Мечтата на всяка домакиня
naB4o - специалист
Здравейте, имам следната ситуация в кухнята. Наследена гофрирана тръба (ф120) свързана в комина в кухнята. Що-годе мощен аспиратор ( Bosch Dww06w650 - Максимален капацитет 650 m³/h според EN 61591) свързан към нея с преходник 150->120мм. Проблемът е, че едвам задържа парче вестник/салфетка на филтрите, и то при максимална степен на мотора. Когато е разкачен без тръбата, я засмуква от 30-40 см. В сегашното състояние, ако има употреба на грил тиган, или по-стабилно пържене не може да изхвърля качествено изпаренията, даже имам чувството, че връща част от тях обратно. Имам следните идеи/предложения:
1. Имам предложение да избия панелчето и да се включа директно в главния комин (панелен блок 2/8 етаж) като това би било с тръба ф150.
2. Моята идея, е да изкарам тръбата извън блока, НО това ще е звързано с доста дупчене и къртене, което ми се иска да избегна... Ще трябва да се мине през трегера на панела (бивш вратопрозорец) а той ще е пълен с много желязо предполагам.
Прилагам и снимка/скица със следните пояснения.
Прикачен файл:
IMG_20191005_203806_1570297160913.jpg
Зеленото е сегашното гофре, червеното би било по диагонал, и ако се гони някаква фуга между панелите, а синьото, пробиване през трегера и извеждане на 90°, през иззидана с Итонг и усвоена тераса.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт окт 08, 2019 2:15 pmnaB4o написа:
150->120мм
Оправи това
Твоите "идеи" са ****, а някои и опасни
npace - специалист
Може би коминът е запушен.
naB4o - специалист
Коминът "дърпа", когато се доближи цигара, пушекът си отива с тръбата. Предполагам че се ограничава дебита поради по-малкото сечение на гофрираната тръба, извивката към комина, и вече коминното тяло, свързващо към главния.
miliad - майстор
Щом комина тегли, изхвърли гофрето и си направи връзката с ф150 ПВЦ въздуховод или със съответния правоъгълен. Раьширяваш само розетката на комина и отворите в шкафа
На моя комшия дето е 4 етажа под мен някой ден ще му разстрелям барбекюто заради ароматите.
Щом има комин се ползва.
А пък да се включиш в главния комин е автогол за теб.
naB4o - специалист
На този етап, най-безболезненото е да разширя розетката до 150 и да го включа. Май натам ще отидат нещата. Благодаря за насоките на този етап. С малък перфоратор с къртач, би трябвало да няма проблеми, предполагам?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт окт 08, 2019 4:23 pmnaB4o написа:
С малък перфоратор с къртач, би трябвало да няма проблеми, предполагам?
Имаш да увеличаваш дупка със сантиметър. Какъв перфоратор, какъв къртач? темата и всичко, което си писал в нея е някакъв майтап , нали
Lutchezar - майстор
Ако е хубав бетона, може и до къртач да стигне.
Но за мен е запушен комин някъде по-нагоре. Оттам бих започнал.
naB4o - специалист
Ами не знам дали с чук, ще мога да поочукам още. Като пробиваха за климатик, се озориха с доста голям перфоратор. Ще пробвам първо с разширяване на отвора, понеже ще имам демонтаж на картон и т.н. Според съседа отгоре коминът дърпа добре, така че има вариант да е запушено само моето отклонение, но ще разбера когато отворя и поразкъртя. Това е положението, където успях да снимам от пролука в гипсокартона.
Прикачен файл:
IMG-1b95d53f7ae1075e5f94a139d27bd7db-V.jpg
Има ли лесен начин да проверя как "дърпа" комина и дали е запушен? Доколкото мога с фенер и телефон ще проверя моето отклонение, НО нагоре? Само от покрива ли има шанс да се провери?

Благодаря отново за включилите се в темата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт окт 08, 2019 6:29 pmnaB4o написа:


Има ли лесен начин да проверя как "дърпа" комина и дали е запушен? Доколкото мога с фенер и телефон ще проверя моето отклонение, НО нагоре? Само от покрива ли има шанс да се провери?

Благодаря отново за включилите се в темата.

ТИ САМ ПИСА, ЧЕ КОМИНЪТ ДЪРПА ПУШЕКА ОТ ЦИГАРАТА!!!!!!!!!!!

Тема "Препоръки за подобряване на работата на аспиратора" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: