• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Пелетите всяка година ги плащам с по 20лв. за тон отгоре. до 500лв. на тон съм ОК, оттам нагоре ще се замисля за газ, ако газта е на цената в момента.

На сезон горя средно 3.5т. = +70лв. (в повече на година/сезон), което е = на +700лв. за 10год. (сезона) или себестойността на 2т пелети в повече за 10 години.

Не обръщат много хавата поне на моята елка, защото 700лв. разнесени на 60 отоплителни месеца в рамките на 10 год. = 12лв. е средно на месец, което е смешна сума, на фона на първоначална инвестиция от 5000+ лв. за изолация. Ако включа и смяна на дограмата, което ще е около 3000лв. работата става още по зле, поне за мен.

Хипотетично, ако приема, че сложа изолация и сменя дограмата. Дали ще мога да се стопля примерно с 1,75 - 2тона на сезон? ....а, дано, ама на дали :sad: . 0,73 торби (11кг.) пелети средно на ден, ми звучи много оптимистично, да не кажа глупаво и наивно за 24/7 отопление средно на ден, при положение, че почвам да паля от края на Септември и гася края на Април +/- 15-20 дни, зависи от зимата.
Морфине, живота са обръща за миг, та ако го отчитаме тва като главно, да земем да си лягаме или поне нищо да не правим, щото няма смисъл.
Ако изляза да прасна едно обедно малко, с приятели в бара отсреща, мога и по тениска. При положение, че кръчмето е на 35 минути пеша, обявено е бедствено положение и никъф транспорт не върви, а не искам да пропусна мал......срещата, дали ще изляза тъй юнашки? Зимата е дълга, балтона си е балтон.
Повече от 10 години бачках изолации, на близки и далечни, та имам обратна и откровена връзка.
Прекалено смяташ, но не отчиташ някои фактори, както Шопа каза, а и не е нормално млад човек да не гледа напред.

Излязохме много встрани от темата. Съжалявам!
morfei1 - специалист
Трифка, при теб бирата друга... труд не включваш :wink:

Принципно моята къща е изолирана преди близо 11-12год с ПВЦ дограма среден етаж и т.н.т как си трябва за онова време. Тази в която живея в момента не е, та не е като да нямам преки впечатления от ползата на изолация. Топлил съм я без изолация, топля я и с, та знам какъв и е месечният масраф през зимния сезон.
шоп - майстор
70 лв за първата година, за втората 140, за третата 210.....да смятам ли натам прогресивно?
morfei1 - специалист
И колко станаха? ...700лв. разделени на 60 месеца какво получихме? Кутия цигари, кафе + кола и сметана в по луксозно заведение средно на месец. Те толкова ти е въпросното поскъпване, на днешна база. След 1, 2 , 5, 10 години никой не знае каква ще е разликата в отоплението между различните горива.
radius - майстор
+ това от мазето.нет вече ще са изобретили безплатната енергия и всички ще се топлим с ел. радиатори ! :lol:
morfei1 - специалист
Майтапа на страна, но се надявам до тогава "фотоволтаиците" да са навлезнали масово до крайните потребители (тоест да са станали достатъчно достъпни), както е в по-белите държави.
ср ное 06, 2019 4:31 pmmorfei1 написа:
Майтапа на страна, но се надявам до тогава "фотоволтаиците" да са навлезнали масово до крайните потребители (тоест да са станали достатъчно достъпни), както е в по-белите държави.
То тва по скъпо от топлоизолацията, като инвестиция, пък и пазара вече е зает.
Ти си по сметките. Да речем станат мааалко по достъпни след 10 години, макар че правителството няма сметка да е общодостъпно. До тогава, както го сметна, ще си изплатил топлоизолацията, ще си лежиш под палмата и ще ядеш банани.
morfei1 - специалист
Трифка, дълго е за обяснение и не ми се пише, някой ден ако се затъжиш за мен ми се обади, да си полафим, дано да нямам много работа, че нашите разговори са доста дълги.

Ще ти разкажа как е примерно в една Германия, не че съм живял там, но са ми разказвали как обикновения германец си нарежда целият покрив с фотоволтаици без никакъв проблем и бюрокрация, слага си един двоен електромер и едновремено продава и купува ел. енергия като накрая на месеца плаща няква разлика от порядъка на 20% и го боли фара. Продал примерно 150Kwh по 1 евро, изхарчил 150Kwh по 1,20 евро. плаща разликата и си живее живота без да мисли за глупости.

Самоче в нашата хубава държава, всеки гледа да те дуи и всичкото е далавера, затова и в момента само фирми на едро могат да се занимават с такива неща. Мой много близък роднина има към 40 декара фотоволтаичен парк, та горе-долу ми е ясно как и на тях им извиват ръцете, какво остава за простосмъртните крайни потребители като теб и мен.

Сега също може да си наредиш покрива с фотоволтаици, но няма как да сключиш договор като часно лице с ЕВН и компания за да продаваш ел. енергия, а трябва да акумулираш произведената енергия в батерии, което е вариант, но излиза доста по-скъпо и недостатъчно рентабилно, добро като вариант сравнено с примера за Немците.

Общо взето при нас работата е Фред Филнстоун - каменната ера.
fbr - майстор
Абе, чудни хора сте, все искате да продавате на енергото. Няма никакъв проблем и в момента да го продавате на който се намери да го купи, на каквато цена се договорите, стига да си платите таксите за пренос.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: