Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
dancherry написа:
При включване на Юнга - 6кW и бойлер - 3kW заедно напрежението на фазата от 236V пада на 206V. Става въпрос за къща. Това нормално ли е или има проблем в Енергото. Защото мерихме в друга къща на друг трафопост с консуматор 6kW и напрежението от 235V пада на 211V .
http://www.dker.bg/rules/rule_el_1.pdf

Чл. 17. (1) Номиналните напрежения на електроразпределителната мрежа са в
съответствие със стандарт БДС IEC 60038:
1. за мрежа ниско напрежение - 230/400 V;
2. за мрежа средно напрежение - 6,3; 10,5 и 21 kV.

Отклонението на напрежението е регламентирано на +-10% ето тук

http://www.dker.bg/indicators/indic_1.pdf

Две прости сметки 230х10% 23V което ще рече че всичко от 207V до 253V е в норма. Един волт под нормата, при комшията е в нормата. Не знам дали от енергото ще се трогнат и разтърчат.
lubomirlz - специалист
Айде пак разлики, то в тая наща държава навсякъде различни неща мама му стара :lol:
pavelari - майстор
Съвсем нормална ситуация - няма нищо нередно и за учудване ако къщата се захранва с кабел до 6 квадрата и е на над 50 метра разстояние от електромерно табло с яки кабели

Прикачен файл

2.JPG
100м дължина значи 50м фаза и 50 нула
2.JPG (37.99 KиБ) Видяна 7937 пъти
ArturDent - Почти Безобиден
Милен написа:
Две прости сметки 230х10% 23V което ще рече че всичко от 207V до 253V е в норма. Един волт под нормата, при комшията е в нормата. Не знам дали от енергото ще се трогнат и разтърчат.
И аз не вярвам, най-много да бутнат трафа с една степен нагоре, и тогава да се оплакваш че ти е високо напрежението.
Иначе стандартно се отпуска 6 kW. едновременна мощност (напоследък 10 kW).
Така че ти само с юнгата си ги докарал. Дали са ти 6 и при 6 всичко е ОК. Не можеш да им направиш нищо.
Ако пък решиш да искаш още (и да плащиш) , най-вероятно отговора ще е "Няма тенхическа възможност."
lz1wvm - специалист
dancherry,къде го мериш тоя пад,на юнгата,на токовия кръг или на електромера.
dancherry - напреднал
Пада го мерим на електромера.
vk - специалист
Въпроса не е приключен по тази тема, а няма отговори от близо 1 година.
За мен например е интересно, това че пада на напрежение увеличава консумацията на ток - валидна е такава зависимост ?
fikata - майстор
"... това че пада на напрежение увеличава консумацията на ток - валидна е такава зависимост ?"

Валидна е при асинхронните машини.
Невалидна е при електронагревателите /вкл. при лампите с нажежаема жичка/
Последна промяна от fikata на пон сеп 13, 2010 7:44 pm, променено общо 1 път.
lz1wvm - специалист
vk написа:
Въпроса не е приключен по тази тема, а няма отговори от близо 1 година.
За мен например е интересно, това че пада на напрежение увеличава консумацията на ток - валидна е такава зависимост ?
Обратно е,тока повишава пада на напрежение.
John - специалист
Според векторната диаграма ,при пад на напр. тока нараства,т.е. за единица извършена работа,използвате повече ток.А,електромера отчита изразходваният ток./ако,греша поправете ме/.

Тема "Пад на напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: