Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sokolov.91 - майстор
Добър вечер. Дайте ми по някой съвет за аварийно осветление. Идеята е 5 метра ЛЕД лента (24w) да се задейства автоматично при отпадане на напрежението и да спира автоматично при възстановяването на напрежението.
Съвети относно реализирането на схемата не са ми нужни. Искам съвет относно компонентите. Дали да е концепция: зарядно от лаптоп; понижаващ DC/DC модул; LiPo пакет; BMS платка; пищялка за прекомерен разряд, или гелов акумулатор 12V/1,3Ah; зарядно...?
GalinBelos - специалист
И с тоя 1.3 Аh акумулатор , колко време смяташ ще свети тая 24 W лед лента ? Максимум 20 минути . Вземи си няколко аварийни лампи и не се занимавай с глупости . Примерно https://vikiwat.com/led-avariyno-osveti ... ed-bg.html
Предполагам , че от Китай , може да намериш и по-евтини .
hidrazin - майстор
нед окт 06, 2019 9:16 pmsokolov.91 написа:
...Идеята е ...
Идеята е че няма идея. Копи с готови.
Нито ще ги направиш по-читави, нито по-евтини.
:partyman:
kozl - майстор
Аз направих с модул от домашна аларма за 12V 1,6А за 15W LED (3×5W лунички) с оловен акумулатор 7Ah и работи вече над година. Ама трябва да намалиш мощността или да намериш модул с по-голям от 2А ток.
krasi92 - майстор
с един юпс ще ти се получи перфектно
sokolov.91 - майстор
С ето този акумулатор ще стане по-евтина реализацията на идеята ми. Доста по-евтин е от 4s LiPo пакет. Пък и няма да ми трябва BMS платка. Само зарядно от лаптоп (което имам) и DC/DC понижаващ модул, за да го зарежда.
https://autospot.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE% ... 2-3-ah-12v
Разгледах и една схема на списание ,,Млад конструктор" за аварийно осветление, обаче е за 8W луминесцентна пура...
tzetz009 - специалист
С такъв "икономичен план" откъм капацитет на акумулатора най-добре ще е само с LED луни , и то такива със самоделно изкормен грец ! По невнимателните могат да си оставят един предпазен диод вътре , а за по-внимателните може и без :) . Волт и две десети умножено по тока отиват за отопление ! ( Същото , че и по-зле е положението с резисторите по LED лента )

Едно задължително нещо е фотореле . Ако системата Ви е "сляпа" и Енергото Ви спре тока продължително през деня - ламБите ще си светят , акумулатора(ите) ще се изхабят и вечерта когато Ви трябват ще сте :butthead: !

:partyman: :partyman: :partyman:
nikel - специалист
Стар акумулатор от колата + контактор с нормално затворен контакт /от алито /и си готов.
От три години съм така.Зареждам акумулатора веднъж на половин година.
Последна промяна от nikel на вт окт 08, 2019 8:03 pm, променено общо 1 път.
tzetz009 - специалист
Дотук всичко добре ( и ако имаше емотикона "с ръцете на кръста" щях да я сложа :-D ) , но е крайно време да се "разделим" на два лагера и да уточняваме кой в какво жилище живее ! Апартамент или къща !?! Аз съм в къща с прозорче на WC-то !

Фундаменталният проблем е в това , че санитарните помещения в 95% от апартаментите нямат прозорци и естествено осветление и на 100% се ползва изкуствено ! Същото е и при 1-2% от къщите . А тези помещения са буквално отправната точка , с която трябва най-много да се съобразяваме ! Така , че (примерно) аз като предлагам използването на фотореле това се отнася за жилище , в което WC-то и банята имат и естествено осветление !

:partyman: :partyman: :partyman:
sokolov.91 - майстор
Това с фото релето е много добра идея. Особено ако разполагам с малък капацитет акумулатор.

Тема "Аварийно осветление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: