Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Lyubcho_88 - напреднал
Здравейте Банда!
Сигурно ще е отегчително за по-запознатите от вас, но аз съм длъжен да питам за да съм спокоен :D.
От тази зима съм с котел Expert 30 и горелка RB30 – ново-монтирани и не съм ги ползвал до сега. Топля къща около 230кв.м., с изолация, дограма, но активно топленето е около 170-180квм.м, т.к. в 1 стая и коридорите радиаторите стоят изгасени, а и 10кв.м е котелното. Общо имам 13 радиатора с термоглави на caleffi навсякъде и 3 лири в баните само на кранчета.
Котела работи от 5-6дни, но малко ме притеснява разхода. Взел съм иглолистни пелети клас А1 на Terra Vera. Сега лумка по 2 чувала на ден, като работи вечер от 18:30ч, сутрин до 06:00ч, т.е. по 11-12часа на ден. Не знам това нормално ли е? Нощес външната температура е 3-4⁰C. Вътре термометрите показват 18-19-20⁰C. Колко ли ще харчи ако вън е -10⁰C примерно и не го гаса?
Първоначално инсталатора e задал едни настройки, после аз четох в книжката как се изчисляват според F.Load. и излизат други числа. Може ли да ги видите и да кажете дали са ок и какво мога да пипна за да стане оптимална работата на котела?
F.Load – 89сек
Модулация 6/3/0 – t⁰C на водата – 60⁰C
P3 – 7.5сек/45сек/55%
P2 – 6.0сек/45сек/49%
P1 – 3.6сек/45сек/41%
Темп. на водата 60⁰C.
шоп - майстор
пон ное 04, 2019 11:56 amLyubcho_88 написа:
Сега лумка по 2 чувала на ден, като работи вечер от 18:30ч, сутрин до 06:00ч, т.е. по 11-12часа на ден. Не знам това нормално ли е? Нощес външната температура е 3-4⁰C. Вътре термометрите показват 18-19-20⁰C. Колко ли ще харчи ако вън е -10⁰C примерно и не го гаса?
За 5-6 дни горене десетките или стотиците тонове тухли и бетон на къщата още не са се темперирали.

Изминалата нощ в Сф бе меко и топло. Духаше силно "южняка" два пъти през ноща извеждах кучката по къси гащи и тениска навън и не бе студено.

Имам познат с подобна квадратура и същата конфигурация и при -18,-20 градуса удари 120 кг за 24 часа. разбира се подържа комфортните 22-24 градуса.
andy_forresite - майстор
Колко излиза F.Load по твоите измервания? Измери ли капацитета на шнека?
Тези % вентилатор само по себе си не значат много. При всеки оборотите се различават с еднакви проценти вентилатор. При мен 55% са над 1750 оборота, което е пълен абсурд. При теб може и да са добре, нямам идея. На мен настройките на вента ти не ми харесват. Твърде големи скокове в оборотите на фона на подаването на пелети. Измери колко пуска шнека за 6 минути и ще я настроим ако има нужда.

Нощно време нямаш никаква сметка да грееш, особено сега когато температурата е доста над 0°. По има сметка да си пуснеш нещо на ток да отвърне (нощна тарифа, която има по-ниска ст/ст лева за kwh топл. енергия), ама пак не вярвам стаите да изстиват дотолкова. Зависи кой как е свикнал да живее. Сестра ми спи на климатик и 24 гр. Аз спирам отоплението в 23 часа докато не стане корав минус нощем ще гася през нощта. Така че разходът може да го бутнеш с 1 торба надолу.
Lyubcho_88 - напреднал
Благодаря момчета за бързото включване.
F.Load го изчислих около 90-95сек. За това време шнека пълни с пелети, толкова че да покрие защитната тръбичка на нагревателя. Така четох в книжката. А и инсталатора го е оставил на 89сек, така че ми се вижда близка стойност. Обаче като смятам после по формулата P3 - 0,075*F.Load, P2 - 0,075. F. Load, 0,25.Load Setup P3 ми излизат други времена:
P3 - 6.7сек,
P2 - 3,3сек,
P1 - 1.7сек,
което е бая по-малко време за подаване. Аз не съм бутал нищо по настройките и първо пиша. Предполагам и процентите на вентилатора трябва да се пипат. Да гледам ли при какви проценти колко оборота са или няма смисъл? В момента не хвърчат пелети зад борда и пада само пепел, ама харча си е доста. Вярно, че тухлите са студени, ама то и времето както казвате не е много стегнало още. Ако няма парно обаче в стаята е 16⁰С и хлапето бързо се вдървява :rolleyes: Иначе сме две семейства и като наглася да спира котела примерно в 03ч, тези от първия етаж после ме питат защо към 04ч е станало толкова студено :-D Снощи беше по-топло, и днес към 6ч. сутринта 11⁰С, но данните са ми по-скоро и за предните дни.

Значи да пусна шнека да пълни 360сек и да меря после обема в мензура за вода ли?
andy_forresite - майстор
Пусни шнека да пълни в найлонова торба за 6 минути и после премери тежестта на пелетите. По този начин определяш т. нар. капацитет на шнека. Това е базова х-ка за "центровка" на трите мощности спрямо личните предпочитания.
89 секунди на f. load си го остави.
Провери и оборотите на всяка степен колко са че да знаем какво се случва.
kaio - напреднал
Интересен показател е температурата на изходящите газове. Напълно изгорели пелети-добре, достигната температура на водата-добре, ама високите температури на газовете водят до преразход. Та ако имаш възможност я измери. Така ще се ориентираш какво да правиш с вентилатора.
live1102 - специалист
пон ное 04, 2019 5:58 pmkaio написа:
високите температури на газовете водят до преразход. Та ако имаш възможност я измери. Така ще се ориентираш какво да правиш с вентилатора.
Tук е мястото да попитам каква е взаимовръзката между температурата на изгорелите газове и скоростите на вентилатора при различните степени? При мен Т рядко качва 80-90 градуса, измерени на 20см от изхода на котела.
пон ное 04, 2019 5:58 pmkaio написа:
Интересен показател е температурата на изходящите газове. Напълно изгорели пелети-добре, достигната температура на водата-добре, ама високите температури на газовете водят до преразход. Та ако имаш възможност я измери. Така ще се ориентираш какво да правиш с вентилатора.
Интересен е, но ако вентилатора е настроен добре, за да има добро горене, пък няма кой да улови жегичката от готината жарава, газовете ше са в космоса.
Така ще се разбере, че трябва да оптимизира усвояването, ама не според вентилатора. Именно то дига само...КПДто на отоплителната.
Експерта има повече от добро усвояване.
Lyubcho_88 - напреднал
Отчетох оборотите при различни проценти на вентилатора
41% (1020 об.мин.) - P1
47% (1210 об.мин.)
49% (1295 об.мин.) - P2
52% (1460 об.мин.)
55% (1633 об.мин.) - P3
На изхода на котела с безжичен термометър (IR) меря 85⁰C. По нагоре по кюнеца не става, понеже е огледален и не отчита вярно. Ще бодна една термодвойка тези дни да следя, но в момента е тепло и котела не работи.

Пуснах шнека за 6мин, напълни в една торба от лидл, ама не съм мерил тегло, понеже нямам с какво толкова точно. Довечера ще взема една кухненска везна и ще кажа точен резултат.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: