• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте отново. Съжалявам, че не отговарям много бързо, но с децата не остава време :rolleyes: Иначе чета, когато мога.

Мисля да направя точно това, което Чапара посъветва. Върху мазето да е доста по-тънка замазката. Но в крайна сметка докато не разбия всичко няма да мога да се ориентирам. Това и малко ме спира да поръчвам 3.2 куб. бетон, като не знам дали целият ще го използвам.

Иначе пуснах заявка/поискване на оферта до 5-6 бетон-предлагащи фирми, за сега само от една ми върнаха, просто ценовата им листа :sad: Явно тези фирми не комуникират по мейл... питах ги какъв бетон, колко ще е дотавката.. ама нъцки... Ще видим.

Намерих влагоуловител откъде да взема.

@romanpm, ок, но.. те нали има разни бетони, които самите те са waterproof. Разликите в цените не са особени..

@rossenboy, какво ще рече 'сух под'? Най-общо. Защото дърво не желая да слагам. В момента впрочем мазето е доста изсъхнало, няма мухъл, а покрай жегите дори и по паркета ми спряха да никнат гъби, почти.

@alsted, то това не знам дали е точно мухъл. В смисъл - дали е просто от влагата. В момента паркета е подгизнал, ок, но реално тия гъби идват от гниенето на паркета. Като отворих онази дупка на снимката, отдолу земята си беше суха. За хидроизолация под бетона ми предложиха тънък фибран.

Между другото.. не разбирам какъв е проблема на неизсъхналия цимент. Ясно че го има, но едва след доста търсене на английски намерих че е нещо съврзано с PH :rolleyes: Но пък намерих и друго интересно, което ми се ще някак да ми потвърдите или насочите: Ако използвам подложка, предложената конкретно бе "Schluter's Ditra", под теракота, което е някаква мембрана/хидроизолация, можело директно след като стегне бетона да наредя плочките! Точно каквото ми се и ще, в идеалния план. Проблемът е, че Ditra няма в България, а е късно да поръчвам от чужбина. Ако някой знае какво точно е това и дали има алтернатива, ще съм благодарен да ме насочи. Даже изтъкват че щяло да помогне на бетона да се "cure"-не/странна дума за бетон, да се лекува/, тоест, изсъхне, доста по-успешно, бавно и продължително.

Други варианти които мисля са да сложа балатум за временно, ама се притеснявам, че не сложа ли плочките сега, другата отпуска (другата година по това време) хич няма да ми се занимава с всичко наново...

Но ако бетона е толкова опасен за живеене и залепянето на плочки няма да спомогне/да го запечата/, може би наистина трябва да мисля за предложението на @rossenboy :cry: Само тая подложка "дитра" може би е отговора на проблема ми с времето...?

ПП: иначе ако някой иска да помага, честно казано, не знам кога ще разбера колко пари са ми останали, че да ви предложа някаква надница :( Но смятам да е на 27ми или най-късно 28ми отливането.
piron45 - майстор
"Планът ми, колкото и да е отчайващ:
- ден1: изнасяне на всичко и къртене до земя/плоча и целия гаден мухъл/плесен
- ден2: поставяне на арматура и изливане на бетон, 100мм (0.1м / 10см, нз достатъчно ли е), т.е. 3.2 куб.,
- ден 4/5: лепене на плочки/теракот
- ден 6/7: връщане на мебелите/смяна на тапети ако останат някакви пари"

https://www.gismeteo.ru/month/3429/ тук можеш да видиш времето за месец напред. На 28 и 29 го дават да вали но вероятноста да се размине е голяма.
Сега по точките:
1. Стаята с бетона ти е по лесна, така че можеш предварително да я очистиш и изкъртиш паркета. Мебелите в другата стая или на двора ако е възможно. Така първия ден ще имаш повече време за работа в другата стая.Щом отдолу е земя имаш възможност като махнеш дървенията и паркета да изкопаеш една права лотата от земята на стаята надолу и това пространство да го запълниш с чукан камък /но не трошляк, в него има и боклук и пясък/и отгоре да заравниш с филц.Тази подложка ще ти е като дренаж и изолация от влагата на земята.Правил съм го това в старата ми къща и вече 30г няма никаква влага, преди това ми падаше мазилката по стените от влагата.
В стаята с плочата не ти е необходима нова плоча, по добре изравни нивото с бетон забъркан от пясък,перлит и цимент. С перлита става лек бетона и топлоизолиращ. Можеш да го забъркаш с приятел и направо в стаята върху плочата. Перлита е в чували, лек и лесно преносим. Другия вариант е да положиш топло изолация върху плочата и една армирана замазка отгоре.
2. Арматура и бетон изливаш само в стаята без плоча, ако направиш горното ще е по добре, но ако не, слагай найлони арматурата и наливай като дебелината съобразяваш с твоето ниво.Прави сметка и за плочките отгоре, макар че по добре да си сложиш ламинат след като изсъхне бетона.Плочките не са препоръчителни за деца които седят по пода и си играят. Вземи си майстор за да ти направи добре нивото на бетона /замазката/, това е важно за следващото покритие, каквото и да е то.
3. Остави теракота/който изобщо не ти трябва/ за бъдеще. Не е нужно да бързаш. Дори и да влезете да живеете на бетона, в топлото време той ще дърпа бързо и няма да е такъв проблем че сте вътре. Затвориш ли влагата с плочки ще си вкараш автогол.Няма да изсъхне и година и влагата ще тръгне по стените. Така ще спестиш от плочките и майстор за момента.
4. Ако успееш да бетонираш на втория или пък третия ден ще ти останат поне 3 дни за съхнене на бетона. Достатъчно за да дръпне основната влага и да стегне бетона за да си внесеш мебелите. Не се хаби в момента за тапети, търпял си ги толкова време, ще ги изтърпиш още няколко месеца. Те се лепят за един уикенд при всяко време.
Препоръчвам преди бетона да напръскаш навсякъде с препарати против мухъл и гъби.
Какво стана, ще ти трябват пари за материали и майстор да ти направи нивата. Ако се разбереш с майстора предварително той ще ти каже какво ще му е нужно. Затова се съсредоточи в момента върху бетона и подложката както ти писах по горе. Останалите неща ще можеш да ги направиш след няколко месеца като е изсъхнал бетона и стая по стая през почивните дни ще се получат нещата, пък и ще можеш да си позволиш човек който да го изработи качествено. Дали теракот или ламинат, стая по стая могат да се направят без проблем за два уикенда. Вярно че така ще се проточат нещата за няколко месеца /да речем 3/, но всичко ще стане както трябва и без допълнителни проблеми. Това ще са летни месеци, децата могат да са повече време навън с майката, през това време да проветряваш обилно.
Помисли за дренаж около къщата и в мазето с влагата, това се прави след работно време и през почивни дни постепенно, не изисква спешност, и ще можеш при добро желание да си го правиш сам. Изхвърли всичко от мазето, остави го на голи стени и тях ги обработвай редовно за мухъл, както и плочата от към мазето.
Ако бях на твоя хал и трябваше да предприема спешно нещо, бих направил нещата така както ти ги описах. Решението е твое, желая ти успех.
@piron45, много благодаря =)

За щастие, целия офис ще излизаме за 2 седмици отпуск, тъй че ще разполагам с повечко време. Вече смятам да налея бетона и да го изчакам 7 дни, когато достигал 75% от якостта си, и след това в зависимост от ситуацията ще преценя как да процедирам. През тези 7 дни ще видим какво да правя, може пък и да си почивам малко все пак.

Лошото на мебелите е, че са стари и масини. Не стават за местене, а са и бая и бъкани с най-вероятно излишни неща... ще видим колко от тях изобщо ще мога да върна обратно.

За дренаж също мисля, но ще е по-нататък.

За съжаление никоя фирма не пожела да ми върне оферта, явно ще трябва да се обаждам по телефон и да обяснявам иии май бетонпомпата няма да стане, защото уличката ми е тесничка и жиците по стълбовете са твърде много. Не знам дали ще може да опъне стрелата до единствения възможен прозорец. Може би ще повикам бетоновоз на 2 курса по 1.5 куб, за да не се налага да се презорваме от бързане.

За топлоизолация мислех фибран да наредя отдолу, в зависимост от неравностите, но пак ще преценя чак като го избия.

Благодаря, отново =)
lecki - специалист
Според мен трябваше да се започне с установяването на причината за влагата,
борбата с нея и наи-накрая всичко останало.
А може само паркета изцикляне и лак ... ?

ПП - топлоизолация на пода е много добра идея.
crez - майстор
lecki написа:
Според мен трябваше да се започне с установяването на причината за влагата,
борбата с нея и наи-накрая всичко останало.
А може само паркета изцикляне и лак ... ?

ПП - топлоизолация на пода е много добра идея.
+1 Изолирай основите отвън,(хидромембрана) направи отводняване (надупчени тръби,чакъл и пясък) и тогава всичко останало.
zz_stefanov - майстор
+1 всичко може да се направи отвътре, но преди това трябва да се отведе водата, както казаха по горе. Сиреч, да се направи дренаж.
На първо време можеш да направиш нещо дето ще намали капилярната влага. Да сложиш дренажна помпа с поплавък в една дренажна шахта под нивото на пода на мазето. За останалото чети за капилярна влага, хидроизолации, дренажи и т.н. , че аз моя още не съм го направил :)
... и ето какво се случиии...

Пари:
- Теракот 8.5лв/кв.м.; 14.40лв*21 пакета = 302лв
- Арматура 4х2м х 5мм = 15лв*4 = 60лв
- Бъркалка за бормашина = 3лв
- Ръкавици 2 комплекта = 3лв
- Тапети 4.9лв ролка х 16 = 80лв
- Универсално лепило за тапети = 3бр*6лв = 18лв
- 5 торби най-евтин теракол х6лв = 30лв
- 2 покривни найлна 20кв.м х 4лв = 8лв
- нивелир = 20лв, язък
- изолация 2см EPS/бял, 3 пакета х 30лв = 90лв

- 1 кубик малки не-речни камъчета, но доста дребни = 55лв
- 2 кубика земно-влажна замазка х126лв = 252лв

- мече = 3.5лв
- удължителна дръжка = 7лв
- ваничка = 3.5лв
- цветен латекс 5кг = 9лв.
- ръкавици 2 комплекта = 3лв
- хартиено тиксо = 2лв
- покривни найлони, средни = 3лв
- шпатула = 3лв
- баданарка = 2.5лв
- четка = 2лв

- машинка за разяне на плочки, мислех че моята е дефектна = 16лв
- диамантен диск за флекс, машинката не сработи, скапани плочки = 4лв
- теракол 5 торби х 7.8лв = 39лв
- боро грунд 5л = 20лв
- Бял фугиращ разтвор 3*лв= 9лв

- 7 торби теракол х 7лв = 49лв
- метла = 3лв

- водоразтворим емайллак, за съжаления нямаше от стария в пластмасовите кутии, 2х6лв, уж-не-миришещ
- баданарка = 2.5лв
- кофа 0.8лв

Общо: 1 115,8 лв
Мисля че покрих и малките детайли. Всичко останало си го имах от преди. Максималния бюджет ми бе 1100, тъй че съм ок. В смисъл, повече нямаше как =) @lecki, crez и zz_stefanov, Благодаря за съветите, но нямах нито времевата, нито физическа, нито парична възможност за изолации под/над бетона. Иначе влагата не беше толкова много, колкото бе разяден самият паркет, чисто от гъбите. Те са си паразит и съвсем малко им е трябвало. Надявам се това малко да съм го запечатал под найлона някъде и да си седи там или да е умряло покрай жегите.

Остатък:
- цялата изолация. МОже би трябва да не я броя към този ремонт, но все пак дадох пари и за нея. Мислех да слагам фибран, но цените му ме пратиха в дълбока депресия. От отчаяние реших да взема някаква изолация и .. и аз не знам. В крайна сметка се отказах да я слагам под/над бетона, въпреки, че ме уверяваха, че няма да има проблем, да слегне и т.н. Ще й намеря приложение, отвън на къщата.
- поне 5-10 колички земно-влажна замазка останаха.Поскапа се. Баща ми си отнесе на вилата да си ползва поне камъните, а то предимно камъни бяха останали.
- латекс, боя, по 1/2 остана;
- тапети 2 ролки и още 1/2 на части

Физически остатък - много:
- Десницата ми се поскапа на 3-тия ден къртене и за съжаление седмицата почивка не ми помогна особено. Все по-зле ставаше с времето.
- Ръцете ми, след бетона, бяха целите в рани, може би от постоянния цимент, въпреки че бях с ръкавици. Поне те горе-долу минаха за седмицата почивка.
- Кръст, крака и цялостно недоспиване, защото работих до никое време вечер, а след това имаше и по час-два люшкане на бебе, макар и приятно.

Проблеми:
- Бетона. Явно нещо не съм разбрал поста на @chapara. Мислех че земно-влажната замазка изглежда така http://bisystem.bg/gallery/Zamazka4.jpg а аз получих купчина микс изглеждащ като това http://pictonsandandsoil.com.au/assets/ ... 20Dust.JPG общо взето. Даже тук на едно местенце има влажност, при мен -не. И още повече, очаквах че камъните ще бъдат нормално дребни или че изобщо няма да има, а те бяха бая камънак.
- Транспорта. След като от бетоновия възел ми казаха да се оправям с транспорта, а аз нямам такъв, трябваше да търся спешно хора по OLX и в крайна сметка нямах избор или право на претенция. Бетона ми го докара човека "без да се занимавам въобще". Ама съответно сега изпитвам малко съмнения колко е качествен микса.
- Уменията ми. Най-големия проблем =D Но какво да се прави, особено като десницата ме предаде на третия ден, беше доста мъка. Заравняването не ми се получи, после имаше сумати камък да избивам, но нямаше закога да миксирам или викам/купувам нови материали, че да направя една тънка изравняваща замазка. Реших че ще избивам камъни, вместо да мокрая цимента отново, все пак гоня време за изсъхване. И така и не стигнах до нивелир при плочките. Започнах ги от средата, с ясната идея, че няма да стане равно-равно, но поне няма да ми излезе нивото на +3см. Така и стана. Не са особено равни (а то и из самите плочки имаше разлики), стените ми и те не са, хич даже, съответно и фугите ми се обраха по едно време, та... абе няма да мога да хлъзгам мебели директно по плочките, защото тук-таме ще запре :D Ама така и така ще ги заровя под килими, тъй че не ми пука особено. Не съм майстор. След тоя ремонт разбрах и че тая работа хич не е за мен. Но каквото -такова. Поне мисля, че направих нещата здрави.

Работа:
ЮЛИ
20-24 поетапно изнасяне и пакетиране на всичко от вкъщи;
25-27 къртене на паркет и градоред, изнасяне на 3+ кубика нещо странно. Прилича и като цяло Е пръст, но по-лека някак, не толкова масивна, и като на гранулки. Чудехме се дали не е 60 годишна сгурия.. някакви идеи? 3 дни х 12 часа работа, но сам човек, така е.. Оказа се, че под спалнята нямаше плоча, но пък имаше страхотно здраво натъпкана/трамбована земя. Изровихме до това ниво, което беше 2-3 см под равнището на плочата на хола.
28 - 11ч ми докараха чакъл. С баща ми и тъста вкарахме 1 кубик в спалнята, за да подравниме до 13ч. Сложихме найлоните, арматурата и я вързах доколкото можах с разни мизерни телчета.Не знам имаше ли смисъл.15ч дойде 1 кубик земно-влажна. По-скоро само земно... както и да е. Почнахме да разстиламе и вървеше ужасно, тъй като нямапше грам вода и трябваше да си доливаме и да го объркваме всяка една количка, която вкарвахме. Супер много ни забави това. Накрая решихме, че не й разбираме на земно-влажната и ще я разстиламе и поливаме с вода + трамбоваме. Супер мъка. Супер неравно. 17ч, бяхме на 1/4 от едната стая. 17:30 Дойде втората партида, тъй като бетноновият възел щеше да затвори, а нямах време. Втората част бе 5:3 спрямо първата. Пак - сухо като пепел. 18:30 дойде подкрепа най-сетне и със свежите им сили до 21:30 бяхме разхвърляли всичко, макар че остана, така че вероятно сме направили 5-6 см замазка, на места и по-тънка, тъй като пода бе доста доста крив.
29 - уж-реанимация и малко лични драми
30 - заминахме за Добринище. Евтино и спокойно
+ 7 дни за бетона

АВГУСТ
5 - прибрахме се късно, взех латекс
6 - боядисах тавана, очаквайки малко помощ за плочките
7-9 почнах плочките, 14 часа на ден, докарах го дотам, че да наредя едната стая, фугирам и преместя част от мебелите, за да може да се нанесем 4мата в едно стайче-килер от ... абе колкото да се сложи матрака на пода. 2х2м. Поне реших драмата със спането и на 10ти тръгнах на работа пребит, но спокоен.
10-14, след работа 18-22ч, лепене на плочки;
15 - един приятел дойде да избие малко камъни по ръбовете
16 - плочки, само 2-3 часа и почивка
17-18, плочки, край
19 - фугиране;
20 - махане на тапети, измазване
21 - боядисване на тръби и радиатори
22-23 - лепене на тапети с жена ми и край на ремонта
24-26 - пренасяне, разопаковане, чистене, отмирисване
27 - нанасяне. Само на мен ми смръдка малко на тая уж-не-миришешта боя, но всички други казват че си е ок. За сега държиме отворено денонощно и е ОК. Дано не се наложи да затворим скоро. На 27ми вечерта успях сам да отворя плик вакуумирано сирене, с ръце въпреки болката - бях удивен.
28+ събирам инфо, обмислям варианти за евтини мебели и пиша този пост.

Резултати:
- Нанесохме се
- Няма гъби
- На мен малко ми смръдкаше от тая не-миришеща водоразтворима боя, ама.. май се поотмириса.
- Спиме все още на отворено
- Тапетите, макар най-евтините, които намерих, се оказаха супер добри, дебелички и лесни за лепене :0 Единственото нещо което сработи по-добре от очакваното бяха те.
- В задния двор е освободен един импровизиран канал, да отвежда дъждовната вода към дупката на старата тоалетна, пак е нещо за сега
- Плочата на мазето все още не е пропаднала и даже след плочките вече като ходи по тях човек няма чувството, че стаята се клати xDDD~
- Нивото на стаята спадна с 8-9 см, вече няма да мога да сменям крушки само със стол
- Свежо е. Нямам търпение да го накича или детето нещо да надраска, че да се почувствам вкъщи :Р

Надежди:
- Да не пропаднем в мазето;
- Да е достатъчно изсъхнало, че се живее;
- Тия трошливи боклучави плочки да изкарат;

Снимки:
Прикачен файл:
DSC_1081.JPG Спалня
Прикачен файл:
DSC_1078.JPG ХОЛ
Прикачен файл:
IMG_20150806_133156.jpg Други

ПП: Упс :| , забравил съм да издиря някоя снимка от края на ремонта... ама тъй като няма как всичко да е наред, фотоапарата ми изгоря/намокри се леко/ на кратката почивка и още не съм го водил на сервиз.. та.. ми е трудно да издирвам снимки. Като намеря/направя, ще постна.
chapara - майстор
Важното е че има хепиенд и едно преживяване за цял живот :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Много яко! :-) След време ще си имаш супер история за разказване.
Честито бебе, да ви е живо и здраво!
zz_stefanov - майстор
Как е след ремонта? Късно, но има потвърждение за ползата от дренажна шахта viewtopic.php?f=20&t=51805 :)
  • 1
  • 2

Тема "Бетонна плоча вътре в къща, може би малко отчайващо.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: