• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
prascho - майстор
ср ное 06, 2019 11:59 ammorfei1 написа:

На сезон горя средно 3.5т. = +70лв. (в повече на година/сезон), което е = на +700лв. за 10год. (сезона) или себестойността на 2т пелети в повече за 10 години.
Тези сметки математически може да галят окото, но не са издържани финансово. През последните 200 и повече години човекът е преследван от инфлация. Покупателната способност на 1200 лв (закупените 3.5т пелети днес например), след 10г при ниво на инфлация около 5% на година (обикновено изнесените данни от държавата са 2-3%, защо ли) ще направи покупателната способност на днешните 1200 лв едва 756 лв (ще можеш да си купиш стоки и услуги с 37% по-малко). Ако се вземе идеалния случай с инфлация от 2% , то покупателната способност на 1200 лв след 10г ще е около 1000 лв (17% по-малко).

Та при изчисленията на възвращаемост на средства за изолация днес е добре да участва и променливата инфлация, като се отчете стойността на стоки и услуги в бъдеще.
Gadnyara - специалист
Добре, инфлацията намалява възвращаемостта.

Но защо не се отчете написаното от @шоп: тези 70лв/год. се натрупват. Т.е. 70+140+210....+700 за десетата. За 10 години близо 4 хил.лв.
Друг фактор - възможности. Ако сега имате добри доходи и можете да си позволите инвестицията, ще си помогнете за евентуален период, в който няма да стигат.
Трето - комфорт. При добре опакована сграда температурната инертност е осезаемо по-ниска. Постепенно изстиване, съответно много по-малко влияние на външните условия или временно спиране на подаваната топлина.
Няма студени стени и подове, прозорците не "излъчват" студ, та да се избягва минаване покрай тях... :wink:
morfei1 - специалист
70 x 10 = 700лв. общо за десет години. Ще го повторя още вднъж, защото явно не е достатъчно.
700лв (Седемстотин лева) общо за 10 години ( десет години) предполагаемо поскъпване на пелетите на база предходните 3-4тири сезона.
Те толкова е въпросната "инфлация", пренеблежимо малко на фона на 10 годишен период, поне за мен.

Не знам що за толкова проста и елементарна сметка, влезнахме в безмислена полемика. Четете и смятате като дявола Евангелието......

БТВ, нямам идея точно какво имаш предви с минаването покрай "джамовете", но от прозорците се губи най-много топлина на кв.м, просто общата им площ е чувствително по-малка в една къща, от общата площ на външните стени, подове и тавани на същата къща.

Поздрави! Без лоши чувства :wink:
andy_forresite - майстор
При теб цената за отоплителен сезон е сравнително ниска. Ти се топлиш с 3.5 тона. Много с топлоизолация не го постигат. Затова се получава така с големия период на връщане на вложеното под формата на по-нисък разход.
Разходът с ТИ нямаше да ти е нито 1.75 т, нито 2.0 т. Може да се направят изчисления колко би бил с по-добрите топлотехн. х-ки на ограждащите стени, но много лесно може да си останеш на почти същия разход - като гори постоянно и си по термоглави. Тогава горенето е едно вяло, топлообменника се чуди има ли изобщо нещо за улавяне от мижавия пламък, а пелетчетата си вървят ли вървят. Или пък някой оплеска нещата и стане така, че горелката запалва на всеки час. Тъкмо изстинали радиаторите и водата по тръбите и хайде наново зареждане, запалване, разгаряне, подгряване ... реално отопляване.
Аз бях създал една темичка мин. година за отоплението преди и след изолацията. Мислех че ще пишат повече хора вътре, ама ТЦ. Жалко.
andy_forresite - майстор
ср ное 06, 2019 8:26 pmprascho написа:
.......
Та при изчисленията на възвращаемост на средства за изолация днес е добре да участва и променливата инфлация, като се отчете стойността на стоки и услуги в бъдеще.
Няма начин :) Първо, инфлацията не преследва човечеството. То я създава. Второ, инфлацията се обявява за кошница от продукти. Една част от тези продукти са с повишена цена, друга част са със същата или по-ниска цена. Приеми че за всеки от нас има лична инфлация и ако някой седна да си я изчисля, то тя може да няма абсолютно нищо общо нито с обявената, нито с предполагаемата. Например хранителните стоки непрекъснато повишават цената си. Не мога да кажа същото за един LED TV например. Преди 4 години си купих телевизор за 1250 лева. Сега за тези пари мога да взема почти два такива телевизора и то с по-добри х-ки.

Ние не знаем след 10 години колко ще струват интересуващите ни стоки. Най-лесно и достатъчно близо до реалността е просто да изчислим след колко години ще се изплати вложеното за топлоизолиране от намалените сметки в края на всеки отопл. сезон. Все едно за къщата на "топик стартера" :) да трябват 10 000 лева за цялостно полагане на топлоизолационни плочи, да се определи новата сметка за отопл. сезон и тези 10 000 да се разделят на това число. Пак пример: 1800 лева за отопление на година след топлоизолиране; 2450 лева преди топлоизолирането. 2450-1800=650 кинта. 10 000 делено на 650 = 15 години, 4 месеца, 16 дни и 8 часа :lol:
morfei1 - специалист
Анди, със средно 3.5 тона топля моят етаж, който е 70кв.м, под мен има още един такъв етаж, и за него отлитат още 3.5тона. Тоест общият среден разход за 2x70кв.м е средно 7тона, разделено на две семейства па 3.5т, понеже ползваме един котел. Разхода може би те си струва добър щот живея много, много на Юг и квото и да е при нас си е малко по-топло, на мен не ми харесва и смятам, че може да се оптимизира. Като се почне от настройка на горелка, управление на стайни температури и чак тогава дограми и изолации евентуално.

Инсталацията ми е добре преоразмерена от към котел, горелка и радиатори. 2-3 сезона я наблюдавах и смятах, че харчи повече от колкото трябва, а котела е по-мръсен от колкото трябва. Миналият сезон, благорарение на форума и писането в него се заех да си оптимизирам разхода и горенето, бавно но славно успявам.

Тази година пелетите ми са отвратителни, налага ми се да пресявам всеки човал с гивгир рапробит с 5мм бургия, защото са ужасно прашни. 4-ри чувала половин кофа прахоляк. Като видях мои познати какво са си купили за същите пари, ми иде да ги хвъля на улицата. Ма така е купуваме на сляпо, и кото дойде. Тази година за последно, другия сезон сменям "Дилъра" явно върви на долу, а не на горе. Както и да е, като махна прахоляка от тях, горят чудесно поне досега, но е еб@ти хамалогията :lol: . Горе-долу от чувалите вадя повече прахоляк, отколкото пепел от котела в момента :sad: .

Иначе като се замисля и моята сметка за инфлацията не е най-точната, не скачат все с по 20 кинта, щото като си върнах лентата назад...

2016 плащах тона на 300лв
2017 го плащах пак на 300лв.
2018 скокна на 330лв.
2019 скокна с още 20лв.

Преди това не съм ползвал пелети, а бях ерген гъзар и се топлих на ток. Мисля че цената варираше нещо от сорта на 280-300лв. , поне на толкова по спомен ми е споделял, че ги е купувал баджанака. След това стана модерно и евтино да се топлиш на пелети и цените почнаха да растата лека полека и т.н.т и т.н.т
шоп - майстор
чет ное 07, 2019 4:51 pmmorfei1 написа:
живея много, много на Юг
Още един + за топлоизолацията. разхода за охлаждане намалява. Комфорта с ТИ спрямо без ТИ е несравним

чет ное 07, 2019 4:51 pmmorfei1 написа:
Тази година пелетите ми са отвратителни, налага ми се да пресявам всеки човал с гивгир рапробит с 5мм бургия, защото са ужасно прашни. 4-ри чувала половин кофа прахоляк.
Горе-долу от чувалите вадя повече прахоляк, отколкото пепел от котела в момента :sad: .
Това е логично обяснение, защо пелетите са на цена 350лв/т и смятате, че пелетите поскъпват с 20 лв/т за година.


Никого не агитирам за нищо, но лично моето мнение е, че при сегашните смешни цени на лихвите по кредитите, дори да нямаш кеш е разумно да вземеш кредит за да направиш ТИ. Инвестицията е разумна според мен.
Последна промяна от шоп на чет ное 07, 2019 5:38 pm, променено общо 1 път.
чет ное 07, 2019 4:51 pmmorfei1 написа:
... и смятам, че може да се оптимизира. Като се почне от настройка на горелка, управление на стайни температури и чак тогава дограми и изолации евентуално....
Грешка. Инвестирал си в скъпи джаджи, които само затрудняват още повече възвращаемостта. От горелка и котел повече от 3-5 процента няма да изстискаш и то е да се заиграеш с котела.
Топлото отлита през комин, прозорци, стени. Топлото с струва пари. Първо се прави топлоизолация. После можеш да си позволиш по скъп, чист и мързелив енергоизточник, щото няма да ти коства много, като разход.
filmatoplo - майстор
Напоследък ми се случва при изолирана къща при пробиване за поставяне на радиатори -от 10 мм отвор така духа че да се чудиш какво и е изолирането на къщата ,от къде набива това течение в тухлите .
шоп - майстор
На мен от почти 20 години при пожар в комин от почти всички контакти, ключове, разклонителни кутии и первази на врати и прозорци да излиза дим?!

Без значение дали има или няма ТИ.

П.П. Който му се чете може да прочете загуби от инфилтрация и кога са полезни и кога не.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: