Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phantom_ - специалист
Най добрия вариянт за подържане на желаната температура в стайте е добавянето на стаен термостат. Той ще се грижи да се подържа желаната температура без да пипате печката :wink:
шоп - майстор
вт окт 22, 2019 5:56 pmphantom_ написа:
Най добрия вариянт за подържане на желаната температура в стайте е добавянето на стаен термостат. Той ще се грижи да се подържа желаната температура без да пипате печката :wink:
Ако имам 12 стаи, колко стайни термостата, ще са ми нужни? :?
phantom_ - специалист
Да започнем едно безмислено спорче а? Със стайния термостат ще даде икономия която няма да даде ако се пали и гаси камината по температура на водата. Аз съм с 8 стай на два етажа ето как е при мен.

Прикачен файл

Screenshot_20191022-175135.png
Screenshot_20191022-175135.png (107.36 KиБ) Видяна 1512 пъти
шоп - майстор
Няма да спорим:-)
аз виждам само две зони. Един хол ет 1 и един хол ет.2

Имам Bboil и знам функциите му.

За мен при повече стаи най-добре е термоглави на всеки радиатор.
Лично аз съм с конвектори + подово и вградените управления на конвекторите цепят градуса.
pi6ligara - специалист
Добре де, аз съм на 2 етажа,с 5 стаи и баня с тоалетна, 3 са спални, хол и кухня, ако искам в спалните да е 24°, в кухнята и хола да е 26°,а в банята да е "баня" (30°+),това как ще стане със стаен термостат? Според мен като невежа в областта, най-добре в моя случай е с термо глави, а по принцип най-добре е индивидуално за всеки дом! На кой както му е най-добре, не е ли така?
morfei1 - специалист
Не знам как балансирате темп. на цял етаж с един термостат, при положение, че всяка стая си иска различно топло по различно време. :? .

Аз на 70кв. етаж в хол, детска и спалня съм с термостати всеки управлява ел. глава. за всяка стая.

Задавам 23C, температурата е непрекъснато 23~23.5C. Нито пада под тази, освен ако не се проветрява, нито се качва повече, освен ако не пече яко слънце и щорите са вдигнати. Съответно във всяка стая си правя каквато си искам температура, която варира в границата 0.5C.
Идеята е термостата да е поставен на подходящо място в стаята, достатъчно далеч от радиатора, за да не изключва рано. Аз заложих на най-студените места в стаята, до прозорците (противно на правилото) на 1.5м. височина и съм супер доволен.

В кухня, антре и баня съм с обикновени ел. глави. Задавам 22.5C температурата ходи до 24C. Сваля на 21C. тогава па забравя, че трябва да тръгне. С малко играчка могат да се балансират, но управлението на температурата е далеч от тази на стайния термостат, но е по-добро от механична Термо глава. За допълнителни помещения и работа по график on/off са ок. но да държат стабилна темп. с малки отклонения определено не.
Timoti - специалист
Здравейте,имам нужда от вашето мнение,системата ми е с 6 радиатора 4 от които с термоглави останалите 2 са без, в банята и коридора умишлено не съм сложил.Ще топля и бойлер със серпентина 80л. и тук идва и питанката има ли вероятност той да прегрее ако държа 65 градуса на водата когато затворят термоглавите на радиаторите? .Тъй като няма какво да затвори циркулацията на водата през серпентината му, (замислил съм евентуално добавяне на темормоветнил с ел.задвижка) ,ако стане необходимо хубава вечер!
morfei1 - специалист
Моят няколко години не успя да прегрее на 75C. Миналата година за няколко месеца го пробвах и на 80C също нищо му няма. Сега съм решил да карам на 70C. Ел. термостата на бойлера е макс 72C. по спомен, което си е доста топла вода.

Едва ли ще имаш проблем на 65C. Ако имаш притеснения слагаш Ел. Кран, който да затваря потока към бойлера на определен градус. Въпреки че повечето правят обратното - да отваря след определен градус, а макс темп се регулира от котелната вода, която за пелетен котел е 80C.
шоп - майстор
вт окт 22, 2019 10:21 pmTimoti написа:
има ли вероятност той да прегрее ако държа 65 градуса на водата когато затворят термоглавите на радиаторите? .
Никога няма да прегрее.
Най-много водата в бойлера да достигне до към 60 гр
Timoti - специалист
Благодаря ви за бързите отговори ,мисля за сега да не правя промени ,като започна да отоплявам ще следя каква температура ще достига водата в бойлера .

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: