Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
emil_v r - майстор
Но някой включвал ли е такъв контактор с прав ток наистина?
Като дзалепне , не се размагнетизира на практика , нищо че е от меко желязо , и трябва да го биеш в земята за да се отлепи. :evil:
pana - напреднал
Подложих на тестове и горе долу бях налучкал нещата .Контактора сработи на 110в филтрирано стабилизирано напрежение от импулсния стабилизатор на един TV SCHNEIDER . Имах възможност в известни граници да регулирам напрежението. Тока 110ма Така контактора работи но под 110в не се включва . Проводника с който е навита бобината е 0.11 и 110ма са малко множко . Сложих му един диод последователно и един паралелно в обратна посока включва но под 220в променливо защото имам възможност и това да правя не всякога включва .При поставяне на ел.кондензатор със стойност 4.7 мф работата заспива но бобината загрява .Тогава върху бобината има 145в тока във всички случаи минава 110ма а тя ми се стрва че и тогава загрява повече.Във всички случаи според мен трябва да се корегират навивките и диаметъра на проводника .Идеята ми дойде навремето правихме един стенд за изпитание на платки и трябваше да включваме едни товарни съпротивления 3 за три канала и тогава монтирахме един контактор на който му пренавихме бобината стана и работеше на 20в постоянно дълги години.Но това беше преди поне 30 години . А днес ми трябваха експресни резултати и понеже не съм доволен минавам на вариант нов контактор .Приготвил съм му един К6Е пък да видим! Неговия ще го взема и когато имам повече време ще го разгледам въпроса отново . Та засега в заключение в този си вид навивки и дебелина на проводника не мога да рискувам.
Милен - майстор
И новия не е стока и много бързо ще се разбръмчи и зажужи. Ако искаш да забравиш за проблема си купи някой съвременен вносен и не слагай тези 30 и повече годишни истории. Просто няма място за сравнение между К* и някой сименс например и по габарити и по безшумна работа. А от тях има и с постояннотокови оперативни бобини срещат се даже и комбинирани за постоянно и променливо напрежение.

Ето ти Сименс или малко по евтини на Телемеханика (Шнайдер Електрик) http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... D0%9A/314/

Ползвал съм и китайски Chint дори и те не се чуват като работят а за едновремешните български направо не ми се говори.

Преди време сравнявах бобините на два идентични ГДР-ейски К-ID за постоянен ток и променлив ток и се оказа че постояннотоковата бобина е с доста по-малко съпротивление, а котвите нямаха накъсосъединените навивки. А за да не се получи ефекта за който говори emil_v r на някои постоянотокови релета между ядрото и котвата има немагнитна подложка от тънко фолио, която не позволява да залепне напълно и да изключи при спиране на напрежението.
pana - напреднал
Да ти кажа правата Милене много си прав . Преди малко повече от час го монтирах бръмчи си .Макар и нов . Чукнах линка и едва не паднах Филкаб е точно срещу моята фирма където работя . Сега се преместиха но имам много мои хора там.Тоя комшия е изключение от моята дейност затова и не съм в час с елементната база на този раздел. Виж ако ме питаш за ТХО или нещо друго нямам проблеми.Стари технологии но ще видим дано да изкара поне тоз сезон. Ако питаш мен имам едни аки ключове за 20 ампера докара ми ги един мой човек от Щатите мексиканско производство . Ще му лашна на бай Ангел един такъв та няма ни контактор ни дявол да трябва. Ами трябва да се пробиват дупки работа колкото искаш за нищо .
rettere - специалист
moimoimoi написа:
щом бръмчи-отваряш го и почистваш магнитопровода с финна шкурка и си ок
бръмченето е в резултат на не добро прилепяне на двата магнитопровода
напълно точен отговор.недоброто прилепяне е от механични замърсявания на допирните повърхности-най-често ръжда.
чистиш със шкурка ,продухваш целия контактор,сглабяш и го монтираш ЛЕГНАЛ.Тези контактори се самопочистват при щраканията.
П.С.има и други причини за бръмченето,но не и при малките контактори...
Virtuozo - специалист
rettere написа:
moimoimoi написа:
щом бръмчи-отваряш го и почистваш магнитопровода с финна шкурка и си ок
бръмченето е в резултат на не добро прилепяне на двата магнитопровода
напълно точен отговор.недоброто прилепяне е от механични замърсявания на допирните повърхности-най-често ръжда.
чистиш със шкурка ,продухваш целия контактор,сглабяш и го монтираш ЛЕГНАЛ.Тези контактори се самопочистват при щраканията.
П.С.има и други причини за бръмченето,но не и при малките контактори...
=D>

Милене тука говорим за акумулиращата печка на бай Ангел бе! Какво изобщо споменаваш Сименс и Шнайдер?Та един контактор струва колкото две печки и колкото половината пенсия на бай анчо :axe:
Милен - майстор
И ще се специализираш в разглабяне и сглабяне на български контактори ако тръгнеш при всяко бръмчене да ги чистиш. :lol: Ако го имаш наличен и не ти се инвестира в нов се примиряваш с жуженето и чистиш когато стане нетърпимо :x Ако сега ще го купуваш дирекно си вземай нещо качествено и не се занимавай с тях.
alsted - майстор
Ако е жужене измисли му тампониране-с парче гума-гарантирам ти резултат. Ако в стаята се готви, помисли за някаква херметизираща кутия-мазните изпарения ще доведат и по-сериозни проблеми :wink:
pana - напреднал
Здравейте приятели не очаквах такъв интерес не съм спрял работата по въпроса .Очаквам един човек който ми обеща да донесе някой друг контактор свалени . Мерака ми е да пренавия бобината имам налице 0,05 проводник да може вдигна повече омическото съпротивление и силата на магнитното поле . Тогава директно си изправям напрежението и го подавам . Ще изработя една специална лентичка от някакъв материал за да я поставя между сърцевините и тогава ще видя какъв е резултата. А засега новия който поставих удържа положението.
Милен - майстор
Ако ще го пускаш на постоянен ток не е зле да му изкъртиш накъсосъединените навивки на магнитопровода.

Тема "Захранване на оперативната бобина на контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: