Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Palawnik - специалист
:):)
Браво още веднъж да ти е жива и здрава и много да те ядосва:)
PCL82 - майстор
При двупроводна инсталация може да се направи една проста допълнителна защита, която предпазва от прекъсване на нулата преди защитата. Това става като се вземе реле или контактор с намотка за 220в и се сложи да прекъсва фазата. Намотката се се захранва направо или с помощта на ключ за осветление се управлява. Ако се прекъсне нулата релето ще изключи. Ако се свърже на самозадържане може да се следи за спиране или примигване на тока.
doctor Zizi - напреднал
ДТЗ може да се използва САМО в трипроводна схема. При 30 ма ток на сработване на ДТЗ, но свързана в двупроводна схема-ДТЗ НЕ сработи при товар от над 10 Ампера/ товара беше ъглошлайф/. Една важна подробност- дори да има трипроводна схема на входа, но ако след ДТЗ някъде има връзка между нулата и заземлението ДТЗ НЕ работи. При помещения с повече компютри или повече уреди се поставя ДТЗ с 300 ма. При домашни условия е по- правилно да се поставя ДТЗ на отделни уреди- печка , бойлер.
Fori - специалист
Здравейте, ще опитам да систматизирам нещата, сори ама ще е малко копи>пейст.
-Макар и недостатъчно оценени, рисковете, които носи електричеството, са два основни:
поражение на човек
възникване на пожар
Поражението на човек от електрически ток може да има фатален изход.
Основно два са начините за попадане на човек под въздействие на ел.ток 1-директен контакт-допир с проводник, който нормално е под напрежение и тече ток. 2- индиректен контакт- допир с прводим матерял който нормално не би трябвало да се намира под напрежение и да тече ток, но поради дефект в изолацията вече е под опасно напрежение.

Срещу поражение от „Директен контакт с тоководещи части” се използват основно два подхода 1-физическа преграда на частите под напрежение (бариери, недостъпност, изолация)-частен случай е използването на много ниско безопасно напрежение до 36V . 2- Защита сработваща при директен контакт,такава зашита се основава на измерване на ток на утечка от високо чествителна бързо-дестваща защита.Такава защита е е високо ефективна в случай на директен контакт.
Срещу поражение от „индиректен контакт с тоководещи части” се използват няколко подхода – защитно заземяване, автоматично изключване на захранването при повреда в изолацията на уред, изравняване на потенциалите, защитно разделяне, двойна изолация(клас 2 изолация), използване на много ниско безопасно напрежение до 36V.
За защита на хората и собствеността, е необходимо да се използват съвременни автоматични прекъсвачи, комбинирани с дефектнотокова защита.
При изграждане на електрически мрежи и инсталации трябва да се спазват стриктно предписанията на съответните стандарти и наредби, който имат силата на закон.

doktor Zizi каза:"-ако след ДТЗ някъде има връзка между нулата и заземлението ДТЗ НЕ работи' - малко по различно е ДТЗ изключва и това е най-често причината за сработване на ДТЗ без някой да е в опасност,защото някой е занулил контакт който иначе е изпълнен по три проводна мрежа, или използване на удължител който не е три проводен (при едно фазна мрежа).

-http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... tokovi.pdf
- http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm
moni8888 - напреднал
колеги дтз най-вече е измислена за мокри помещения т.е банята.Новите масажиращи вани,джакузита с всичките помпи и светещи тела са под напрежение и понякога дори и при зануляване пак можем да си отидем от този свят.Помислете си при падане на сешуара във ваната,малко тривиално но факт и тогава при непрекъсната нула става много опасно.Аз също съм със 2 проводника,но сега правих ремонт на банята и съм сложил от таблото отделен кръг с три проводника само за банята.
doctor Zizi - напреднал
Fori написа:
.....doktor Zizi каза:"-ако след ДТЗ някъде има връзка между нулата и заземлението ДТЗ НЕ работи' - малко по различно е ДТЗ изключва и това е най-често причината за сработване на ДТЗ без някой да е в опасност,защото някой е занулил контакт който иначе е изпълнен по три проводна мрежа, или използване на удължител който не е три проводен (при едно фазна мрежа).

-http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... tokovi.pdf
- http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm
следователно ДТЗ НЕ РАБОТИ- т.е. не изпълнява функцията за, която е предназначена- нищо лично.
Аматьор - напреднал
След всичко прочетено тук и на други места мисля, че относно защитата на монофазни консуматори всичко ми е ясно. :finga:
Тормози ме обаче въпроса как да вържа трифазен контакт за общо ползване :wallbash: /за целта той трябва да е от стария модел – с 4 проводника/ на четвъртата му клема какво да вържа N или PE?. Какво ще стане ако включат в него електрожен, трифазен двигател или трифазен калорифер?
:? :? :?
doctor Zizi - напреднал
Аматьор написа:
След всичко прочетено тук и на други места мисля, че относно защитата на монофазни консуматори всичко ми е ясно. :finga:
Тормози ме обаче въпроса как да вържа трифазен контакт за общо ползване :wallbash: /за целта той трябва да е от стария модел – с 4 проводника/ на четвъртата му клема какво да вържа N или PE?. Какво ще стане ако включат в него електрожен, трифазен двигател или трифазен калорифер?
:? :? :?
N защото е свързана с преносната мрежа, РЕ ще го свържеш на корпус директно. Принципно не би трябвало да има проблем- в рамките на мощността на предпазителя, но..... проверката е висша форма на доверие.
Аматьор - напреднал
По принцип си прав, но това се отнася за директно свързване на консуматор след дефектнотокова защита. Старите трифазни контакти нямат корпус на които да вържа PE а тъй-като по презумция той е за общо ползване не мога да регламентирам кой какво и как да си включи в него. Притеснява ме това, че ако включат например разклонител или удължител на който има и монофазни контакти дефектнотоковата ще сработи.
Тани - модератор
Аматьор написа:
Притеснява ме това, че ако включат например разклонител или удължител на който има и монофазни контакти дефектнотоковата ще сработи.

Защо да сработи?

Тема "Пак за дефектно токовата защита..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: