• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Няма проблем, стига да не ти се оголи арматура.Тогава трябва да измажеш с пясък и цимент забъркато
Руди - майстор
Причините за отлепяне на ъгълчетата са няколко.

Първо, на тясно място бетонът се вибрира по-трудно, често остава по-рехав. За добро вибриране трябва здрав кофраж, особено при колони. В много случаи при домашни ремонти изобщо не се вибрират елементите и тесните места тук-там се запълват.

Второ, ръбчетата залепват за дървения кофраж по-силно, отколкото към останалата част на бетона, бетонът съсъхва и ъгълчето се пропуква. Кофраж от хидрофобен шперплат, намазан с кофражно масло няма да прещипе ъгъла на бетона. Дървени или пластмасови триъгълни профилчета също помагат. Засега ъгълчета ползват масово в заводите за сглобяем стоманобетон и единици от строителите.

Трето, армировката е гореща през лятото и студена през зимата, и в двата случая с доста голяма температурна разлика с бетона. При изравняването на температурите се получава отлепяне на едното от другото и ъгълчето се напуква. Горещата армировка допълнително изпарява водата. Добре е преди бетониране през лятото кофража и армировката обилно да се намокрят със студена вода. През зимата да се свали обледеняването с горелка или
пароструйка.

Относно ремонта на тези участъци, добре е да се ползва някакъв готов разтвор: http://napravisam.net/?p=5906 или
силен цименто-пясъчен разтвор.
шоп - майстор
За рандбалка за ограда това са бели кахъри:-)
Труда и средствата по всякакви козметични намеси към основния стоманобетонен елемент имат ефекта на декоративна мазилка. Демек давате пари за нещо, което няма да добави якост на рандбалката, а само ще оправи визията :idea:
nautilus33 - майстор
Значи да не се притеснявам. ОТносно намокрянето на кофража- не го мокрих, зашото в изкопа бях постлал найлон за да държи влагата на бетона и щеше да се събере много вода на дъното. Но беше само от едната страна, откъм земята, а откъм самия кофраж не ми стигна. Та затова не го мокрих.
Относно местата с виждаща се арматура- преди месец лях колоните за портата. Там бях забъкал по-силен бетон, т.е. повечко филц вместо пясък, и поради размерите на арматурата на места бетонът не е влязал и арматурата се вижда. Значи направо с цимент и пясък да го замажа, така ли. Защото вчера опитах с бетон контакт и после бетона за рандбалката, обаче не се задържа и пада. В какво съотношение да забъркам цимент:пясък?
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с изливането на бетонен пояс - колони." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: