Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dat - напреднал
Здравейте, колеги!
Много ме занимава тази тема, а не намирам нищо по въпроса. Ще се радвам да видя мнения/опит на специалистите. Купих едно добро теренче (Пловдивско, в полите на Родопите) и си начертах едноетажна къщурка 100 кв.м с 4-скатен покрив, засега. Дотук съм, с архитект не съм се виждал още. И си мисля, що са й на такава къща със стрехи на 4 м (примерно), с настлана пътека околовръст поне 1,5 м и стени с цокъл 0,6-0,8 м - улуци, да я загрозяват? Старата българска къща няма. Тая инсталация ме притеснява, освен естетически, с поддръжка, ремонти, заледяване и т.н. Тъй, че лесно мога да бъда убеден, да не слагам.
Теренът още не е изравнен, но на око наклонът ще стане максимум 5% (не градуса) според мен, с по 1 подпорна стеничка на улицата и в дъното. Казвам го, защото водоотвеждането, ако не е на покрива, трябва да е на земята...
Казвайте сега какво знаете, ако си нямате друга работа :)
Вадим Владимиров - специалист
Малко уточнение. Под думата улуци какво разбираш, хоризонталната част на системата или вертикалната й част? Масово хората казват и на водосточните тръби улуци.
Сега по темата. Представи си къща без улуци. Тези пътеки околовръст ще ги сменяш през 2-3 години. После, по-добре да се заледи улука, отколкото същата пътека+целия двор около нея.
Сега, представи си следната картинка. Зима, наоколо е пълно със сняг. Прекрасен слънчев ден! И отвсякъде шурти вода. Много вода! Какво правим?
Слагай си водосточна система, Тръбите ги сложи на гърба на къщата, ако те дразнят. Бих ти препоръчал да ползваш изцяло цинкови улуци и тръби. С времето оксидират и не се забелязват по-никакъв начин. А и са доста издръжливи във времето. Разбира се, и монтажа им трябва да се извърши професионално. Най-малкото заради формата на покрива.
dat - напреднал
BLUEPUPIL-2 - да, макар и в друг стил, това имах предвид.
нед окт 06, 2019 2:28 pmВадим Владимиров написа:
Малко уточнение. Под думата улуци какво разбираш, хоризонталната част на системата или вертикалната й част? Масово хората казват и на водосточните тръби улуци.
Съгласен, за цялата система говоря. Ама и хоризонталната част ме дразни.
Тези пътеки околовръст ще ги сменяш през 2-3 години.
Защо? Не разбирам?
После, по-добре да се заледи улука, отколкото същата пътека+целия двор около нея.
ОК, но мисля си, улукът не е бат Бойко, да лови снежинките от небето и ако вали зимата, пътеката ще си се заледи тъй или иначе. Знам ли?
нед окт 06, 2019 2:28 pmВадим Владимиров написа:
Бих ти препоръчал да ползваш изцяло цинкови улуци и тръби. С времето оксидират и не се забелязват по-никакъв начин. А и са доста издръжливи във времето. Разбира се, и монтажа им трябва да се извърши професионално. Най-малкото заради формата на покрива.
Ще запомня, ако все пак се налага да слагам.
Благодаря за отговорите дотук, колеги! Давайте още, но идеята явно е малко ексцентрична...
BLUEPUPIL-2 - специалист
нед окт 06, 2019 8:14 pmdat написа:
BLUEPUPIL-2 - да, макар и в друг стил, това имах предвид.

Прикачен файл:
10.jpg
Прикачен файл:
50.jpg
nikolov333 - майстор
Ей го нашия блок след санирането на собствени начала.. Скрих улука с ПВЦ тръба ф110 в изолацията 100мм с малко вкопаване, но е свързан в централната канализация и до сега никога не е замръзвал през зимата.

Прикачен файл

received_366194967629797.jpeg
received_366194967629797.jpeg (95.87 KиБ) Видяна 2465 пъти

Прикачен файл

received_361063147923483.jpeg
received_361063147923483.jpeg (91 KиБ) Видяна 2465 пъти
turbocharged - специалист
На кафявата къща са сложили улук и водосток над врата. Това дето са го засели под стрехата за жалост ще бъде отнесено от първия дъжд заедно с пръстта. Явно не си наблюдавал дъжда достатъчно.
BLUEPUPIL-2 - специалист
:idea: Тези тук нямат пари за улуци.


Прикачен файл:
60.jpg
Прикачен файл:
70.jpg
70.jpg (110.77 KиБ) Видяна 2435 пъти
npace - специалист
Напролет като се топи снега със сигурност не искаш да вървиш под стрехи без улуци. :-D
Ако стрехите покриват пътеките и над вратите няма скатове повечето ако не и всичките проблеми се елиминират.
Канавките за водоотвеждането може да са нещо подобно на дренаж - по-големи, пълни с пръст и посаден някакъв храсталак - да обират шума от големите капки.
gnt69 - майстор
нед окт 06, 2019 11:16 amdat написа:
начертах едноетажна къщурка 100 кв.м с 4-скатен покрив, засега. Дотук съм, с архитект не съм се виждал още. И си мисля, що са й на такава къща със стрехи на 4 м (примерно),
Казвайте сега какво знаете, ако си нямате друга работа :)
Що направо не си направиш плосък покрив, хем ще си имаш тераска хем няма да виждаш улуци. И мен ме е яд като видя къща с поцинковани улуци, тъй ма блесва че чак нишъ да я гледам ама сега към днешна дата има безшевни улуци с цветове 1000, има ламарина за обличане на челни дъски с цветове 1000, има керемиди с достатъчно цветове.
Другия вариант купи си чадър за теб и водоструйка да си миеш цоклите след всеки дъжд ако останеш без улуци.
Ако направиш големи стрехи пък губиш светлото в стаите, ма те ламбите евтини няма и 2 лева парчето. :partyman:

Тема "Водоотвеждане на покрив без улуци?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: