• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacomo - специалист
ср ное 06, 2019 10:12 amшоп написа:
Ако съседите ти крадът топло, ти пак ще плащаш загубите заради сградната инсталация.
Точно затова уточних къде е измамата :). С тоя манталитет не сме готови за дялово разпределение. Трябва да си се разпределя на кубичен метър отопляема площ, както си беше едно време или да се измисли ефективен контрол.
Най добре е да живееш в къща, с топлозагуби като на среден и добре саниран апартамент и да се отопляваш от ТЕЦ. Така никой няма да краде, топла вода на корем, сметките ще са ниски, ти доволен.
fbr - майстор
Отоплението на ТЕЦ не е по-евтино, а става евтин. щото се плаща от цяла България, през цената на тока. На ТЕЦ-овете им купуват тока на цена 0,25 лева на киловатчас. От 1 кубик газ се получва 9,6 киловатчаса топлинна енергия, преобразуван на ток с КПД 35%, си получават около 0,80лв от продаден на НЕК ток от кубик газ. Дефакто с цената на продадения ток си плащат газа. Остави това, ами софийската Топлофикация и тези пари не ги плаща, а само джуркат едни дългове от топлофикация към община, после към държава и така нататък, докато ги отпишат.
ср ное 06, 2019 5:49 pmfbr написа:
Отоплението на ТЕЦ...
Възможно е да е така, не съм компетентен по въпроса, кои пари от къде идват и на къде отиват.
Мисля, че е евтино и изгодно, като косвен потребител и запознат със сметките за топло и БГВ. Също и от разговори с колеги.
preslav - майстор
ср ное 06, 2019 9:32 amgibson58 написа:
Аз пък бях чел,точно обратното ,че мех. били по нечупливи...
Jacomo написа:
Аз не съм чел, просто имам няколко десетки изхвърлени поради "счупване". Не си обърнал внимание на забележката ми за "цъкането", което може да те влуди, особено в спалнята. За неточността май вече беше споменато. Онова от линка мери стайна температура, вградените терморегулатори мерят нещо си и може с дни да си играеш да докараш необходимата стайна температура.
Не съм коментирал и нямам намерение да коментирам решението ти от ТЕЦ да минеш на конвектори.
feikot - специалист
Човека за конвектори питаше...
Lutchezar - майстор
Такъв тип панелка със съседи от двете страни се изолира много лесно, 2 тераси и една стена с прозорец. Със сигурност е много евтино.
Апартаментът с такова изложение, ако не е в сянка денем, понеже е на долен етаж се топли, в случая дозатопля много бързо.
И си мисля че конвекторите няма да се изплатят скоро на фона на сметките от парно, зависи дали ви е читава абонатната станция и дали нямате много крадци на топло в блока.
Бих препоръчал докато е топло да си направите изолацията още преди зимата.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на конвектори за отопление на апартамент." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: