на стария кондензатор по-дълго стърчащи и с шлаух от проводник съединих новия кондензатор. Така станах "телевизионен техник" :lachtot:
Нито аз, нито бащата тогаз знаехме какви напрежения има у тоя съндък с картина. Щото ако знаехме колко са по-гоуеми от контакта - "страх лозе пази" :lol:
Та години след тази случка вече човърках кинескопни TV-та.
Успях с мъки дори да си набавя некакъв от най-евтините руски осцилоскопи.
Много по-трудно беше да откривам ремонтни схеми. Там има указани диаграми, напрежения и тук там токове. Ма нямаше нет тогава. Ако некой къта схеми и нещо сподели и те така.
Valio_Sf написа:
И понеже баща ми не се занимава с интернет и ме помоли да попитам,какви трябва са токовете на вторичната верига на ТХЛ-то,каква е консумацията.Това е.Тоест да може да се измери с уред и да се види.
И ков требе да е тоя уред :? Некога на ремонтните схеми пишеше забележка - Проверка с волтметър с мин. входящо съпротивление 20 килоома на волт. А на проверките за променливо напрежение показваха осцилограми.
DMN - майстор
Valio_Sf написа:
Да мога да чета схеми.
Ами на схемите има дадени напрежения, които могат да се измерят с мултицет(изключвам тези, за които трябва осцилоскоп). Измерени ли са? В това число и напреженията по захранването.
Консумираната мощност на телевизора може да се измери с ватметър, но мощността не е постоянна, а се мени в зависимост от картината/осветеността на кинескопа, да го наречем по-просто. Така че ще е малко трудно да се разбере нещо, освен ако не е доста над указаната мощност.
Колкото и на някои да им е весело за тези "електромерчета", такива ватметърчета са много полезни и удобни при ремонт на каквато и да е битова техника, стига да знае човек как да ги използва в конкретния случай.
:partyman:
plamen6703 - майстор
При старите "сандъци" без значение ч/б или цветни докараш ли го да търсиш дефекта с осцилоскоп по-добре не се занимавай :)
Интересно беше да се хване някой мераклия да настройва с вобулоскоп /има такъв уред/. Телевизорите тогава се поправяха и подобряваха с каквото има под ръка и стойностите на сменените кондензатори и резистори варираха едно към кесим, накрая след настройката с вобела влизаше в действие малката отвертка и натрупаният опит и телевизора за нула време ставаше джам гиби :-D
На въпросният телевизор не му трябва нито по-голям радиатор, нито допълнително "кондензаторче", нито напълно безполезното при ремонт на телевизионна техника ватметърче, трябват 15 минути да го пипне някой, който знае какво е телевизор и знае какво да търси под капака на телевизора и е готов. :partyman:
vlax - майстор
чет сеп 12, 2019 1:56 pmplamen6703 написа:
Интересно беше да се хване някой мераклия да настройва с вобулоскоп /има такъв уред/.
Играл съм го това хоро само веднъж преди много много години като млад дихател.
И си изработвахме пластмасовите отвертки сами.
:partyman:
plamen6703 - майстор
Това беше точно така, аз съм почнал да поправям телевизори още в 7-ми клас и също като теб съм си правил пластмасови отвертки, дълги отвертки да може да настройвам ПТК /има такъв блок в ТВ/ на телевизорите, дълъг глух ключ за смяна на кинескопите, бобина за размагнитване на кинескопите и доста други инструменти, които сега се намират в изобилие, а тогава нямаше на пазара! :partyman:
petromaniq66 - специалист
Смени C604, C607. Възможно е транзистора да е менте. На мерене B/E трябва да дава около 300 Ом.
hidrazin - майстор
От мен имате 5 кинта за да се спрът си иговите мъки на питащия.
Ако се съберем 4-5 човека с по 5 кинта, ще му купим същия боклук за 20-тина кинта. Работещ.
Ще избавим от мъките баща и син дето нищо не вдяват от електроника.
За тези четири години няма никакво развитие...
:partyman:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "телевизор Watson FA 3631 T не работи! Моля помагайте :)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: