Taкаааа:) Ето една тема която не съм очаквал да срешна в подобен тип форум
. От 5 години се занимавам изцяло с лампов хай-енд досега не съм чул транзисторен усливател който да свири по-добре от лампов SE усилвател (правилно оразметен с качествени елементи и най-вече трафове) това дали един усилвател свири добре не се отнася само до това с какви елементи е изпълнен. Качеството е много субективна величина все едно да кажем еди си кой стил е номер 1. Ако сте любители на надупени басове то тогава ламповите усилватели не са за вас. Според мен си има усилвател за всеки тип музика за jazz blues и класика за мен това е ламповия SE усилвател
за рок транзистори, а за чалга денс рап и прочие незнам не съ любител, всъщност по добре без усилвател

Защитниците на едната теза се опират на приятното субективно усещане на "ламповия" звук. Причината е психофизиологична и не е свързана с нивото на изкривяванията, а със специфичното разпределението на енергията на хармониците. За да е приятен звука не е необходимо да е "верен". Другата страна изважда на показ безумните технически параметри на съвременната полупроводниковата схемотехника и се кълне в принципа High Fidelity.
Разбира се, че от прагматична гледна точка тежкият лампов усилвател е трудно защитим. Но, въпреки по-високото ниво на ХИ (а може би и именно заради тях), за определена група хора е несъмнено приятен за слушане. Същевременно на тази планета няма да се намери експерт, който на слух да различи КХИ 0,1 от 0,01. Различими на слух са по-скоро динамичните изкривявания, за които по рекламните листовки се вдига значително по-малко шум.
Болшинството съвременни усилватели (с изключение, разбира се, на долнокачествените) отдавна са преминали границата, след която разликите между тях са неотличими на слух...
А по отношение на честотите над 15kHz - измервали ли сте скоро честотната характеристика на слуха си - ще останете много, много изненадани...
Нека всеки си ползва усилвател, какъвто му харесва - нали в края на краищата слушаме музика, а не усилватели...