• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Наистина става и ще бъде най-добре ако например 3т.к. е само за бойлера с предпазител 16А, а 4т.к. - само за печката с предпазител 25А. Що не сложиш още един или два предпазителя, ако има възможност разбира се?
Palawnik - специалист
А пералнята? Нея къде ще сложиш?
Малко ми се струва, че има опасност да претовариш кръга с общите контакти. Въпроса ми е какво се случва с прекъсвача 25А?
Помисли за следната ситуация: На този токов кръг си включил пералнята 3500W. Ти гледаш телевизор 500 филм от видео, а хлапетата джиткат на компа 600W. Съпругата ти излиза от банята и включва сешоар 1500W. И в този миг общата сума е 6 100W или 30,5 А. Ако в този момент съпругата ти реши да включи ютия 1500 W (да се загрява докато си суши косата), а щерката Ви е включила маша или преса за да си направи прическата. Ситуацията излиза от контрол. Недай боже всичко това да е защото идва тъщата и съпругата крещи от спалнята „Трябва да се мине с прахосмукачката” 600-700 W. В тази ситуация общата мощност става 7 900W или 35-36А. В този миг се звъни на врата и прекъсвача изключва, а ти ще трябва да гледаш сърдития поглед на тъща, жена, щерка поне половин час докато изстине прекъсвача!?!?!?!
Даже да измислиш начин да сложиш пералнята някъде другаде, пак остават 4 400 или 20А. И ако сложиш калпав прекъсвач може да се очаква неприятни случки.
Отоплителните печки колкото и малки да изглеждат и те изискват мощност. Ако това което написах горе се случва в дните, когато толофикация се чуди да пусне ли парното или не и си имал неблагоразумието да включиш 1-2 „веялки” по 1500-2000W. Някъде на видно място си запиши тел. 160.
Ако не е късно сложи поне още един прекъсвач и разредели товарите.
Колеги запомнете:
Жената е звер който ако може да включи всички ел.уреди едновременно рано или късно ще го направи. Проектирайте и изпълнявайте ел. инсталациите точно за този момент.
Justy - майстор
1 токов кръг- осветление --------------------------------------------> 16 A
2 токов кръг - контакти ----------------------------------------------> 25 A
3 токов кръг - подсилен контакт с 4мм инсталационен кабел --> 35 A
4 токов кръг - подсилен контакт с 4мм инсталационен кабел --> 35 A

Главен предпазител в главното табло --> 63 А

Добре ще е все пак да дадеш мощностите на консуматорите по кръгове - да не стане както предвижда Палавник :shock:
  • 1
  • 2

Тема "На един предпазител - Бойлер и печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: