Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
бат Вальо - специалист
В Моята къща имаше прекарана инсталация за аларма във всички стаи и коридори. Сложих по един светодиоден модул навсякъде. Засега не съм ги ползвал щото си взех генератор. Иначе ми се вижда безмислено да се усложнява с датчици и реле което ще има постоянна консумация докато има ток. Просто си слагаш копче и като спре тока го цъкаш.
tzetz009 - специалист
пет окт 25, 2019 12:03 amбат Вальо написа:
...... Иначе ми се вижда безмислено да се усложнява с датчици и реле което ще има постоянна консумация докато има ток. Просто си слагаш копче и като спре тока го цъкаш.
Едно фотореле хаби максимум десетина милиампера в режим на готовност ! Много ли е ?!? Като се задейства , чак тогава му се увеличава консумацията и тя е в зависимост от съпротивлението на бобината на релето , което управлява .( Впоследствие релето консумира от акумулатора и една "юстировка" би накарала 24 V реле да функционира и на 12 V ) .Към фото-резистора на фото-релето се добавя втори фото-резистор в паралел , който се осветява от глим-ламБа ( + резистор ) захранена от мрежата . Та този самоделен оптрон + фото-релето Ви е оптималният минимум за надежден комфорт ! И с това се обезсмислят всякакви ръчни включвания и превключвания на разни ключове и копченца и тем подобни , които да ги търсим в тъмното !!!

А сега си представи как си седнал във WC-то или си насапунисан в банята и трябва да достигнеш до "копченцето" :lol: !!!!!

:cool: ... И един малък соларен панел , който да Ви осигури пълна автономност от възможни инциденти по мрежата !

:partyman: :partyman: :partyman:
sokolov.91 - майстор
Аз се сдобих с един компютърен ЮПС. APC BACK-UPS CS 350. Мислех да го ползвам за газовия ми котел, обаче не смея. Мога обаче да захраня с него цялото осветление на етажа (и без това е на един предпазител в етажното табло) с уговорката да се пуска само по един лед кръг в помещение.
Все пак обаче ми се иска да му подсигуря на тоя ЮПС един нормален акумулатор поне 55ач. Сега е с вграден 7ач. Дайте идеи как да го хакна.
Antonii - майстор
Е как, много лесно.
Просто го връзвате паралелно на вътрешния или вместо него.
Единствения проблем е, че акумулатора ще се зарежда от зарядното на UPSa бавно.
Правил съм го точно на UPS на APC и става без проблеми.
sokolov.91 - майстор
ср ное 06, 2019 10:54 pmAntonii написа:
Е как, много лесно.
Просто го връзвате паралелно на вътрешния или вместо него.
Единствения проблем е, че акумулатора ще се зарежда от зарядното на UPSa бавно.
Правил съм го точно на UPS на APC и става без проблеми.
Понеже някъде четох, че горял бушон като се сложи голям акумулатор, а пък някои ЮПСи направо те горе ли поради не предвидената от производителя по-дълга работа.
Ами заряда и разряда на гелов и оловен акумулатор, нали също не е еднакъв?
П. Петков - специалист
Работи безпроблемно с всякакъв стар, а също и нов, автомобилен акумулатор:
Прикачен файл:
IMG_3175[1].JPG
IMG_3175[1].JPG (45.64 KиБ) Видяна 1540 пъти

А това е аварийно осветление без консумация в дежурен режим!

Прикачен файл:
IMG_3176[1].JPG
IMG_3176[1].JPG (50.82 KиБ) Видяна 1540 пъти

Липсва само кибрит "Буря", но трябва да се сложи в резервоара и оцветен пясък, за да не избухва лампата (според Джеф Питърс)
.https://chitanka.info/text/13834-zabavl ... nnoto-selo
Четете О,Хенри, Ярослав Хашек, Бранислав Нушич, Иля Илф и Евгени Петров, Михаил Жванецки ("Свет в конце тоннеля есть. Свет есть. Только тоннель, сука, не кончается."), Михаил Задорнов, а и Джером Джером:
"...какво да се прави - всичко на този свят има и своята лоша страна, както казал един човек, когато му умряла тъщата и му се наложило да плаща за погребението." :)

P.S.
Кибрит "Буря"
Цитат:
"През 57-а – 58-а се появи чудото на чудесата – кибритът „Буря”. Той беше „ветроупорен” – така май пишеше на кутийката. Почти цялата клечка бе покрита с някаква сребриста смес, която гореше безспир – колкото и вятърът да се мъчеше да изгаси огъня. Трудното гасене обаче водеше до пожари и след година тази опасна играчка беше забранена. Клечките от „Буря” бяха съществена чест от правенето на бомбички, чиято тайна беше в смесването на сяра, бял бронз и калиев перманганат. Бомбичките завладяха за броени дни града, от всички страни гърмеше денонощно, линейки свиреха, за да карат ранените, но нищо не можеше да ни спре. Един ден и тази мания умря."
http://zaprehoda.blog.bg/biznes/2010/03 ... ata.518772
kozl - майстор
Е то едва ли акумулатора е гелов в UPS-а.
Освен това един подобен UPS харчи към 3 лв. ток на месец само за това, че е включен в мрежата.
sokolov.91 - майстор
Хубаво. Да речем, че ще работи с автомобилен акумулатор. Обаче четох един документ за този ЮПС, който имам и там пишеше, че зарежда вградената батерия за около 6 часа. А батерията е 9ач. Това значи, че ако му сложа 90ач. автомобилен акумулатор ще го зарежда за 60 часа или 2 дни и половина :shock: Няма ли как да му оптимизирам зареждането?
sokolov.91 - майстор
Пробвах ЮПСа с автомобилен акумулатор. Махнах вградения и сложих 62ач автомобилен. Когато е пуснат ЮПСа в контакта работи и зарежда акумулатора. Дръпна ли му щепсела обаче работи 3 секунди изпиуква и гасне. Експеримента го проведох с консуматор крушка 45 вата. Крушата свети докато съм на мрежово захранване. Като дръпна щепсела не изгасва. Целия ЮПС се изключва след 3 секунди след като изпищи. На клемите на акумулатора напрежението не пада под 11.5 волта преди да се изключи ЮПСа.
Идеи?
tzetz009 - специалист
:) Газена ламБа на фона на лаптоп не бях виждал ! Честно !

Съвсем бях забравил колко консумира моята система на "стен'бай" . Преди малко измерих 7,36 mA ( в това число има и ток за напреженовата защита ) . :? Че , той акумулатора има по-голям саморазряд !Изключих консуматорите и си я задействах умишлено - 56,8 mA . Утре соларния панел за нула време ще ги навакса .

:partyman: :partyman: :partyman:

Тема "Аварийно осветление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: