Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Вадим Владимиров - специалист
Въобще нямам никакво намерение да споделям каквото и да било във връзка с хидроизолации. Поради простата причина, че не съм работил с многото от тях. Въпроса за бе за конкретен проблем, споделих каквото съм правил, каквото ми е минало през ръцете. И мисля, че съм дал стойностен отговор. Дали ще го използва или не не зависи от мен. Не е зле да прегледаш снимките, там ядно се вижда каква мембрана съм ползвал. Правил съм и балкони с PVC мембрана, но това не е такъв случай. Няма нужда да се опитваш да ме провокираш. При мен нещата минават на практика, ти имаш само теория.
Малко ще поспамя. Какво стана със снимките на моите излагации? Пусни ги тук. Нека всички видят, аз нямам нищо против. Мога да коментирам абсолютно всичко, дори и мои пропуски, некадърности и т.н.
Аз предложих вариант на човека, предложи и ти, но такъв за който си сигурен че е работещ. Няма нужда от снимки от интернет. Как би го направил за себе си?
Правил ли си го? Това е целта на форума, другото е ала-бала.
И така и не отговори на въпроса ми. Кое най-важното пропускаме?
kozl - майстор
В заформилия се спор така и не разбрах "Колко е дебел гранитогреса + чакъла + геотекстила + топлоизолация + още 4 - 5 мм + ниво за наклон сметнато на 2 м до вратите, щото според мен в другата посока може да се задига с наклона по стените?"

1- 1 см Гранитогрес (Мозаечни плочи - 2 см).
2- 2 см Сипица така ми изглежда на снимката - трябва ли да е промита?
3- 0,3 см Геотекстил - или по-дебел?
4- 0,5 см Хидроизолация един пласт
5- 3,5 см Наклон 2% ли да е, ако да това са 170см * 0,02=3,5см. Само че ако се ползва топлоизолация как ще се занули към сифона, за да е максималната височина 3,5 см. За това наклона със замазка в по-дебелата част и със запълващ, изравнителен разтвор, примерно на мапей в зануляването.
6- 0,5 см Първи пласт хидроизолация. Ма много грапава ми се вижда плочата, но пък може да се шлайфт изпъкналите цицини, примерно с флекса и диск за шлайфане.

Ма дотук сумата е 7,8 см, а
чет окт 24, 2019 12:08 pmtr1ck написа:
Тук идват и въпросите, тъй като съм ограничен в дебелината - от плочата до кондензните отвори на вратите има 6 см, което означава, че трябва да събера всичко в най-много 5.5 см.
Ся въпроса е от къде да се кълца :? От наклона или от сипицата.
М-у другото дали няма някакви дренажни подложки с по-малка дебелина в-у които директно да се нареди гранитогрес. Някога ми предлагаха подобна с височина 1 см. Аз бих сменил хидроизолацията с полиуретанова 3 пласта, обаче скъпо е :wink: В ълите хоризонтала/вертикала - еластична хидроизолационна лента. Скоро гледах в магазин "БОРО" течна хидроизолация, но нямам впечатление от нея - 1 литър е към 10 лв. Ползвах я да си залепя лентите към вече положен пласт двукомпонентна на Мапей и отгоре втори пласт Мапей.

И послепис - поради проблемите с такава тераса при апартамента на сина, я покрихме с поликарбонат на метална к-ция. Обаче сега проблема се появи по таваните в стаите от терасите на комшиите от горния етаж. Единия сменя с дукомпонентна на Мапей хидроизолация и нови плочки, па да видим колко ще изкара. До сега на деветата година почнаха проблемите от горните тераси, а на сина още в началото.
Интересно на тази сграда пъро полагаха 2 пласта битумна "Изола-петров" , че по-евтина. Явно неуспешно, защото след това изкъртиха всичко и използваха полиуретанова хидроизолация (такава сме ползвали за басейни), но то колкото и по-качествен да е материала положен некачествено па си тече. И понеже махах плочки за тръбите на соларната инсталация и на ъгъла замазка - стена няма лента - спестена.
Другата терса на комшията отгоре ми е проблем. Не ще да ремонтира, не ще да я закрива. Два пъти се качвам и набързо обмазвам видимите щети по плочките със Sikaflex. Но и това пък колко трайно решение е :?
tr1ck - помощник
Единия сменя с дукомпонентна на Мапей хидроизолация
Гледах из нет-а една система на Мапей, която ми се стори доста "събрана" в дебелина. Ако Ви е интересно, ето едно видео
BLUEPUPIL-2 - специалист
На страница 2 се опитах деликатно да загатна, за да не засегна автора на темата, че къщите имат много витална алтернатива на голямата отворена тераса във вид на веранда, малко над терена, около самата къща с или без покрив.
вт окт 29, 2019 8:00 amkozl написа:
=== поради проблемите с такава тераса при апартамента на сина, я покрихме с поликарбонат на метална к-ция.
При апартаментите най-евтиното решение, напред във времето си остава направата на прозрачен или плътен покрив върху терасата, вместо перманентното и хидро ремонтиране.
пон окт 28, 2019 1:57 pmВадим Владимиров написа:
И така и не отговори на въпроса ми. Кое най-важното пропускаме?
Поради комплектността на хидроизолационният проблем си позволих да повдигна въпроса, и за по-скъпите хидро изолации, при който най-вероятният сценарий (с малки изключения) на наша почва ще включва калпаво изпълнение, което ще обезсмисли начинанието.
Въпреки това, нещото което пропускаме е отговор на следният въпрос:
Коя от изброените от мен в предишните ми постове тип хидроизолация е подходяща за полагане (в контекста на конкретната ситуация), без специализирано и скъпо оборудване и с малко повече внимание към детайлите, би могла да бъде положена на принципа направи сам и едновременно с това да издържи поне 20-30 години, т.е. направи и забрави?
Иначе фирми, майстори и хидроизолациони продукти бол, ама потребителя продължава да е хидро страдалец. Вярно е че има участници на пазара, които са вдигнали доста високо летвата, но те обикновено не се впрягат в малки и микро проекти и малко-площтният потребител си остава неудовлетворен. :axe:
Вадим Владимиров - специалист
Този вариант, който предложих. Единственото по-скъпо нещо откъм инструмент е горелката.
BLUEPUPIL-2 - специалист
вт окт 29, 2019 9:16 pmВадим Владимиров написа:
Този вариант, който предложих. Единственото по-скъпо нещо откъм инструмент е горелката.
Това, което си предложил е най-вероятно един от двата типа битумна мембрана, Modified Bitumen- SBS (Styrene Butadiene Styrene) или Аtactic PolyPropylene (APP) с живот от макс. 10-15 години. И се съгласявам с казаното за нея от колегите, че е малко поостаряла и единственото и предимство е ниската цена. Затова е в процес на изместване от два други продукта, които са малко по-скъпи, но за сметка на това предлагат живот до 50 години с гаранция от 20 и 25 години съответно за Гума- EPDM Ethylene Propylene Diene Monomer:


Прикачен файл:
2000.jpg
Прикачен файл:
1000.jpg


и GRP Fibreglass.


Прикачен файл:
100.jpg
100.jpg (55.71 KиБ) Видяна 2061 пъти
Прикачен файл:
200.png



За да не бъдем голословни, нека се върнем към първоначалният въпрос на tr1ck. В конкретният случай си мисля, че много подходяща, ще е TPO Thermoplastic Polyolefin, защото е устойчива на механични въздействия и отгоре няма нужда от плочки а само от някаква тънка износоустойчива настилка. А под нея ще е достатъчна циментно-пясъчна замазка, отгоре загладена с по-фина смес. И има вероятност да се съберем в оскъдните сантиметри.
BLUEPUPIL-2 - специалист
TPO плоски покриви:


Прикачен файл:
10000.jpg
10000.jpg (56.91 KиБ) Видяна 2060 пъти
Прикачен файл:
20000.jpg
20000.jpg (31.36 KиБ) Видяна 2060 пъти
Прикачен файл:
30000.jpg
30000.jpg (102.01 KиБ) Видяна 2060 пъти
Прикачен файл:
40000.jpg
tr1ck - помощник
А някой дали има опит с това ?
Вадим Владимиров - специалист
Само едно ще ви кажа. Успех! На всички.
https://www.bauder.de/de/flachdach/sicherheitsdach.html
Да си го имате за обща информация.
P.S Кой ще му продаде 10м2? И Кой ще му даде пистолета за горещ въздух?
Аз спирам с коментарите. Ще пускам снимки на подобни балкони, а кой както си реши да си ги прави.
tr1ck - помощник
ср окт 30, 2019 7:31 pmВадим Владимиров написа:
Само едно ще ви кажа. Успех! На всички.
https://www.bauder.de/de/flachdach/sicherheitsdach.html
Да си го имате за обща информация.
P.S Кой ще му продаде 10м2? И Кой ще му даде пистолета за горещ въздух?
Аз спирам с коментарите. Ще пускам снимки на подобни балкони, а кой както си реши да си ги прави.
Мерси за инфото досега. Ще разгледам предложенията Ви. Дадохте интересни идеи :)

Тема "Замазка, хидроизолация и отводняване на открита тераса" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: