• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пет фев 01, 2019 3:26 pmHursa написа:

(Пс намерих цена за фи 100 - 75 лв за метър.)
Така, че едва ли това прокопаване ще е проблема. По скоро скъпото ще е изкопа за свързването на хоризонталната връзка със сондажната тръба.
Едно е да си правите сметки без кръчмар на база обяви-съвсем друго е да намерите реална фирма, не фишинг обява.
Иначе обяви мого и като прозвъниш или направиш запитване за оферти половината не отговарят, други машините им били в чужбина, в провинцията или за ремонт:-(

Моята лична практика и наблюдение е, че реалната цена е около 80-100 лв на линеен метър без тръба, обсада и дренаж.
Hursa - майстор
Не съм много наясно с "обсадата", но мисля, че в случая не е необходима, както и дренаж - все пак ставаше дума за "хоризонтален сондаж" за да се прекара тръба. Докато горното е за сондаж за вода, до колкото разбирам. Ако има водоносен пласт и може да се достигне (в имота) - тогава изписаното за серпентини и топлообменици в сондажи практически се обезсмисля. Не могат да се конкурират, до колкото разбирам, с използването на тази вода от воден сондаж (но ако сондажа или дори сондажи - осигуряват достатъчен дебит). Тя (сондажната вода) „доставя” тази топлина (или „хлад” лятото) – получена от грунта (включително и водата в него). Практически няма как да направим "грунтов топлообменник", сравним по ефективност с водата просмукваща се през пластовете.
ср яну 30, 2019 9:54 amшоп написа:
... имаш ли сондаж?
Ако това е била идеята, още отначало, то спор няма. Поне аз не бих могъл да го оспоря.
bobi65 - специалист
Колеги с дебата който се заформи тук ми светна лампичката че ще е страхотен разход на средства и труд заради идеята . А реално ако се отоплявам с COP 3 спрямо електроенергията в момента и съм на пелети ( 2000 лв -сезона ) ,ще ми излиза 1000 лв.-сезона при COP 6 и то при условие че всичко се получи спрямо евентуалният успех на даден проект.
При неточни проучвания се оформи че инвестицията няма да бъде около 30000 заедно с термопомпата. Направо демотивиращо... Избиването е мисия невъзможна в моят живот ( за 1000 лв. на сезон икономия = 30 години) , Ами за толкоз години два ,три компресора на термопомпата ще си заминат миниум. Ще забранят изцяло ползването на ФРЕОНА вероятно, което ще измени показателите на новите термопомпи и COP ще се понижи значително. ( говори се за СО2 газ да се използва само след 2030 ) .
Изобщо всичко е една кръстословица с много неизвестни думички. Но самообразованието в тази сфера е винаги от полза.
Hursa - майстор
Не съм специалист, но фреон е сборно наименование на ползваните вещества за "работни тела" при хладилните (термопомпените) машини. Така, че няма как да ги забранят, поне според мен.
Явно си е скъпо вложение термопомпата. Но по отношение на комфорт при експлоатация, алтернативите трудно се конкурират с нея.
шоп - майстор
съб фев 02, 2019 2:17 pmHursa написа:
Не съм специалист, но фреон е сборно наименование на ползваните вещества за "работни тела" при хладилните (термопомпените) машини. Така, че няма как да ги забранят, поне според мен.
Явно си е скъпо вложение термопомпата. Но по отношение на комфорт при експлоатация, алтернативите трудно се конкурират с нея.

+ 1
фреона е = на хладогент
това може да бъде дори и пропан и вода. Така, че за приказките, кое ще е забранено 2030 е меко казано не сериозно да говорим. То и амониака е отровен, но се ползва:-)))
То и фреон 22 е фреден за природата но още сигурно 50 години ще има машини работещи на такъв фреон.
Сега да отфоря ОЛХ и базар бг и ще видим десетки обяви с чисто нови ресивереи заредени с този фреон.

Модните фреони 410 и 32 да не си мислилим, че са коренно различни?

И последно ТП ако е направи си сам не е скъпо нещо. Моята самоделна ТП с мощност 28-30 киловата е 3000 лв :-)

Важното е да разбереш хладилната техника и да си купиш изгодно два топлообменника и един компресор.

Другото е периферия и ако е с фреон 407 не е скъпо.
За радост има и профита тук във форума, които помагат със идеи, съвети, оферти и т.н. безкористно.
bobi65 - специалист
Разкажи Шопе малко за твоята .
Нещо от стари климатици вероятно си преработил.
Какъв тип е ? .. Какъв COP постигаш под 0 градуса.
шоп - майстор
Сега правя нова ТП вода вода от климатик донор осака 60000БТУ

Старата ми ТП е вода/вода на фреон 407 и спиралек компресор Копеланд ZR81

Много е писано и със снимки в темите за ТП

КОПа и при +10 и при -20 е един и същ, защото е на преливана система.
nautilus33 - майстор
Гледам, че мнения по темата са различни, и съм на кръстопът. Предстой ми да реша с какво да се отопляваме в двуетажна къща. Бях се спрял на парно на тръвдо гориво, но един приятел, който живее в апартамент, ми каза, че склиматик ще ми излезе на същите пари, но няма да я има тази хамалогия по мъкнене на гориво.
Та, къщата е двуетажна, с по три стаи на етаж, със средна квадратура около 16кв.м на стая. Между етажите е плоча, а над втория гредоред, като там ще се слага ГК и вата 15-20см. Дограмата е стара дървена, двукатна, която затваря плътно. Изолация няма в момента, но ще слагаме 5см. Идеята с един климатик да грея две или цял етаж отпада, защото това вратите на стаите да са постоянно отворени не ми допада. Т.е. ще трябват климатици за всяка стая. Отделно, четейки по-горни мнения на хора, които живеят в къща, с климатик не могат да се стоплят както трябва. Не сме топлолюбиви и температури от сорта на 25+ не ми харесват.
Ще се радвам на малко помощ, така че да реша кой вариант, както и на мнения от хора отопляващи такъв тип къща.
Jacomo - специалист
Идеята да топлиш къща с климатици не ми се струва рационална. Добре си се ориентирал към твърдото гориво, но предивди възможност за подмяна на източника (дърва, пелети, газ, защо не и термопомпа).
Колко често се ползва къщата, в кой район се намира и газифицирано ли е населеното място? Предстои ли основен ремонт на къщата?
5 см. изолация на къща... обмислете го още... 2 пъти :mrgreen:
nautilus33 - майстор
В момента не се ползва. В основен ремонт сме, като след като се нанесем, ще се ползва постоянно. Милех си за 10см изолация, но на една от страните повече от 5см не мога да сложа, защото има гараж и пътеката водеща към двора ще се стесни доста. Доколкото чета, термопомпа е добър вариант за ново стройтелство, с скъпа дограма и добра изолация, та мисля, че при мен отпада варианта. Няма газификация, северозападна България.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: