• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
nasco2 - специалист
Вариант 4 ковеш и лепиш ОСБ, и върху него ламината, ще ограничи доста скърцането да не кажа съвсем, и все пак ако ти позволява нивото. Иначе като цяло, по сърце ми е вариант 3.
pileto3 - напреднал
Изображение
Изображение
Вече действам по вариант 2;-)
за съжаление плочата е ужасно крива - в средата е много провиснала и уж леката ми изравнителна замазка от перлит и цимент в средата отиде на 10 см... Следват 5 см фибран, армировка и отново замазка 4-5 см - както дойде спрямо нивото на коридора.Лошото, е че нямам много време да чакам "изравнителната" замазка да съхне и се чудя ако запечатам отгоре с фибрана дали няма да страдам или ако не аз то поне съседите... горната финална замазка вече мога да и отделя почти месец да съхне.Цялата история дойде от ужасно провисналата плоча (явно им е изпуснала някоя подпора ли знам ли на времето какво е станало) иначе посипвах със сух перлит да запълня някои неравности>фибран>армировка и замазка- в другите стаи съм така и нямам проблеми засега.
pileto3 - напреднал
Колеги сега стигнах до следната сериозна дилема: Както казах направихме "изравнителна замазка" която тежи около 650кг (без водата), предвид премахнатото дюшеме което според мои груби изчисления е около 500 кг е ок.Следва да се положи 5 см фибран и да се направи 5см (отново перлитоциментова) замазка над него, която ще е около 700кг пак без водата и тук започват моите притеснения дали това е много или малко - като се има предвид, че планове на къщата сторена 1965-а година нямам.Плочата бе доста провинала в средата (10 см денивелация от края) и доста вибрира като подскоча върху нея (от което съдя, че е тънка - 8-10см (няма как да проверя защото под мен има друго семейство-не върви да я дупча...).
Ако оставя нещата така ще рябва да си направя едно стъпало за да изляза от хола - като от някое мазе.... а то хол... и второ за да мога да се "кача" на терасата ;-(
Приемам всякакви идеи.
П.П. В другите 2 стаи направих същата процедура само дето там не се налагаше такава "изравнителна" замазка колкото цяла нова плоча...
тото - специалист
Разгледай тук: http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/f_124_hohlboden.pdf

Нямам идея калко излиза кв.м. като цена, но е по-леко от армирана замазка. Можеш да икономисаш фибрана и да напълниш с перлит или вата отдолу.

п.п. Плочата може да е провиснала още като "млада", от провиснал кофраж или прибързано декофриране.
pileto3 - напреднал
тото написа:
Разгледай тук: http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/f_124_hohlboden.pdf

Нямам идея калко излиза кв.м. като цена, но е по-леко от армирана замазка. Можеш да икономисаш фибрана и да напълниш с перлит или вата отдолу.

п.п. Плочата може да е провиснала още като "млада", от провиснал кофраж или прибързано декофриране.
Благодаря за предложението, в офиса сме с такъв вид под, но при мен всичко е купено вече за "онзи" вид...
За плочата - да изпуснал е кофража доколкото разбрах, от човек присъствал на строежа (къщата ни е обща с него, дядото си пазеше повечето документи, но точно арматурния план който ми трябва го нямаше...).Също каза, че е 15 см дебела и това, че пружинира може да се дължи на стоманена арматура вложена в нея (по-еластична?, какъв е другия вид освен стоманена?).
Позачетох се насам и натам, срещнах всякакви щуротии, например аквариум почти 2 тона в панелен апартамент... 2 палета цимент в центъра на стаята... и т.н.
Някой има ли идея дали (да кажем в общината) се пазят някакви планове, чертежи, нещо?
pavkatay - майстор
Аз мисля без да мога да се обоснова, че 700 кг разпределен товар на тази плоча е като муха върху главата ти.
В случай,че изпитваш притеснения не бива да каниш гости - 6 човека по 70-80 кг седнали на масата са съсредоточен товар,който би изтърбушил тази плоча :) .
Строителите преди 50 години не са били неграмотни и некадърни( даже може да се поспори за качествата на днешните и тогавашните строители :? )
pileto3 - напреднал
pavkatay написа:
Аз мисля без да мога да се обоснова, че 700 кг разпределен товар на тази плоча е като муха върху главата ти.
В случай,че изпитваш притеснения не бива да каниш гости - 6 човека по 70-80 кг седнали на масата са съсредоточен товар,който би изтърбушил тази плоча :) .
Строителите преди 50 години не са били неграмотни и некадърни( даже може да се поспори за качествата на днешните и тогавашните строители :? )
Вече са факт тия 700-800 кг. отгоре + поне 500-600 литра вода.Всичко си изглежда нормално, а майстора ми е 120 кила ;-)
Като стане готово ще отиграем и момента със съсредоточения товар на маса :)
Все пак ми се щеше да видя плановете на къщата да съм сигурен, но...
pileto3 - напреднал
Такааа, понеже не спира да ме тормози тежестта на замазката която направих върху плочата малко навлязох в материята...
Тежеста на цялата ми замазка от близо 15 см + армировка и 5см фибран за под е около 1300-400 кг. (и около тон вода но нея не я смятам по разбираеми причини)
След кратки преобразувания се оказа, че това се равнява на около 4см обикновенна цименто-пясъчна замазка.Този факт леко ме успокоява,но ще се радвам на нови мнения по темата.
Все още имам време да изкъртя и изхвърля част от замазката (половината от нея се намира върху фибрана).
  • 1
  • 2

Тема "Ламинат върху дюшеме" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: