Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
GSH
Здравейте, ще съм много благодарен, ако някой успее да ми обясни какво трябва да направя, за да имам работеща домофонна система от две точки. Става въпрос, искам да имам домофонна система с камера на оградата на къщата и когато някой звънне да мога да го видя на екран през къщата и съответно да разговарям с него и да му отворя. Въпроса е, че имам и една пристройка към която също бих искал да имам второ табло с видео/аудио и възможност за отваряне на вратата на оградата. В момента имам пуснат един FTP кабел от таблото в къщата, който отива до вратата на оградата. Същия тоя кабел минава и през пристройката преди да стигне до оградата. Какво точно трябва да направя за да имам управление и наблюдение към оградата и от двете точки? Трябва ли да пусна втори FTP кабел от пристройката към оградата? А също за да може да се отваря през домофона бравата на оградната врата, разбрах трябва да се сложи електрическа брава. Трябва ли да пускам отделен токов кабел за тази цел? Както виждате ми е тотална мъгла, но понеже сега ще измазваме и ми се иска да пусна кабелите предварително, а не после да се виждат по стените. Благодаря ви много предварително!
nikolov333 - майстор
Мисля, че нещо такова ще ти свърши работа.. Имам два монитора у нас и в офиса, който е в мазето и две устройства на двата входа на блока и окабеляването ми е по ftp 4+4 захранващи. Въпроса е с разстоянията при теб, да не са много дълги. Поддържа и отваряне на две ел.брави..

Прикачен файл

in.jpg

Прикачен файл

video-in.jpg
GSH
Благодаря за отговора! Разстоянието от монитора в къщата до камерата на оградата е не повече от 15м. От пристройката където искам да е втория монитор, до оградата е около 7м. До колкото разбрах от отговора ти, трябва да пусна втори FTP кабел от втория монитор в пристройката до камерата на оградата нали така? Реално искам да вържа двата монитора в къщата и пристройката към една и съща камера на оградата.
Gadnyara - специалист
Има ли си модел въпросната система?
Без да се замислям много се сещам за поне 4 вида окабеляване за Видео-домофони, според типа на системата, включително и такава, която върви по един усукан чифт между външното и вътрешното тяло.

Отделно от чистата комуникация, виждам, че се предвижда и управление на вратата. Трябва да се върне поне чифт, по който да се пусне/прекъсне захранване към заключващ механизъм.
На някои системи релето е във външното тяло и през него се комутира към закл. механизъм, което тотална грешка от гледна точка на сигурност, но е компромис при обекти с малък интерес. Т.е. дали ще трябва управляващ кабел пак зависи от модела.
GSH
До колкото можах да се ориентирам от отговора ти, един FTP кабел би стигнал за двете вътрешни тела, както и да захрани ел. брава и външното тяло? По чифт към всяко вътрешно тяло и един чифт за захранване, означава че дори остава един свободен чифт? Да не пускам втори кабел от второто вътрешно тяло към външното? В момента не съм се спрял на никаква конкретна система, бих се радвал ако може да препоръчаш и ти нещо читаво на разумна цена и да е без компромис в сигурността, мерси!
Gadnyara - специалист
Значи грешно подхождате. Изберете си поне типа на системата - IP, аналогова по коаксиален кабел, споменатите one-pair или някоя друга. По нейната топология ще се ориентирате какво е нужно като окабеляване.

Знам, че Ранина и Балканбит правят евтини неща, че и работят, но не им познавам гамата.
Тези, с които работя не са подходящи (ценово и като възможности) за жилищни сгради и къщи. Не са за препоръчване. :wink:
nikolov333 - майстор
чет окт 24, 2019 7:17 pmGSH написа:
Благодаря за отговора! Разстоянието от монитора в къщата до камерата на оградата е не повече от 15м. От пристройката където искам да е втория монитор, до оградата е около 7м. До колкото разбрах от отговора ти, трябва да пусна втори FTP кабел от втория монитор в пристройката до камерата на оградата нали така? Реално искам да вържа двата монитора в къщата и пристройката към една и съща камера на оградата.
Мисля, че мониторите могат да се свържат и последователно.. Така ще спестиш от окабеляването до входните устройства. Отключването на бравите е във външните устройства и както писа gadnyara това не е много добре за сигурността, но при мен това не е от значение. Основно се ползва за идентификация и отключване на Ел.бравите.. Това са моделите на външните и вътрешните модули..
Прикачен файл:
received_2341201312799859.jpeg
received_2341201312799859.jpeg (69 KиБ) Видяна 1953 пъти
Вече има и безжични устройства с управление през телефон, но доколко са стабилни не бих се ангажирал. Принципно са по-удобни отколкото само с монитори, понеже телефоните вече са винаги с нас и не се налага да си до монитора за да реагираш.. Разбира се, ако имаш интернет и устройствата да са на линия.. :-D BGN 14.00 31%OFF | Tuya Smart Video Doorbell 1080P WiFi Video Intercom SmartLife APP Remote Control Wireless Door Bell Camera Home Security Monitor
https://s.click.aliexpress.com/e/k28cxX2g
Последна промяна от nikolov333 на пет окт 25, 2019 8:15 am, променено общо 1 път.
GSH
Разбирам, благодаря много за разясненията. Явно ще мога да мина и само с кабела, който имам, но за всеки случай ще пусна още един 7-8 метра нищо не пречи. Единствено ме притеснява въпроса със сигурността, защото няма да ми е приятно всеки малко по технически грамотен, да може да влиза в двора ми.
nikolov333 - майстор
Технически грамотните, с техника не можеш да ги спреш, освен ако не са от скъпите, но и там не е 100%.. :-D

Тема "Домофонна система" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: