Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
entusiast - специалист
пет окт 04, 2019 1:16 pmSandman написа:
Ако не се лъжа, нотариуса ни обясни тогава, че за да е законна една сграда трябва или строителни книжа и съответните разрешителни с тях, или документ за търпимост.
Именно - за това и казах, че присъствието на постройка в нотариален акт не значи, че е законна. Сега въпроса е някой да ми каже, какви точно документи са вадят от общината, аз мога ли да ги извадя или само собственика. И изобщо МОЖЕ ЛИ ЗАИНТЕРЕСОВАНО ЛИЦЕ, КОЕТО НЕ Е СОБСТВЕНИК, да провери една постройка законна ли е или е "търпима".
Как се води молбата/заявлението, за да знам какво да изискам от собственика, ако аз не мога да направя проверка.

kuger - това с тежестите е ясно, това си върви с всяка сделка за имот. Подробностите тук са с това, че имота е някаква стара къща.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет окт 04, 2019 4:04 pmentusiast написа:
пет окт 04, 2019 1:16 pmSandman написа:
...Сега въпроса е някой да ми каже....
Всъщност, всичко ти казахме
Lutchezar - майстор
Отиваш в Архитектура на съответната община и ги питаш какво имат на този адрес. Има си книга с вписванията с отделна страница на адрес и папка за всеки адрес.
Руди - майстор
За да е законна една сграда трябва да има строителни книжа, като минимум
Разрешение за строеж и Удостоверение за въвеждане в експлоатация, добре е
да има и заверен проект - поне архитектурен.

Ето заявлението за търпимост, в приложенията са изброени необходимите
документи за издаването му:
https://www.sofia-agk.com/FileBrowser/F ... STROEJ.pdf
В някои общини изискват и становище от конструктор.

След удостоверението за търпимост е допустимо пристрояване, надстрояване и др.
miroki - майстор
Не ставаше ли дума за къща от 60-те?
Може и нищо да няма. Нотариален акт със залепени марки. Вероятно и акт само за двор с постройка. Без подробно описание.
Ако се намира в село, ще живеят в нея, ако не падне още няколко поколение, без административни драми.
gnt69 - майстор
пет окт 04, 2019 1:16 pmSandman написа:
За да е "търпима" трябва да си има удостоверение за търпимост. Ако е търпима обаче май нямаш право да я дострояваш/преустройваш...
Ние купувахме лани такава. Фигурира в нот.акт и отделно си има документ за търпимост.
Ако не се лъжа, нотариуса ни обясни тогава, че за да е законна една сграда трябва или строителни книжа и съответните разрешителни с тях, или документ за търпимост.
Случили сте я на нотариус я на адвокат. Щом я има в нотариалния акт значи е законна. Някой някога ги е представил строителните книжа на нотариус и той е вписал постройката в акта. Ако постройката не отговаря на описанието в акта, разминава се съществено в квадратура, брой сгради в имота фигуриращи в скицата но липсващи в акта но построена преди 31.03.2001 година за тях се вади удостоверение за търпимост.
Ако всичко по скицата и Нот. акт отговаря на описанието се отива при нотаруса и той преписва стария акт в нов такъв. Не му трябват бележки за търпимост за да ти изповяда сделката. :partyman:
sintris - напреднал
Ако сградата има удостоверение за търпимост не можеш да я надстроияваш и преустроиаваш, можеш ако има акт за узаконяване .
За да имаш едно от двете трябва да има амнистия последната която помня е от 2012 до 2013 година не сум ровил дали има нова.
За мен наи лесния начин да разбереш с какви книжа разполага е като отидеш в обшината и подадеш молба за изгубени строителни кнжа,не помня точно така ли беше бланката но ще провериш след някакъв срок ако има някакжи книжа ще ти направят копия и ще ти ги дадът.
И едно лично мнение ако е коптор саборетина и тн. не мисли че ще ти излезе по евтино, освен ако не желаеш да си остане саборетина!!! успех.
Vodica - напреднал
Здравейте! Миналата година се занимавах с покупка на селска къща, както и с удостоверения за търпимост. Моите изводи са:
1. Ако сте решил да купите дворното място и къщата, питайте собственика/продавача дали има строителни книжа. Всяка документация относно имота и изваждането на документи, е задължение на продавача. Не се занимавайте да тичате по инстанции, достатъчно ще го правите след покупката.
2. Ако сградата е отразена на кадастралната карта, нотариусът задължително ще иска документи за сградата. В противен случай купувате само мястото, а къщата остава собственост на продавача, което надали ще Ви удовлетворява. Изваждането на удостоверение за търпимост при липса на строителни книжа е задължение на продавача/собственика и е дълга процедура.
3. Като кандидат-купувач можете да изискате всички налични документи от продавача, ксеро-копия разбира се, за да знаете какво купувате. На база тези документи можете да си направите предварителен договор, като в него упоменете всички клаузи. /Там можете да включите издаването на удостоверение за търпимост и сроковете, които давате на продавача да си подготви всички документи/. Практиката показва, че много хора се юрват да продават без да са си подготвили документите за това. А издаването на документи е пари и време, които пък продавачите не желаят да отделят, ако нямат сигурен купувач. Затова предварителния договор дава сигурност и на двете страни. Този договор служи и като служебна бележка за дадено капаро, като не се притеснявайте в него да пишете реалната цена, на която ще извършите покупката. Когато стигнете до изповядване на сделка, пред нотариуса обявявате цената за която сте се договорили за разумна, предвид плащането на данъци. Имайте предвид, че местния данък го дължи купувача, а нотариалните такси могат да се поделят солидарно. Предварителния договор се унищожава и от продавача, и от купувача, след като напуснете кантората на нотариуса.
4. Вече имате имот с удостоверение за търпимост на сградата, честито! В едномесечен срок трябва да смените партидите за ток и вода на Ваше име. След това се дължи такса. Според параметрите на застрояване на парцела, можете да си построите къщата, която желаете, но трябва да използвате петното на основното застрояване, т.е. къщата с търпимост. В този случай трябва да се договорите с архитекта книжата да се внесат като пристрояване към вече съществуваща сграда и се правят всички стъпки като при ново строителство. Търпимостта НЕ позволява пристрояване, разширяване, наново изграждане, дори основна смяна на покрива.
preslav - майстор
Темата не е чак толкова стара, а и винаги такива въпроси са актуални, да използвам случая да задам моите въпроси.
Ако една сграда не е отразена в кадастъра, означава ли това, че тя е незаконна или се касае за нечия немърливост? Чия е отговорността една сграда да бъде отразена в кадастъра и на кой етап от строителството и това трябва да се случи?
gnt69 - майстор
пон юни 21, 2021 6:33 ampreslav написа:
Чия е отговорността една сграда да бъде отразена в кадастъра и на кой етап от строителството и това трябва да се случи?
На собственика. Може да се нанесе на акт 14, но трябва и удостоверение за завършеност на строежа от общината. Може и на акт 15.

Тема "Как се проверява една стара къща законна ли е, "търпима" или е напълно незаконна?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: