Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
нед сеп 29, 2019 12:04 amnikolov333 написа:
Така де..в офиса съм с едно фибранче 3-5см подложка за краката, че само с климатика, без подово, краката ми са студени.. :-D :lol: :lol:
Понеже за пореден път повдигаш въпроса със студените крака (ако не се лъжа) - понеже и на мен табаните ми са слабото място, че се замислих. Пробвах се с едно стиропорче 5-7 см. - ефект незабележим. Чувал съм, не съм виждал, че при климатик-мените имало лентови нагреватели против замръзване на дъната на външните тела. Представяйки си големината на едно такова дъно си мисля, че може да си направиш някакво "падче", било то с терморегулатор, било то с регулатор на напрежението - нямам идея какви са Ватовете, но би трябвало да са ти повече от достатъчни, а в същото време ще ти е икономично защото няма да грееш цялата стая.

На тези, които развиват теории, че не им са нужни зададени температури, а си управляват отоплението според усещането за топло, ще кажа за личните си впечатления. Субективното усещане за топло е различно за един и същи човек според часа от деня, здравословно състояние, емоционално състояние, брой салати и още много други фактори като наличие на слънце в стаята, брой на компанията, влажност на въздуха в конкретния ден и т.н. НЕ е добра идея постоянно да се бутат нагоре и надолу градусите, НЕ е здравословно - има едно понятие аклиматизация т.е. приучаване на организма към особеностите на конкретния сезон, иначе ставаме като саксийни цветя. Когато децата бяха малки, за известно време живеехме в апартамент с централно парно, такова болеуване не е било никога преди и след това. Сега, независимо, че мога да си позволя да ходя по гащи целогодишно, зимно време се обличам, слагам дори вълнени чорапи и в стаите поддържам не повече от 21-2 градуса, в спалнята отопление се пуска само при температури под 15 градуса, а това са няколко дена в годината.
Никого не упреквам за начина му на справяне с живота, просто споделям - пазете си здравето хора, вашето и на децата ви!
preslav - майстор
нед сеп 29, 2019 6:06 amТрифон П.Трифонов написа:
То ясно, че ще стане едно спорене и мерене, ама спомени поне един, дет става за в работа!
Един климатичкажия, беше ми казал- или си купуваш климатик от 500 лв.(калорифер) или от 2500. Щом си минал уж тънко за "смарт" инвертор- тъй ше е до края на гаранцията.
Минимум ок. 300 вата. За пролет и есен е кошмар. Преди да спре, компресора тресе къщата. Три пъти къса тръби. Инак, колкото по студено става, толкова по добре работи. Справял се е при -22 (минус е, не тире).
Има едни инфрачервени подложки, за офис краченца, оформени в дърво.
Ма ползвайте ги де!
И още, един друг беше написал една статия за отоплението с климатици.
Статията внушаваше идеята, че климатиците са отоплението на бедните.
Много му се разсърдих.
ТрифУне, знаЙм са - климатичкаджията хич не те е излъгал. За мен най-добрият критерий за читавостта на климатика са възрастните хора - на тях все им е студено, все нещо им подвява, дори през лятото са с комплект жилетки. Онзи ден бабата пак повдигна (сама) въпроса, "добре, че сложихме този климатик" бяха точните и думи. Не е тайна, че климатикът е Тошиба 13 BTU и преди 3 г. струваше към 1400 лв. (май с монтажа, ама не съм сигурен). От любов към спорта съм закачал ватметърче на тази машина, колкото и неточно да е съм виждал показания 150 Вата и оня си мърка. Личните ми наблюдения са върху още няколко марки климатици - GREE, става, ама е доста по-шумен и в определени режими има "ситни" вибрации във външното тяло. Наблюдавам от няколко години 4 GREE, всичките се държат по един и същи начин, също си свалят консумацията до към 150 Вата, но вибрациите си ги има. Наблюдавам от година и 2 Дайкина - по-"смарт" са, ама си имат и те шумчетата - тях не съм ги гледал до колко си свалят консумацията, но по думите на друг ползвател не свалят под 500 Вата, минават в ОН/ОФ със софтстарт. От 3 години наблюдавам и едно недоразумене Санг - туй нещо обединява в себе си всички недостатъци на Гри и Дайкин + зверски вибрации при развъртането на компресора (ама не винаги) - чакам го кога ще падне барабар със стойките, че да му сложа кръст и да викам попа за опело.
ky-kyy - майстор
Тия купешки приказки за аклиматизации и тем подобни фрнмасонски пинизи, ги приказвай на "саксийните цветя" и на метросексуалните. Аз съм израснал на село. Снега ни затрупваше около Димитровден и започваше да се топи около Свети Трифон Зарезан. Живеех в кирпичена къща и се отоплявахме с огромна печка на дърва. Изгаряхме по около 50 кубика дърва на сезон, ако не и повече. Регулирахме с отваряне на вратите и прозорците, не само температурата, а най вече изпаренията от манджите, които се готвеха на дървената печка и дима от цигарите на дядо и татко...Готвехме предимно на дърва, защото по цял месец нямахме ток, ако станеше авария. Повярвай ми, редовно ставаха :) По цял ден бях навън, на минусови температури и когато влизах в къщи след игра, температурата винаги беше над 30 градуса, независимо от ракиите, или виното на дядо. А той беше пияч от световна класа, нещо като Меси, но в алкохолопиенето. И на нас със сетра ми, сутрин ни дробеше вино с хляб и вечер ни даваше да пийнем по чашка винце, за да са ни румени бузките. "Виното е слънце" И бяхме здрави и още сме такива. И децата ми не са боледували много. въпреки, че никога не съм мерил с температурата и не съм ги аклиматизирал.....В редките случи, когато сме настивали, лечението беше масаж с ракия, или компрес с хардал. О, ужас!
Имам чувството, че колкото повече четете и смятате по пи 3,14 всичко, толкова повече изпростявате, с извинение......
нед сеп 29, 2019 9:08 amky-kyy написа:
... с извинение......
Кък ти са събра ф устата, Rakia power?
Агресията ми аресва. Ай сига, га ти прочетах писанията, си дадах сметка, чи чак ми липсва.
Се пак, малко толерантнос ни са ли намира, в крепкото ти телосложение?
Или, кой не е Баш селянин, ни стаа?
ky-kyy - майстор
нед сеп 29, 2019 11:22 amТрифон П.Трифонов написа:

Кък ти са събра ф устата, Rakia power?
Агресията ми аресва. Ай сига, га ти прочетах писанията, си дадах сметка, чи чак ми липсва.
Се пак, малко толерантнос ни са ли намира, в крепкото ти телосложение?
Или, кой не е Баш селянин, ни стаа?
Епа, я съм култура ми Янко :-D
Никъде не съм казал, че всички трябва да са Баш селяни. А есенцията, на всичко това, което казах и нак-вече в това, което премълчах е, че е по-добре да се живее просто, без да си усложняваш допълнително живота в размисли и страсти за кпд-та и аклиматизации. Нещата са така устроени, че или бачкат, или не чак толкова, а някои, въобще и не ебават да тръгнат, въпреки, че в учебника пише, че така трябвало :) Не ли? :rolleyes:
Ох, благодаря ти!
Обичам да представям така нещата- естествени и неподпраени.
НатОрално.
ky-kyy - майстор
Като рече натурално, да ида да токна малко от джибрите ли..... :drinkers:
нед сеп 29, 2019 2:05 pmky-kyy написа:
Като рече натурално, да ида да токна малко от джибрите ли..... :drinkers:
Напред си.
Довечера ми идва бялото.
Червеното ши гу мачкам удруги ден.
...пък куга ши фтасва, кука ш'са разболава, чи да уздравява...
ky-kyy - майстор
нед сеп 29, 2019 2:11 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед сеп 29, 2019 2:05 pmky-kyy написа:
Като рече натурално, да ида да токна малко от джибрите ли..... :drinkers:
Напред си.
Довечера ми идва бялото.
Червеното ши гу мачкам удруги ден.
...пък куга ши фтасва, кука ш'са разболава, чи да уздравява...
Аз от матряла за ракията.....На 10 имам записан час, ако не го изпия дотогава :)
нед сеп 29, 2019 2:33 pmky-kyy написа:
Аз от матряла за ракията.....На 10 имам записан час, ако не го изпия дотогава :)
Ееех, ако свърши скоропостижно, пък другото не е станало, ши са аклиматизираш по друг начин или както намериш за добре.
Наздраве!

Тема "Отопление с климатик" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: